Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се зарежда, пали и чисти камина на дърва

Как се зарежда, пали и чисти камина на дърва

Зимният сезон наближава, а с него и трепетите за красива и заснежена природа. И докато красотата на зимния пейзаж е безспорна, през най-студените месеци от годината трябва да помислите за отоплението на дома си. И колкото и да напредват технологиите и методите за отопление, поддържането на топлината с помощта на твърдо гориво остава предпочитан вариант за хиляди българи. 

Независимо дали сте новодомци, които тепърва са инсталирали отоплителната си система, или пък отоплението на твърдо гориво е нещо типично за вашия дом, важно е да знаете как да поддържате вашата камина - как да я чистите, как да я зареждате и как да я разпалвате. На тези и още няколко други конкретни въпроси, ще отговорим в днешната статия. 

 


Подготовка на камината за зимния сезон


Нищо не може да замени уюта от отоплението на дърва. Този уют обаче не идва просто така. За да си го доставите, преди това трябва да се подготвите предварително. Важно е да:

  • Се оборудвате с достатъчно сухи дърва - Вие най-добре знаете колко дърва са необходими за вашето домакинство, за да изкарате една топла и безпроблемна зима. Най-важното е да ги поръчате навреме, за да са винаги в готовност да ви служат.
  • Да не използвате влажни дърва - Сухите дърва може би горят по-бързо, но влажните намаляват топлината си на изгаряне, тъй като голяма част от нея се изразходва за изпарение на водата.
  • Изчистите комина от сажди - Независимо дали ще извикате професионален коминочистач, или вие сами ще се заемете с тази нелека задача, важно е коминът ви да бъде изчистен от всички сажди и креозоти. Не забравяйте също така, че коминът трябва да бъде проверен за счупени тухли, пукнатини и други евентуални повреди в структурата. 
  • Инсталирате шапка върху комина - Такова устройство ще предотврати влизането както на дъждовна вода, така и на птици и други животни, които биха могли да се наранят. 

 

Как се чисти камина


Важен момент от подготовката на камината е нейното почистване. Ако за първи път ще се отоплявате по този начин, то вероятно в съзнанието ви неизбежно изниква въпросът: "Как се чисти камина?". Отговорът ще ви дадем в следващите редове. 

Истината е, че процесът по почистване на една камина далеч не е сложен, особено ако редовно полагате грижи за нея. Най-важното, което трябва да направите, е внимателно да почистите всички чугунени елементи, като прецизно и нежно изстържете всички натрупвания от катрана. Разбира се, съвсем интуитивна е идеята, че почистването на камината трябва да се извършва, когато тя не работи. 

Желателно е и докато чистите вашето отоплително тяло да оставите прозореца отворен. Важно е да проветрявате, защото по този начин не позволявате на отделените вредни емисии да се задържат в помещението. Не забравяйте, че дневното изчистване на пепелта е абсолютно задължително. В някои случаи може да се наложи изпразване на пепелника по повече от веднъж на ден. 

А що се отнася до това как се чисти стъклото на камината, отговорът е лесен - с помощта на гъба или парцал, напоени с почистващ препарат. Не забравяйте, че стъклото трябва да е студено. За да не се зацапва толкова често, използвайте сухи дървета. Когато сте готови с почистването, може да намажете камината със специална боя или паста, която да запази външния ѝ вид и цвета ѝ за по-дълго време.

 


Как се пали камина


Следващият момент е този на запалването, затова няма да се изненадаме, ако сте се зачудили как се пали камина. Отговорът ще открите в следващите редове. Нещо изключително важно, което трябва да запомните, е това, че е абсолютно забранено да се опитвате да разпалите огъня с помощта на силно запалими вещества, като алкохол и бензин. 

Заредете се с търпение, особено ако ви е за първи път, и изберете вестник или друг такъв вид хартия, който да запали искрата и да подсили горенето на огъня. Преди да стигнете до частта с хартията, е важно предварително да сте наредили дървата и подпалките в камината. 

При запалване, затворете вратичката на огнището, но оставете отворите за подаване на въздуха отворени за известно време. Когато огънят се разгори, чувствайте се свободни да затворите отворите. Ако въпреки усилията ви камината не се запалва, може да открехнете леко вратичката на огнището. Разбира се, в такива ситуации не оставяйте камината без надзор.


Как се зарежда камина


Следващият въпрос, който изниква на дневен ред, вероятно е свързан с това как се зарежда камина. Правилният метод на зареждане е разреден на три пъти. Не е желателно да заредите камината веднъж с 15 кг. дърва. По-добра идея е да разделите зареждането на три пъти с по близо 6 кг. дърва на зареждане. 

След като сте заредили камината, може да отворите отворите за въздух, за да може пламъкът да се разгори. Когато това стане, може да затворите отново отворите, но не забравяйте, че не е добра идея да се отоплявате с напълно затворен достъп на въздух. Това би довело да натрупване на сажди.

 


Натоварване и мощност на камината


Каква трябва да е мощността на камината зависи пряко от вида и влажността на дървата. Използването на цепеници с по-малък диаметър ще увеличи огъня, най-вече в ситуации, когато са много на брой и са поставени върху жарава. 

Ако желаете по-продължителен огън, то ви трябват дърва с по-голям диаметър между 12-15 см. В такива ситуации ще ви е нужно средно количество жарава и поне 3 дървета с посочения диаметър.


Как да поддържаме огъня по-дълго


Чували ли сте за разпалване на камината с горно горене? Това е сравнително популярен метод за поддържане на огъня, при който камината се пълни догоре с дърва. Те могат да бъдат кръстосани, или поставени един до друг. За втория метод може да наредите отдолу по-дебелите дърва, а отгоре по тънки. Запалете след това огъня с помощта на подпалки и вестници. Този метод ще поддържа огъня в продължение на няколко часа, без да се налага да зареждате камина често. А още по-хубавото е, че така вероятността да се опуши стъклото е сравнително ниска.


Колко често трябва да се почиства камината


Изхвърлянето на пепелта от пепелника е нещо, което трябва да правите всекидневно, в зависимост от това колко топли държите помещенията в дома си. Що се отнася до почистването на стъклото и жарава, правете го тогава, когато има нужда. 

По време на отоплителния сезон и след него трябва да направите поне две механични почиствания на камината. Те ви позволяват да следите състоянието ѝ. За целта се сваля отражателната плоча и се почистват саждите. При нужда се подменят повредени части. В края на сезона е добре да изтъркате всички чугунени елементи и да изстържете катрана от тях. 

 


Как да постъпим, ако камината не функционира правилно


Колкото и добре да сте изчистили камината, винаги е възможно да се появи някакъв проблем и тя да не функционира правилно. Какво да правите в такива ситуации?

  • При слабо затопляне с буен огън - Тук е важно да проверите силата на тегленето на комина. Ако се налага да я намалите, може да поставите допълнителна клапа на димоотвода. Поставянето на по-дебели дърва в камината също може да помогне. 
  • При слабо затопляне с тлеещ огън - Проверете състоянието на камината, тръбата за дима, уплътнението на стъклото и огнището. Ако тук всичко е наред, трябва да разпалите камината. Разстилете жарта по огнището, добавете сухи подпалки и след това поставете и сухи дърва с максимум 20% влажност.
  • При изпускане на пушек от вратичката - Отново проверете целостта на камината и комина. При нужда се консултирайте със специалист за дължината на комина, сечението му и изолацията му, защото в голяма част от случаите причините за този проблем се дължат на това. 


Уют и топлина с нова камина на дърва от ParnoEU


Колкото и добре да се грижите за вашата камина, винаги настъпва моментът, когато тя трябва да се подмени с нова. Тогава трябва да вземете решение каква да бъде тя. ParnoEU ви предоставя голямо разнообразие от камини на твърдо гориво, които да ви донесат така желаната топлина и хармония. Може да избирате от модели с или без водна риза, в зависимост от нуждите ви. Изборът оставяме на вас, но бъдете сигурни, че каквото и да изберете, ще пренесете в дома си усещането за уют, благодарение на звука от пукащите дърва. 


Заключение


Вече знаете как се разпалва камина, как се зарежда и как се чистят нейните компоненти. Надяваме се, че информацията ви се е сторила интересна и не забравяйте да отделите време да подготвите вашата собствена камина за зимния сезон. А ако темата с отоплителните тела ви е интересна, то може да посетите блога ни, където ще откриете още полезни статии на подобна тематика

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани