Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изберем най-добрите радиатори за парно

Как да изберем най-добрите радиатори за парно

Отоплението вкъщи  може да бъде подсигурено по много начини. Към момента може да избирате измежду десетки опции както за захранване на отоплителната система, така и отоплителните тела, които са част от нея. На какво ще се спрете зависи изцяло от вашите нужди и предпочитания. Независимо дали сте предпочели отопление на газ, на дърва, на пелети или дори на ток, ако сте се спрели на  радиатори за отопление на помещенията вкъщи вместо друг вариант, има няколко съществени фактора, с които е добре да се запознаете преди да направите своя избор.

 

В тази статия ще ви разкажем какви видове радиатори съществуват и как да изберете най-подходящите за вас сред различните опции. Останете с нас до края за цялата полезна информация!

 

Защо радиаторите за парно са по-удачни за отоплението вкъщи

 

Радиатори за парно

 

Независимо какъв метод на отопление сте избрали, вие ще имате нужда от допълнителни отоплителни тела, каквито са радиаторите и конвекторите за парно. За разлика от вторите, радиаторите имат доста по-голяма термична инерция. Какво означава това? Ще ви обясним с помощта на нагледен пример: Конвекторите завъртат през себе си студения въздух и чрез своите нагреватели той постепенно достига желаната температура. Термичната инерция тук е доста ниска, тъй като сами по себе си нагревателите нямат нужната площ и топлоотдаване, ако издухването на въздуха не е налично.

 

От друга страна, радиаторите, изработени от различни метали, са с добър топлообмен и със значително по-висока термична инерция. Те ще отдават топлина в помещенията дълго време след като са били спрени - нещо, което при конвекторите е невъзможно. Ето защо радиаторите са по-удачният избор за ефективно отопление, макар често първоначалната инвестиция да е по-голяма.

 

Радиаторите - елемент от водната риза

 

Радиаторите за парно функционират посредством т.нар. водна риза. Тя всъщност свързва всички отоплителни тела с избраната от вас система - газов котел, печка на дърва, пелетна камина, електрическо котле - и заедно се грижат за ефективното отопление на дома. Водната риза представлява набор от множество тръби, които захранват радиаторите със загрятата от отоплителната система вода, и чрез тях топлината се разпространява равномерно, в зависимост от потенциала на всеки един радиатор. 

 

За да върши своята работа възможно най-оптимално, водната риза трябва да е правилно монтирана и калкулирана, наред с параметрите на радиаторите. Но за да е истински ефективна, видът на радиаторите е от огромно значение. Ето защо в следващите редове ще ви запознаем с видовете радиатори за парно, които съществуват на пазара. Така ще можете да сравните наличните алтернативи и да изберете кой от тях ви допада най-много спрямо предимствата и недостатъците му.

 

Видове радиатори за парно според типа конструкция

 

Видовете радиатори се делят както спрямо своя тип конструкция, така и спрямо материала, от който са изработени. При различните конструкции са предпочитани различни метали за производство на радиаторите. Нека първо видим какви са те  спрямо начина на конструиране: 

 

Секционни радиатори

 

Секционните радиатори, както говори тяхното име, са съставени от свързани помежду си секции, чийто брой може да бъде намаляван или увеличаван. Това определяте вие на базата на вашите нужди за отопление в конкретното помещение. Колкото повече секции има един радиатор, толкова повече топлина акумулира и отделя в пространството. Често срещан проблем при тях обаче е свързването на отделните секции - ако монтажът не бъде извършен добре, може да се появи теч. 

 

Друга особеност на секционните радиатори е възможността им да работят на по-високо налягане, тъй като стените на секциите са доста по-дебели от тези на панелните. Този вид отоплителни тела могат да бъдат изработени от различни метали, като алуминий или чугун, и дори могат да са с компоненти от 2 метала (т.нар. биметални секционни радиатори). 

 

Панелни радиатори

 

Панелните радиатори са изградени от елементи, наречени панели. Те доста често са оребрени, наподобяващи леко секционните радиатори, но няма как да бъдат объркани едни с други. Това оребряване е с функционална цел - по този начин се увеличава общата площ метал, която се нагрява и излъчва топлина в помещението. Основната разлика между панелните радиатори и другите видове е, че поради по-тънките си метални елементи, те не могат да работят с толкова високо налягане, което носи със себе си и известно ограничение. Максималното допустимо налягане е до 0,4 Ра, включвайки в това число и влиянието на корозията. 

 

Панелен радиатор за парно

 

Друга разлика спрямо секционните радиатори е, че панелните са с непроменлив размер, а тръбата с вода трябва да е твърда. Поради тази причина този вид радиатори е по-скъп от двата, тъй като въпросната тръба има специално покритие. Но това е с цел по-дълъг експлоатационен живот на отоплителното тяло. 

 

Панелните радиатори също имат вариация в използвания за изработката метал: те могат да бъдат стоманени - монолитни и тръбни, медно-алуминиеви или изцяло медни. Може да разгледате наличните панелни радиатори в сайта на parno.EU и да изберете онези, които са най-подходящи за вашите нужди.

 

 

Видове радиатори за парно според метала на изработване

 

Както вече разбрахте, радиаторите имат своите специфики спрямо конструкцията си. Също така, за всяка от тях има подходящи метали, от които могат да бъдат изработени. Нека разгледаме как металът се отразява на функционалността на всеки радиатор:

 

Чугунени радиатори 

 

Чугунът е един от металите с нисък коефициент на топлоотдаване. Като такъв, за него се отделя значително повече ресурс, за да бъде загрят. Това неминуемо оказва ефект върху бюджета, а и самата му енергоефективност е по-слаба. Вероятно ще  имате както увеличен разход за отопление, така и неудовлетворение от крайния резултат. 

 

Нека дадем по-конкретни данни и примери. Тъй като чугунът отдава само 40% от топлината си и се използва за изработване на секционен вид радиатори, за да постигнете температура от 22 °C  в малко помещение до 20 кв.м. , ще ви бъде нужно отоплително тяло с между 6 и 8 секции. Ако си направите бърза калкулация, ще установите, че температурата на водата, поддържана при навлизането в централната отоплителна система, е около 90 °С, а в тръбите на чугунения радиатор е едва 40 °С. 

 

Все пак, чугунът като материал има и своите силни страни. Радиатор за парно, изработен от този метал, не е претенциозен спрямо киселинността на водата в системата. Дори при по-голяма алкалност, чугуненият радиатор работи чудесно. Този вид отоплително тяло също така е устойчив на песъчинки и ръжда, които могат да влязат в тръбите, и те не успяват да му нанесат повреда. Въпреки ниския коефициент на топлоотдаване в началото, чугуненият радиатор все пак има висока топлопроводимост. Една секция на радиатор, изработена от чугун, произвежда топлина, равняваща се на 160 вата. Със своята висока термична инерция, радиаторът, изработен от този метал, повишава температурата си продължително, но и изстива също толкова бавно. 

 

Биметален радиатор 

 

Биметалният радиатор има конструкция, включваща в себе си компоненти от два метала, както и подсказва неговото наименование. Стоманената сърцевина и тръбата, свързваща горния и долния колектор, са изработени от алуминиева сплав. Това прави радиаторът от биметал устойчив на корозия, а топлоотдаването му - повишено, заради подобрените общи характеристики, съчетани между двата метала. Животът на стоманено-алуминиевата сплав е по-дълъг в сравнение с чистия алуминий - с до 5-10 години повече. Разбира се, биметалните радиатори за парно също имат своите недостатъци. Те са по-скъпи от алуминиевите, а също така са и по-шумни, тъй като се чуват метални „кликвания“ при нагряване. 

 

Друг съществен недостатък е свързващата тръба. Тъй като тя е отговорна за притока на вода от горния към долния колектор, благодарение на нея се получава равномерното разпределение на водата в цялото отоплително тяло. В стоманено-алуминиевите радиатори тази тръба има по-малък поток от вода, което значително забавя процеса по оптимално затопляне на радиатора, а оттам и на помещението, в което той се намира. 

 

Алуминиеви радиатори

 

Алуминиевите радиатори за парно не се различават твърде много от биметалните. Най-съществената разлика е в размера на свързващата тръба. Както споменахме преди малко, при биметалните модели тя е стеснена, докато при алуминиевите тръбата е значително по-широка и с овално напречно сечение. Това позволява по-бързия поток на водата, а оттам и по-скоростно затопляне на помещенията. За сравнение, алуминиевите радиатори се затоплят 3 пъти по-бързо от биметалните и  5 пъти по-бързо от чугунените. Друго предимство на алуминиевите радиатори за парно е тяхната по-ниска цена. 

 

алуминиев радиатор за парно

 

Единственият по-сериозен недостатък на радиатори, изработени от този метал, е тяхната чувствителност към киселинността на водата. При по-високото ѝ рН изграждането на оксиден филм вътре в радиатора става все по-трудно, като това допринася уплътнителите между секциите да корозират по-бързо и само след няколко отоплителни сезона може да получите неприятна изненада - поява на теч.

 

Ако алуминиевите радиатори са видът, който най-силно привлече вниманието ви, може да разгледате и да изберете сред разнообразието от модели и размери в онлайн магазина на parno.EU. Ние предлагаме широка гама отоплителни тела, включително и алуминиеви радиатори, сред които можете да избирате най-подходящите за вас и вашите нужди.

 

Нашият наръчник за избор на най-добър вид радиатори е към своя край. Надяваме се статията да ви е била полезна и да сте открили отоплителното тяло, което е най-подходящо за вашето жилище и нуждите му. За още полезни статии, свързани с начините за отопление, четете нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани