Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се свързва камина с водна риза: монтаж и устройство

Как се свързва камина с водна риза: монтаж и устройство

Топлината е един от основните елементи, които превръщат жилището в дом. Неслучайно горящата в хола камина е сюжет, който присъства в повечето романтични и коледни филми. А когато тази топлината е съчетана с успокояващите огнени цветове на бушуващия в камината огън, със сигурност ще се чувствате още по-комфортно и сигурно в студените зимни дни. Щом четете тази статия, то вероятно вече разполагате с такава и обмисляте как най-ефикасно да отоплявате своя дом с помощта ѝ.

 

Ако се чудите как се връзва камина с водна риза, как работи тя и как се монтира, то тази статия е специално за вас! Останете с нас до края, за да разберете как е възможно красивата ви камина да бъде едновременно и декорация, и източник на топлина и уют.

 

Как работи камината с водна риза


Основното предимство, което прави отоплението на камина с водна риза толкова предпочитан и популярен вариант за дома, е възможността да затопля по-голяма жилищна площ с по-малко разходи, тъй като топлината се използва максимално. Но това се случва, само когато е правилно инсталирана! Обикновено монтажът представлява свързване на камината с разширителния съд посредством тръби, които пренасят горещата вода до радиаторите и ги затоплят. Водната риза може да обгражда самата камера на камината, като водата се загрява благодарение на серпентина. В отоплителната система присъстват още термометър, термостат, предпазни клапани, разширителен съд, помпа и други.

 

Възможно е камината с водна риза да се превърне в чудесен източник на топлина за подово отопление, както и дори в готварска печка! Като гориво могат да се използват дърва или пелети, а самата печка не изисква електроенергия.

 

Как се монтира камина с водна риза

 

Идеалният вариант за свързване на камина с водна риза е още при етапите на проектиране и изграждане на жилището, но е възможно да се инсталира и в последствие. Това обаче задължително трябва да бъде извършено от професионалисти. По този начин, освен че вие ще бъдете по-спокойни, инсталацията ще е много по-сигурна и устойчива във времето.

 

 

Избор на камина с водна риза


В случай че тепърва ви предстои да избирате между стотиците модели отоплителни уреди на пазара, то е добре да се съобразите предварително с различни фактори. Външният вид на камината е един от тях. Избирайте внимателно, понеже той трябва да съответства на вашите нужди и предпочитания, както и на интериора на дома ви.  На нашия сайт ще откриете разнообразие от пелетни камини с водни ризи в различни цветове, форми и размери, за да ви предложим максимално голямо улеснение на процеса.  В зависимост от вашите нужди и предпочитания, може да избирате между готварски печки или камини на твърдо гориво с водна риза. Трябва да прецените и от каква мощност се нуждаете, какво гориво ще използвате и от какъв материал искате да бъде камината.

 

Възможно е да изберете отворена или затворена инсталация. При отворената резервоарът с вода обикновено се намира нависоко в разширителен съд, водата се загрява благодарение на серпентина, след което навлиза в останалите части от системата благодарение на гравитацията. При инсталациите от затворен тип за движението на водата се грижи циркулационна помпа. Поради тази причина затворената инсталация е по-предпочитана, понеже може да затопли по-голяма жилищна площ, а рискът от прегряване е по-малък.

 

Позициониране и изчисляване на загубите


Без значение дали жилището ви вече е построено, или още е на ниво проект, трябва да се съобразите с факта, че не е добре камината да стои около врати и прозорци, тъй като там става по-голямо течение. Освен това тя силно ще нагрява стената зад нея, която е добре да бъде на известно разстояние от отоплителния уред и в най-добрия случай - от незапалим материал. Същото важи и за подовата настилка, като в зависимост от материала на камината, трябва да прецените неговата товароносимост. На около 80 см от печката не трябва да има никакви леснозапалими предмети! Ако искате да изчислите с точност къде да позиционирате своята камина, за да оправдаете капиталовложението си и да минимализирате разходите, доверете се на професионалисти. Те ще изчислят топлинните загуби.

 

 

Употреба на подходящо гориво


Не се препоръчва употреба на влажни дървета и мокри въглища с повишено съдържание на сяра, защото влагата намалява ефективността на системата и се получава по-голяма загуба на топлина. Освен това се образуват повече сажди, а димът е по-вреден за околната среда.

 

Проба


След първото пускане на инсталацията е задължително поне 2-3 дена да се следи нейното състояние и работа. Едва след това може да използвате спокойно камината си и да я декорирате по ваш вкус.

 

Как се настройва камина с водна риза


За да сте сигурни в ефективността и безопасността на системата, добре е да заложите на професионален монтаж. Екипът от специалисти ще се погрижи за всеки детайл, който е възможно да пропуснете и това да ви коства загуба на разходи, време и нерви, но да бъде и предпоставка за опасни ситуации. Основните мерки за безопасност, с които трябва да се съобразите при настройка на камина с водна риза, са следните:

 

Поставяне на камината на равен терен - Ако подовата ви настилка не е равна, осигурете друга подложка, която да даде стабилност на камината и да я държи в изправено положение, за да се предотвратят повреди и опасни ситуации при употреба;
Обезвъздушаване и проверка - Преди да включите системата е много важно да се обезвъздуши правилно, а след известно време и да се провери дали изтича отнякъде. Ако използвате стара инсталация, задължително е да се изчисти преди това, а филтърът да се почисти от професионалисти веднага след пробата;
Мерки против замръзване - През зимата, ако не ползвате камината, е добре да източите водата, за да не замръзне и да се спукат тръбите на цялата система. Всички части на системата трябва да бъдат предпазени от замръзване, особено разширителният съд при отворените системи;
Почистване и периодична грижа - Освен за самия корпус на камината, добре е да почиствате и инсталацията - комин, димоотводи, тръби, както и почистване от пепел. Добре е редовно да следите нивото на водата в разширителния съд, ако имате отворена инсталация, тъй като тя може да се изпари.


Най-точно изчисление на необходимите настройки и загубата на топлина за конкретния случай може да ви бъде предоставено от сертифицирани монтьори.

 

 

Проблеми при неправилно свързване на камина с водна риза


Монтажът на толкова сложна система, каквато изисква свързването на камина с водна риза, би коствало много време, усилия и излишни рискове, ако решите да се заемете с този ремонт на своя глава. Препоръчваме ви да се доверите на професионалисти. По този начин, освен че ще оправдаете своята немалка начална инвестиция, вие ще подсигурите и по-дългия експлоатационен период и ефикасност на системата. Специализираният екип ще се погрижи за правилното свързване по начин, по който да постигнете желаната температура с възможно най-малки разходи. Недостатъчната топлина е един от най-малките проблеми при неправилно свързване на камината с водна риза. Друга опасност представлява отлагането на замърсители по повърхността на водната риза, ако инсталацията не бъде правилно почистена.

 

Професионален монтаж на камина с водна риза от Parno EU


Ние, от Parno EU, знаем колко труден може да бъде изборът на правилното отоплително тяло за вашия дом, което да бъде едновременно ефективно и изгодно. Инвестицията в камина с водна риза е оправдана в дългосрочен план, когато тя бъде монтирана професионално, защото това може да ви спести много време и усилия, като същевременно ви осигури и необходимия уют в студените дни.

 

За да избегнете загубата на време и нерви, доверете се на екип от професионалисти с дългогодишен опит и познания, който да монтира вашата камина с водна риза. Ние, от Parno EU, сме насреща, за да ви помогнем с изпълнението на тази нелека задача, като ви предложим монтаж за областите София и Монтана. Доверете ни се и се свържете с нас още сега, за да се убедите сами в предимствата на отоплението с професионално монтирана камина с водна риза!

 

 

Заключение: Устройството, монтажът и свързването на камината с водна риза е сложен процес, който би ви отнел много ценно време, средства и усилия. Затова ви препоръчваме да се доверите на професионалисти, които да подсигурят вашата инвестиция и ефективност на системата, като се погрижат за нейната инсталация.

 

Надяваме се, че информацията ви е била полезна. Ако тази и още теми, свързани с отоплението на дома, са ви интересни, може да следите и нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани