Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се почиства и обезвъздушава камина с водна риза

Как се почиства и обезвъздушава камина с водна риза

През зимата всеки търси топлина и уют, с които да се сгрее в дома си. Камините с водна риза са ефективен начин да си осигурите топлина и комфорт на фона на успокояващите нежни нюанси на огнените пламъци. 

Независимо дали се отоплявате на камина с водна риза на дърва или такава на пелети, е важно да я поддържате чиста, за да функционира тя правилно.

В тази статия ще прочетете повече за това какво представлява обезвъздушаването на камина с водна риза, както и какъв е най-ефективният начин за нейното почистване.
 

Как работи камината с водна риза?
 

Преди всичко, първо, трябва да сте наясно как работи този тип отоплителна система. Нейната основна цел е да затопля помещението, където се намира, като повишава ефективността на използването на горивото. 

Тя оползотворява топлината, генерирана в горивната камера, чрез нагряване на водата в двете стени, намиращи се в корпуса на печката. По този начин топлината не излиза през комина.

Камината с водна риза загрява водата във вградения около горивната камера резервоар. В сравнение с другите модели тя затопля по-голяма жилищна площ за сметка на по-ниски разходи.

За да функционира добре, монтажът трябва да е изпълнен правилно. За това е необходимо да се изгради оразмерена отоплителна инсталация, по която загрятата вода ще циркулира. В същността си инсталацията представлява свързването на камината с разширителния съд чрез тръби, пренасящи горещата вода до радиаторите. 

Освен това тя може да се свърже с централното отопление или с подовото такова. Така отпада необходимостта да се инсталира допълнителна система за разпределение на топлината. А ако камината се използва редовно, ще намалите значително разходите си в сравнение с останалите методи за отопление.

За да работи отоплителната система, трябва да се закупят още термостат, термометър, помпа и др. 

Повече информация за инсталацията можете да прочетете в статията ни “Как се свързва камина с водна риза: монтаж и устройство”.
 

Каква камина с водна риза да изберем?
 

Ако все още не сте се сдобили с отоплителен уред и се чудите на какъв модел да се спрете за жилището си, то имате огромен избор, включващ камините с водна риза на пелети или тези на дърва. На пазара съществува разнообразие от модели с различни размери. 

Преди покупката е нужно да определите каква мощност ви трябва, какъв вид гориво ще използвате и какъв материал на изработката предпочитате.

Трябва да вземете и решение каква инсталация ще желаете за отопляване: отворена или затворена. 

При първата резервоарът с вода се намира нависоко в разширителния съд, а тя се загрява благодарение на серпентина, навлизайки навсякъде в системата.

При втория тип инсталация движението на водата се случва чрез циркулационна помпа. Поради възможността да затопля по-голяма жилищна площ с по-малък риск от прегряване, този вид инсталация е по-предпочитаният от двата варианта.

Когато закупувате камина с водна риза, имайте предвид, че тя не заменя изцяло отоплителната система, но с нейна помощ можете да загрявате и течащата вода в дома си.
 

Почистване на камина с водна риза
 

момиче и нейното куче стоят през камина с водна риза на дърва

Редовното почистване на камината с водна риза е от изключителна важност, за да се избегне натрупването на креозот във вътрешността на камината, комина и кюнците.

Това се случва при изгарянето на дърва, когато се отделят емисии под формата на газ и твърди частици. То е повлияно не само от вида на отоплителния уред, но и от начина, по който работите с него.

В камините с водна риза често се кондензира и натрупва креозот — лепкаво лесно запалимо вещество с корозионно действие. Причината е, че при разпалване димът е тежък и влажен, а стените — студени. Количеството на отделения креозот зависи от вида на дървата, които ползвате за отопление. За да избегнете проблеми или дори вероятност от пожар в комина, не използвайте сурови или мокри дърва.
 
За да не навреди креозотът на работата на отоплителния уред, трябва да се извършва редовно почистване. В противен случай топлообменът между водата и газовете ще се влоши и ще намали проходното сечение на дима.

Почистването на камината с водна риза става с помощта на четка или твърд предмет, когато наслагванията са под формата на пореста коричка или прах.

Ако по стените се забелязва натрупване на дебел слой, трябва:
 

 • да се източи водната риза;
   
 • да се откачи камината от системата;
   
 • да се свали термостата;
   
 • да се запали хартия в горивната камера, за да изгори креозотът.
   

При почистването на камината е важно да се обърне внимание на цялата инсталация — комин, тръби, димоотводи. А ако имате отворена такава, е нужно често да проверявате какво е нивото на водата в разширителния съд, за да не се изпари тя.
 

Допълнителни материали
 

За да се справите с тази задача по-бързо и ефективно, не забравяйте да си набавите:
 

 • стари дрехи;
   
 • защитни очила;
   
 • предпазна маска;
   
 • фенерче;
   
 • хавлиени кърпи или парцали;
   
 • стари чаршафи или вестници;
   
 • метла и прахосмукачка;
   
 • торби за боклук;
   
 • четки за почистване;
   
 • течност за миене на съдове.
   

Преди да започнете работа, покрийте мебелите около камината с чаршафи, хавлии или найлони, за да ги предпазите.
 

Обезвъздушаване на камина с водна риза
 

мъж и жена стоят на диван пред камина с водна риза на дърва

Друга важна стъпка при грижата за камината с водна риза е нейното обезвъздушаване. Тази стъпка се извършва, преди да включите системата, а след приключване на обезвъздушаването е нужно да проверите дали изтича отнякъде. 

Ако не сте сигурни как да го направите сами, е препоръчително да се консултирате с професионалист.
 

Стъпки при обезвъздушаването на камина с водна риза
 

Има няколко основни стъпки за следване при процеса на обезвъздушаване. Те са:

 1. Намиране на отвора или вентила за обезвъздушаване — водната риза има специален отвор или вентил, чрез който можете да освободите въздуха. Той обикновено се намира в най-горната част на системата.
   
 2. Подготовка на инструменти — изберете специално ключе или отвертка в зависимост от модела камина, който притежавате.
   
 3. Обезвъздушаване на камината с водна пара — вземете съд, който да поставите под вентила. Отворете го с избрания инструмент внимателно, без резки движения. Важно е да не развивате докрай. Можете да чуете звук на съскане, докато протича процесът. 
   
 4. Затваряне на вентила — изчакайте водата и въздухът да излязат. След това затворете отвора/вентила.
   
 5. Проверка на водата — проверката на нивото на водата е важна стъпка за камините с водна риза. Ниското ниво може да доведе до проблеми с работата на уреда и понижаване на ефективността му. 

След обезвъздушаването проверете дали сте изпълнили всички стъпки правилно, за да гарантирате добрата работа на камината. Ако тя не загрява правилно или се чува шум, е възможно да има повреда или дефектен термостат. Препоръчително е да потърсите съвета на техник, който да се справи с проблема.
 

Заключение
 

Използването на камина с водна риза е ефективен и икономичен начин да сгреете себе си и близките си през студените дни от годината. Тя не само ще внесе топлина в дома ви, но и ще ви подари ежедневен уют и романтика. 

За да функционира добре, е нужно да бъде редовно почиствана. За целта трябва да се използвате подходящите материали и да отделите време за извършването на задачата. 

Друг важен елемент при грижата за доброто състояние на вашата камина с водна риза е нейното обезвъздушаване. Ако се затруднявате с това, винаги имате опцията да се доверите на професионалисти, които ще свършат работата вместо вас.

При всякакви въпроси или колебания нашият екип е насреща, за да ви консултира! Осигурете си удобство, комфорт и независимост, доверявайки се на нашия дългогодишен опит в сферата, и поръчайте от Parno.eu.

Ако сте решили да смените камината си с нова, разгледайте наличните предложения на сайта ни. С всяко едно от тях ще си осигурите топлина и уют през студените месеци от годината, независимо дали ще изберете модел с водна риза или без.

Ако статията ви е била полезна и желаете да научите още по темата за отопление, разгледайте нашия блог

 


 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани