Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изберем подходяща камина

Как да изберем подходяща камина

С наближаването на зимния сезон търсенето на подходящ метод за отопление значително се увеличава. Без значение дали сте новодомци и се чудите каква да бъде първата ви отоплителна инсталация, или пък просто е настъпило времето за ремонт и смяна на старата такава, несъмнено това е отговорна задача, която изисква много измервания и инвестиция на време и пари. И ако сте на такъв етап в момента, то вероятно въпроси, като "Как да изчисля каква камина ми трябва?" хич не са ви чужди. За да сме ви максимално полезни, ние, от ParnoEU, сме ви подготвили статия, в която подробно ще ви обясним как се смята камина, кои са важните фактори при избора на камина и как се свързва комин с камина. 

 


Защо камината е удачен варианта за отопление


Отоплението с камина е онзи метод за отопление, който освен, че дава така желаната и търсена топлина през зимния сезон, носи и онова чувство на домашен уют. Звукът от пукането на дървата и видът на танцуващите в огнището пламъчета ще ви носят спокойствие през всяка зимна вечер. Освен всички тези бонуси, истината е, че камините на твърдо гориво са все така популярни и заради лесната работа с тях. 

А ако все пак още не сте решили кой е най-подходящият метод за отопление за вашия дом, може да разгледате и останалите ни популярни предложения. 


Кои са важните фактори при избора на камина


Преди да преминем към частта с изчисленията, нека видим кои са факторите, които винаги трябва да се вземат предвид, когато дойде моментът за избор на отоплителна камина. 


Вид на жилището и големина на отопляемите помещения


Първото и най-важно нещо, което трябва да обмислите е това за какъв вид жилище избирате камина - такова за постоянно обитаване, вила, хижа или друг вид жилище за временно обитаване. При постоянно обитаване, препоръчителни са по-ското водните отоплителни системи. А за сезонните жилища, се препоръчват въздушни отоплителни системи. 

 

 

Когато този въпрос е изяснен, е време да прецените площта, с която разполагате - всички помещения ли ще бъдат отоплявани, и има ли предварително направена вътрешна или външна изолация са въпроси, на които задължително трябва да си отговорите. 


Количество необходима дървесина за един отоплителен сезон


След като вече сте наясно с отопляемата площ на жилището, е време да прецените колко дървесина ще ви е нужна за предстоящия зимен сезон. В зависимост от нивото на топлина, което предпочитате да поддържате, е възможно да се нуждаете от по-малко или по-голямо количество дърва. 

В общия случай това, което върши работа за по-голямата част от българските домакинства, е наличието на 10-12 куб. метра дърва. Не забравяйте, че влажността на дървата не трябва да надвишава 20%. 


Вид и материал на изработка на камината 


Макар и отоплението на дърва да е най-традиционният метод за отопление, на пазара излизат все повече възможности за камини от такъв вид. Ето защо е важно да прецените от какъв материал ще е изработена вашата камина. Видът на камината може да бъде съобразен с естетическата визия, към която се стремите за вашето жилище. Винаги обаче трябва да поставяте устойчивостта на корозия и дългия експлоатационен живот на първо място. Още нещо, за което да внимавате, е това колко лесна или трудна би била поддръжката на вашата бъдеща камина. 

 


Как да изчислим каква камина ни трябва


Важен момент от изчисляването на това каква камина ще ви е необходима, безспорно е изчисляването на мощността. Климатичните условия в България не са толкова сурови, колкото в други по-северни страни, затова за отопляема площ обикновено се взима стойност между 40 до 80 вата на куб. м. Като стойността често варира в зависимост от наличието или липсата на топлоизолация. При добра топлоизолация се смята 40 вата, а при лоша, или никаква топлоизолация, се смятат 80 вата за куб. м. 

За жилище от 50 кв. м. с височина на таваните 2 м., ситуацията би изглеждала следната: 

  • Площ - 50 х 2 = 100 къб. м.
  • Мощност с добра изолация - 100 х 40 = 4 KW
  • Мощност с лоша или никаква изолация - 100 х 80 = 8 KW

Относно размерите на самата камина, ви съветваме винаги да се консултирате със специалист. Той ще може правилно да определи вида, големината, а също и най-подходящата мощност за камината, съобразявайки се също така с напречното сечение и височината на комина. 


Как се изчислява коминът на камина


Оказва се, че комините са също толкова важни и е редно да сте добре запознати с това как се изчислява комин на камина. За да избегнете каквито и да били евентуални неприятности, е добре да извикате професионалист, който да направи точните измервания за вашия комин. Нека все пак се запознаем с основните фактори, за които всеки един професионалист ще внимава при изработката на комин.


Вътрешно сечение на комина 


Практиката показва, че най-добро сцепление при създаването на комин, се случва с обичайната и най-често разпространена цилиндрична форма. В този случай формата на потока на въздуха съответства с формата на тръбата и цялото пространство е заето от един-единствен възходящ поток от газове. 

Други разпространени форми са правоъгълна и квадратна. При тях в ъглите се образуват допълнителни вихри, които са насочени срещу основния газов поток, което намалява ефективността на тръбата. 

 


Височина на комина


Нивото на височината се определя на база вида напречно сечение на отвора на комина и площта на портала. Освен това под внимание се взима  и разположението на изхода на комина над покрива. Ако тръбата е разположена до метър и половина до билото на покрива, горната част на комина трябва да бъде поне над 50 см над билото. За най-прецизно измерване се доверете на професионалист.

Не забравяйте, че коминът трябва да се опира на фундамент и крайната височина не бива да е по-малка от 4 м., като е важно да осигурите отвори за почистване.

 
Диаметър на комина


Изчисляването на диаметъра е не по-малко сложна задача. Това е важен етап, който осигурява изработването на функционална система за отопление. Според специалистите при цилиндрично сечение, съотношението диаметър на комина и размер на пещта трябва да е 1:10. Това означава, че диаметърът на комина трябва да е 10 пъти по-малък от размера на камината.

Що се отнася до квадратното сечение, съотношението вече става 1:15, но същевременно се следи за това диаметърът да е по-малък от размера на вентилатора. 


Как да определим къде да монтираме камината


А до това къде да поставим камината, нашият съвет звучи лесен, но в някои ситуации е труден за изпълнение. Най-важно е разстоянието между камината и комина да е възможно най-малко. Колкото по-малко кабел е необходим, толкова по-добра и бърза ще е работата на камината. От значение е също така и да има възможно най-малко завои, които да възпрепятстват отоплението. 

 


Свързване на камина с комин


И остана финалната част, тази в която ще отговорим и на последния ви въпрос - "Как да свържа камина към комин?". Работата по свързването се осъществява, когато камината вече е поставена на мястото си. Тук е важно в отвора, който е предварително издълбан в комина, да монтирате тройник. Два от изходите на този тройник се свързват с облицовката на комина, а третият - към изхода за дим от камината. 

Добре е ъгълът на свързване да е около 45 градуса. Това е възможно с помощта на гъвкав маркуч, който да елиминира евентуалното движение на вложката, вследствие от напрежение. Не забравяйте, че диаметърът на тръбата за свързване трябва да е същият като диаметъра на димоотвода от камината. 


Как да изберем правилната камина на пелети


Всички тези фактори, които изброихме до този момент, се отнасят главно за камините на твърдо гориво. В нашия блог обаче ще откриете информация, посветена на това как да изберем правилната камина на пелети. Важно е да сте добре информирани за всички възможни методи за отопление, защото само така ще може да откриете правилното решение за вашите индивидуални нужди, както и тези на вашия дом. 


Избор и монтаж на камини от ParnoEU


На теория повечето от тези изисквания и задачи могат да звучат лесно изпълними, на практика обаче това невинаги е така. Консултацията със специалист може да ви спести хиляди главоболия, за да може да се наслаждавате на една добре работеща отоплителна система. В ParnoEU, освен че ще намерите голямо разнообразие от камини на твърдо гориво, може да се възползвате от услугите ни за съвети за инсталация и монтаж. Услугите са предназначени за областите София и Монтана, така че не се колебайте да ни потърсите за съвет. Ние с удоволствие ще се отзовем, за да се сдобиете с висококачествена отоплителна система бързо, удобно и без никакви излишни ядове.  


Заключение


Неусетно стигнахме финала на нашата статия. Надяваме се, че сте придобили поне малка представа за сложността на процеса по измерването и изграждането на отоплителна система. Като за финал ви съветваме да оставите тази работа на професионалист, особено ако нямате предишен опит в тези среди. 

А ако пък вече сте минали този етап, може да се запознаете с това как правилно да зареждате, почиствате и палите вашата камина на твърдо гориво. За още интересни материали на тема отопление, посетете блога ни

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани