Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

10 съвета за избор на правилната камина на пелети

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

В тази връзка сме сигурни, че имате много въпроси относно това какъв вид отопление да изберете, каква ще е цената за цялостната инсталация и потенциално нейната ефективност. Пазара предлага немалко видове начини и алтернативи, като по всяка вероятност вече сте чували за повечето от тях. А какво ще кажете за отоплителна камина на пелети? Ще ви запознаем с нейните предимства, с това защо тя е добро решение и ще ви дадем съвети, които да са ви полезни при избора на правилната за вас камина на пелети.

 


Предимства на камината на пелети


Преди да пристъпим към същинската част, ще ви запознаем с някои от предимствата на този вид отопление. Едно от нейните основни преимущества е, че камината на пелети се обслужва бързо и лесно. Пелетите са средства, разработени по такъв начин, че изгарят напълно и не оставят почти никаква пепел. Ако досега сте имали камина на дърва или въглища, може би сте наясно с процеса по нейното почистване, след като тя престане да гори. Той отнема доста време и усилия и би могъл да е доста затормозяващ, особено докато подготвяте камината за следващото ѝ използване. Това, което ви улеснява значително при подготовката за работа на камината на пелети е, че тя не се нуждае от допълнителна обработка преди процеса на горене. Само отваряте чувалчето с пелетите и ги изсипвате в бункера. Толкова е просто!

 

Друго важно предимство на пелетите, което няма как да не изтъкнем, е, че те заемат сравнително по-малко пространство за съхранение. Не се изисква специално място, на което да бъдат съхранявани, единствено трябва да ги поставите някъде, където няма опасност от образуване на влага. Важно е да се спомене и че камините на пелети имат по-висок коефициент на полезно действие (КПД) от тези, които работят на въглища или дърва.

 

 

Време е да преминем и към частта, която може би ви вълнува най-много, а именно...


Каква камина на пелети е подходяща за моя дом?


Трябва да знаете няколко неща, преди да пристъпите към закупуването на правилната камина на пелети за вашия дом. На първо място трябва да се запознаете с особеностите на продукта, с неговите плюсове и минуси, с принципа му на работа и най-вече с нуждите на вашето жилище. Има различни видове камини на пелети - такива с водна риза, за топъл въздух, с въздуховоди и такива за вграждане. 


Фактори, на които да обърнем внимание


Има някои важни фактори и параметри, на които е добре да обърнете внимание, преди да направите своя избор:


Бюджет


Един от тях са, разбира се, средствата, които смятате да вложите. Пелетната камина не е просто поредната скъпа покупка от магазина, която да направим. Тя е дългогодишна инвестиция, която ще ни се отплаща във времето. Колкото по-евтина е една камина, толкова по-просто устроена ще е тя и следователно е възможно често да ви създава проблеми. Средният и високият клас камини разчитат на висока енергийна ефективност, оптимизиран начин на работа и по-дълготраен живот.

 


Визия


Камината определено е сред тези инвестиции, които създават истинско удобство и уют във всеки дом. Те се свързват с домашното огнище, с  естетиката  и топлината на едно семейно гнездо. Затова тяхната визия  е също толкова важна и трябва да бъде взета под внимание, заедно с всички останали фактори. Преди да направите тази дългосрочна покупка, трябва да се запитате как ще се впише тя в интериора на домашното ви пространство. За по-старите пелетни камини е нужна допълнителна подова изолация, както и по-голямо пространство между тях и стената, тъй като те създават предпоставки за по-сериозно замърсяване, което означава, че трябва да чистите твърде често. Съвременните модели от друга страна имат параван, прикрепен към задната част на камината, което предпазва стената зад тях и помага на топлината да се разпростре по-бързо. 


Нужди и големина на жилището


Ако живеете в съседство с много хора, например в апартамент или стар жилищен комплекс, не е добра идея да си закупувате стар модел камина на пелети. Те заемат много място и са особено шумни. Това ще доведе до оплаквания не само за вас, но и от съседите ви, което от своя страна ще ви създаде само неудобства. По-новите камини са шумоизолиращи и компактни, като това по никакъв начин не пречи на добрата им работа и изпълняваните функции. Съвременните модели също се предлагат с водна риза, което означава, че вместо да изхвърлят водата навън, те ще ѝ помагат да се стича към банята, така че никога да не се притеснявате, че топлата вода ще свърши. 


Времетраене на работата и евентуален ремонт


В зависимост от продължителността на горене, пелетите могат да топлят между 2 часа и цяло денонощие. Камините с по-леки резервоари за пелети горят по-малко време от тези с по-големи резервоари, които могат да осигурят топлина на жилището ви в продължение на поне два дни. Това се определя от вашите индивидуални нужди и времето, което прекарвате вкъщи. 

 

 

Важно е да се спомене също, че каквато и камина да изберете, трябва да имате предвид, че може да се наложи извършването на лек ремонт. Може да е нещо малко, като окачване или няколко пирона, но може и да се наложи да пробивате стените в цялото си жилище. Затова при избора е важно да търсите икономични пелетни камини, които да не са твърде тежки. 


Съвети за избор на правилната камина на пелети


Ето, че стигнахме и до съществената част. Тук ще синтезираме всичко, което трябва да знаете, преди да пристъпите към покупката на камина на пелети и да направите своя окончателен избор. Целта ни е да ви информираме и да помогнем, така че да вземете най-доброто решение, съобразено с вашите нужди и очаквания. По-долу ще прочетете 10 съвета за избор на правилната камина на пелети:


Съвет №1: Обмислете от какви спецификации се нуждаете
Тук обърнете внимание на няколко неща: производител, автоматични функции, контейнер за събиране на пепел, автоматично почистване на пепел, почистване на топлообменника. Ако камината, която смятате да закупите, има ако не всички, то поне няколко от тези функции, значи е достатъчно надежда и би могла да ви осигури всичко, от което се нуждаете, за да направите поддръжката лесна и удобна.

 

Съвет №2: Обърнете внимание на мощността
Нашият съвет е да не избирате твърде мощна камина на пелети, ако капацитетът на вашия дом не го позволява. Това ще доведе до непълноценното ѝ използване и евентуално запушване, а така ще се налага да я чистите твърде често. Освен това твърде високата мощност ще доведе до по-ниска ефективност.

 

 

Съвет №3: Поинтересувайте се от нивото на шум, което камината на пелети достига
Най-добре е да се спрете на камина, която използва естествена конвекция и има голям стъклен прозорец, посредством който да разпръсква топлината в стаята. Наличието на тази технология ще направи печката особено тиха и ще намали излишния шум.

 

Съвет №4: Подберете визията на камината така, че да ви доставя удоволствие да наблюдавате красотата на огъня от горящите вътре пелети
Има ли нещо по-красиво от наблюдаването на танца на оранжевеещите пламъци в студена зимна нощ? Когато сте си вкъщи на топло и чувате виелицата навън, сигурно сте благодарни на това, че имате покрив над главата  си. Представете си тези моменти, прекарани със семейството пред камината, с чаша червено вино в ръка. Колкото по-голямо е стъклото на печката, толкова повече ще можете да виждате и да се наслаждавате на уюта и естетиката, които тя поражда. 

 

Съвет №5: Не забравяйте да съобразите размерите на камината с пространството, което ви е налично
Разбира се, не можете да сложите едно парче пъзел на място, на което то изобщо няма да пасне. Същото е и с избирането на правилната камина на пелети. Ако тя е твърде голяма за пространството, с което разполагате, освен че няма да изглежда добре, ще заема и място, което бихте могли да оползотворите по друг начин. Същото важи и в случай, че камината е твърде малка - тя ще се губи някъде в пространството, туширайки ефекта на цялостната ѝ визия, като така не може да бъде постигната желаната естетика.

 

 

Съвет №6: Вземете предвид и размера на контейнера за пелети
Едно от най-важните неща, което определя и качеството на камината на пелети, е обемът на контейнера. От него до голяма степен зависи  времетраенето на горенето и работата на камината. При големина  от 15 кг например, печката ще гори до 10 часа на максимална мощност и до 30 на минимална. 

 

Съвет №7: Избирайки правилната камина на пелети, помислете и за ефектите върху околната среда
Ако домашното ви пространство го позволява, се спрете на камина на пелети с висока мощност, тъй като това е едно от екологичните им предимства. Колкото по-мощна е камината, толкова по-малко пепел ще оставя тя. Това е плюс и за вас, защото малкото пепел в печката прави почистването ѝ по-бързо и по-лесно.

 

Съвет №8: Изберете камина на пелети според честотата на нуждата от повторно зареждане 
Честотата на зареждане на камината с пелети зависи изцяло от модела, който сте избрали, съобразен с вашите предпочитания и бюджет. Повечето стандартни пелетни камини с ниска мощност, имат около 40-килограмов капацитет, който е в състояние да издържи няколко дни. Това разбира се е фактор, който зависи и от външни влияния като температурата навън и настройките на самия термостат. Една по-голяма и мощна камина, би могла да има капацитет от 150 килограма, което е достатъчно да стигне за седмица, дори и повече.

 

 

Съвет №9: Камината на пелети има ли опция за регулиране чрез дистанционно управление?
Някои от по-съвременните модели камини на пелети имат опция за управление чрез дистанционно управление. Това е от голямо значение, що се отнася до улеснение и удобство. Така можете да програмирате пелетната камина, като я регулирате, следите и настройвате, посредством приложение за телефон. 

 

Съвет №10: Вземете под внимание и поддръжката
Последният ни съвет, но не и по важност, е да се поинтересувате от начина на поддръжка на камината на пелети, към която сте се насочили. Някои камини от по-старото поколение са сравнително по-трудни за почистване от по-новите, които се предлагат на пазара. 

 

Купи от камина на пелети от Parno EU

 

Ако притежавате усет за естетика и качество, вероятно ще имате известни очаквания от камината на пелети, която търсите. Това, което ще намерите при нас, е именно съчетанието между тези две важни характеристики. Ние предлагаме достатъчно разнообразие от модели и дизайни, така че да отговарят на всяко индивидуално изискване за визия и качествена работа - от традиционно изглеждащи печки до най-модерно оборудваните камини на пелети. 

 

 

Заключение:


Надяваме се, че успяхте да научите достатъчно за предимствата на камините на пелети, както и техните индивидуални особености, ефективност, КПД и не на последно място - тяхната рентабилност в дългосрочен план. От вас остава единствено да направите избора. Какъвто и да е той, ще е правилен, ако предпочетете камина на пелети от Parno EU! 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани