Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изберем радиатор. Изчисляване според помещението

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

С идването на зимните месеци и предстоящото застудяване, всяко домакинство започва да мисли за това как най-ефективно и икономично да отоплява жилището си. Има много различни начини това да се случи, но не всички гарантират ефективно отопление, а някои от тях излизат и доста скъпо.

Отоплението чрез радиатори е един от най-добрите начини да си осигурите топлина и домашен уют и то на разумна цена. Радиаторите са различни както по външен вид, така и по характеристика. Когато правите своя избор, е добре да сте запознати с това кои видове са подходящи за размерите на вашето жилище, какъв е техният топлообмен и период на експлоатация.

Ако обмисляте смяна на отоплителната система, или подновяване на радиаторите във вашия дом, то тази статия е за вас.

 

Кой вид радиатори са най-подходящи за апартамент и къща

 

Радиатори за апартамент или къща

Има няколко вида радиатори според това от какъв материал са направени. Всеки от тях има различни характеристики и начин на работа, затова е важно при избора да вземете това под внимание. От голямо значение е дали ще отоплявате апартамент, или къща, както и колко точно е голямо жилището ви.

 

Ако живеете в апартамент, важно е да съобразите налягането във вашата отоплителна система, както и каква е киселинността на охлаждащата течност и работната ѝ температура. Ако търсите радиатори за къща, тогава важен е видът на котела.

 

Нека разгледаме поотделно всеки вид радиатори, за да сравним техните предимства и недостатъци.

 

Чугунени радиатори

 

Чугунените радиатори са най-стария вид. Сравнително евтини са и издръжливи на нагряване. Затова и много хора се спират именно на тях. Въпреки че днес те са толкова масивни, колкото са били преди години, чугунените радиатори са и доста по-тежки в сравнение с останалите видове. Голямото им тегло се дължи на факта, че имат дебели стени, което, от друга страна, има своите положителни и отрицателни качества.

 

Чугунените радиатори се загряват бавно и докато това се случи, стаята ще бъде студена. Но това означава също така, че бавно изстиват и продължават да затоплят помещението дори и след като спре топлоподаването към тях. До скоро те имаха непривлекателен външен вид - добре познатият на всички ни “акордеон”, но съвренните модели са с красив дизайн, прахово боядисани и емайлирани.

 

Биметални радиатори

 

Биметалните радиатори се наричат така, защото представляват комбинация от твърда сърцевина от стомана с алуминиева обвивка. Те са създадени, за да коригират недостатъците на алуминиевите радиатори. Неръждаемите тръби са запечатани в алуминиева обвивка. Те са надеждни и издръжливи, но цената им е висока, заради технологията на производство, която е по-сложна. Биметалните радиатори са устойчиви на корозия и имат високо ниво на топлообмен.

 

Алуминиеви радиатори

 

Алуминиевите радиатори, както си личи и от името им, са изработени изцяло от алуминий. Те са леки и лесни за монтаж. Отличното им топлоотдаване води до бързо затопляне на помещението, което ги прави икономични. Към тях може да се монтира регулатор на температурата. Алуминиевите радиатори имат модерен и привлекателен дизайн, който лесно се вписва във всеки интериор.

 

Панелни радиатори

Панелни радиатори

 

Панелните радиатори се състоят от един или повече стоманени отоплителни панели и конвекторни перки. Те са изгодно решения за дома и са най-често срещани в автономните отоплителни системи. Обемът на охлаждащата течност при тях е малък, което води до ниска консумация на енергия и прави панелните радиатори бюджетно решение. Те са екологични и безвредни и затова се използват в болници, училища и детски градини. Дизайнът им е модерен и изчистен, подходящ за всеки дом.

 

Кое е важно при избора на радиатор

 

При избора на радиатор има няколко основни критерии, на които трябва да обърнем внимание, за да сме сигурни, че той ще бъде максимално ефективен. Нивото на топлообмен и здравината на телата, дори вида на отоплителната система, са важни фактори при избора. Стаите във всеки дом са индивидуални по размер и затова е важно да се обърне внимание на квадратурата при определяне на необходимата мощност на радиатора.

 

Нека разгледаме подробно всеки един от тези критерии:

 

Каква е отоплителната система

 

При избора на радиатор, едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид, е това каква е вашата отоплителна система. Отоплителните системи се разделят на две основни групи, в зависимост от мястото на топлинния източник. Когато източникът на топлина е в самото помещение, което се отоплява, отоплителните устройства спадат към групата на локалното отопление.

 

Втората група са централни отоплителни системи. При тях източникът на топлина е извън отопляваните помещения. Топлината от топлоизточника се предава чрез топлоносител по тръбопроводи до отопляемото помещение. В помещенията топлоносителят отдава индиректно или директно част от топлината, която пренася и се връща обратно към топлоизточника.

 

Изберете радиатор с необходимите размери

 

Размерите на радиатора се определят въз основа на топлинната мощност, която те произвеждат и размера на помещението, което ще отоплявате.

 

Основното правило е, че на 1 квадратен метър (при стандартна височина на помещението до 2,80 - 3,00 м) са необходими 80 - 220 W топлинна мощност.
Точната мощност на квадратен метър зависи от няколко фактора, като най-основните са:

 • изолация на жилището;
 • тип на строителството;
 • големината на прозорци и врати;
 • вид на дограмата;
 • наличие на вентилация;
 • средните температури през зимните месеци;
 • и температура на топлоподаването. 

 

На база на тези показатели се извършват изчисления, за да се определи точната мощност, необходима за квадратен метър. След извършване на изчисленията се избира вид на радиатора (алуминиев, чугунен или панелен) и се определят необходимите размери или брой на глидерите.

 

Какъв е топлообменът на различните видове радиатори

 

 • Чугунените радиатори има нисък коефициент на топлоотдаване: по-голямата част от енергията отива за нагряване на метала. Помещенията получават само 40% от топлината.
   
 • Биметалните радиатори имат високо топлоотдаване, благодарение на алуминиевата си обвивка.
   
 • Алуминиевите радиатори бързо се загряват и отделят топлина 3 пъти по-бързо от биметала и чугуна. Нужни са им само около 15 минути, за да затоплят стаята.
   
 • Панелните радиатори имат ефикасен топлообмен, благодарение на конвекторната технология, който гарантира максимален комфорт.

 

Кой вид радиатори са по-здрави

 

Здравината на радиаторите зависи най-вече от материала, от който са направени. Производителите дават ориентировъчен период на експлоатация на различните видове:

 • Панелни радиатори - около 10 години. Те се състоят от стоманени отоплителни панели и конвекторна перка.
   
 • Алуминиеви радиатори - около 10 години. Те са с висока енергийна ефективност, модерен дизайн и много високо качество. Алуминиевите радиатори се предлагат с гаранция от 10 години, но тъй като техният материал не подлежи на корозия, експлоатационният им период е по-дълъг.
   
 • Биметални - 20-25 години. Тъй като са направени от два вида метали (стомана и алуминий), техният живот е по-дълъг от този на чисто алуминиевите радиатори.
   
 • Чугунени радиатори - около 50 години. Те са абсолютен победител по здравина. Чугунените радиатори са тежки и масивни, затова и са по-издръжливи и имат най-дълъг период на експлоатация.

 

Изчисляване на топлинната мощност на радиатора според помещението

 

При избора на радиатор, основно внимание трябва да се обърне на неговия топлообмен, тъй като това е основният параметър, чрез който е възможно да се оцени ефективността на неговата работа. Предвид разнообразието от модели, не е трудно да се избере перфектната опция за всяка стая.

 

Топлинна мощност е количеството топлина което е необходимо за повишаване на температурата с 1 ° C. Изчисляването на топлинната мощност на радиаторите може да се извърши лесно, чрез използването на опростена формула, която важи за стандартна стая с една врата и един прозорец. За да се изчисли грубо броя на секциите на радиатора, достатъчно е просто да се изчисли площта на стаята и резултатът да се умножи по 0,1. Резултатът ще бъде приблизително равен на необходимата топлинна мощност на нагревателя, за да се застраховате, а полученият брой се увеличава с 15%.

 

Как правилно се монтира радиатор

 

Когато вече сте избрали какъв тип радиатори са най-подходящите за вас и какви да са техните размери, идва време за монтажа им. Не е нужно да използвате услугите на професионалисти, можете и сами да се справите, стига да следвате точните инструкции на радиаторите и да бъдете много внимателни. Най-важното при монтажа е къде точно ще поставите радиатора, така че той да бъде максимално ефективен и да отоплява равномерно цялата стая. Ако искате да научите повече за това, прочетете нашата статия Как правилно се монтира и свързва радиатор за парно.

 

Изберете своя нов радиатор от ParnoEU

 

ParnoEu предлага висококачествени и ефективни радиатори, с които ще се насладите на топлина и уют в своя дом през студените зимни дни. При нас ще откриете голям избор от различни модели радиатори за парно. Те се отличават с добър топлообмен, високо качество и изгодни цени. Предлагаме различни модели и дизайни, които ще допаднат на всеки вкус и ще удовлетворят нуждите на всеки дом. Разгледайте нашите предложения и изберете радиаторите, които най-добре ще допълнят вашия интериор и ще осигурят желаната от вас топлина.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари