Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как правилно се монтира и свързва радиатор за парнo

Как правилно се монтира и свързва радиатор за парнo

Надеждният, сигурен и икономичен източник на топлина е основното, което ще превърне вашето жилище в дом, но и значително ще ви спести загубено време и напразни усилия. Неслучайно радиаторите са толкова популярен и все по-предпочитан вариант за отопление сред собствениците на имоти, тъй като те са автономни, затоплят помещението сравнително бързо, но и могат да поддържат достатъчно висока температура и то без да ви обременяват с твърде високи разходи.

Правилният избор на отоплителен уред е от огромно значение и трябва да бъде съобразен както с размерите на жилището, така и с вашите лични нужди и предпочитания относно източника и разхода на енергия, както и мястото, на което ще бъде поставен. Ако искате да разберете как се монтира и свързва радиатор за парно, както и какви са основните характеристики и предимства на отделните видове, останете с нас до края на статията!

 

Видове радиатори за парно и техните основни характеристики


На пазара съществуват различни видове радиатори в зависимост от техните размери, предназначение, начин на монтаж и позициониране, източник на енергия, време на топлоотдаване и енергоразход. В следващите редове ние, от ParnoEU, ще ви запознаем с основните и най-използваните от тях.

 • Алуминиеви радиатори

  Несъмнено най-често срещаните радиатори в жилищата са алуминиевите. Този вид отоплителни уреди не ръждясват и имат много дълъг експлоатационен период. Освен това са практични и подходящи за всякакви помещения, бързо стоплят стаята и са доста икономични, когато са свързани и позиционирани правилно.
 

 • Чугунени радиатори

  Основното предимство на чугунените радиатори е, че са устойчиви на корозия. Те са изключително тежки и трудни за пренасяне, освен което външният им вид не е подходящ за по-изискани вкусови предпочитания. И въпреки че поддържат висока температура в помещението, това се случва на цената на по-големи разходи. И тъй като са по-стари уреди, те не предлагат и никакви опции за автоматизация на процеса.
   
 • Маслени радиатори

  Маслените радиатори представляват автономен отоплителен уред, подходящ за локално и бързо отопление на определено помещение. Те притежават колелца и лесно се придвижват, но не са подходящи, ако искате да отоплявате по-голяма площ. Основното им предимство, е че не раздвижват въздуха в стаята, което предпазва от вдишването на прах. Цената им е достъпна, дизайнът - изчистен, но масленият радиатор представлява отоплително решение за едно помещение, а не за цялото жилище.
   
 • Панелни стоманени радиатори

  Друг безспорен лидер при отоплителните инсталации са панелните стоманени радиатори. Те се характеризират с високо топлоотдаване, лесен монтаж и разнообразие от различни размери, които да съобразите със свободното пространство във вашия дом. Панелните радиатори са здрави, достъпни като цена и, също като алуминиевите, притежават дълъг жизнен цикъл.


Как да изберете правилния радиатор за отопление


Вече знаете, че неслучайно най-използваните видове радиатори са алуминиевите и панелните. Основните предимства на алуминиевите радиатори са високото им КПД, лесният монтаж, дългият експлоатационен период, автономността, икономичността и удобството, осигурени от модерната инсталация и терморегулаторите. Алуминият притежава и много висока топлопроводимост. Уредите бързо постигат желаната от вас температура и са подходящи за монтаж във всякакъв тип жилища и помещения. Дизайнът им е съвременен и изчистен, благодарение на което лесно могат да се превърнат в стилна част от всяка една стая. 

Панелните радиатори, от своя страна, също се радват на голяма популярност, тъй като също могат бързо и лесно да се монтират във всяка стая, благодарение на добрата си конструкция, компактност и естетичност. Те са устойчиви на електрохимична корозия и предлагат висококачествен топлообмен благодарение на голямата си площ, освен което са по-леки и евтини, тъй като цената на стоманата е много по-ниска от тази на един от най-скъпите метали - алуминия. 

 

 

Как се монтира и свързва радиатор за парно


След като вече сте наясно с основните характеристики и предимства на най-предпочитаните видове, е време да ви запознаем и с това как се монтира и свързва радиатор за парно. Ще се съсредоточим върху монтажа на най-популярните видове - алуминиевите и панелните, въпреки че принципите са общовалидни и за по-голямата част от останалите. 

Първата, и най-важна стъпка, е да позиционирате радиатора. Препоръчително е той да се намира под прозорец, за да компенсира големите температурни разлики, нахлуващия от него студен въздух, да предотврати запотяването му и т.н. Правилното свързване на уреда е от изключително значение за последващата му ефективност, разходите и градусите, които ще се постигнат в помещението. Обикновено най-ефективното свързване, осигуряващо най-голямо количество топлина, е когато топлата вода влиза отгоре в радиатора, а студената - отдолу. Това свързване се нарича диагонално или “на кръст”. Всички други варианти могат да намалят КПД на радиатора многократно, тъй като се получава по-голяма загуба на топлинна мощност. От изключително значение е да спазите достатъчно разстояние между стената и радиатора, както и да го позиционирате по начин, по който лесно ще може да го регулирате и обезвъздушавате. Не забравяйте, че обезвъздушителите трябва да са насочени нагоре и да се поставят на удобно за ползване място.

 


За монтажа на алуминиев или панелен радиатор се нуждаете от рулетка, ключове, ударно-пробивна бормашина, нивелир и отвертки. Първоначално, ако не е имало други радиатори на стената, които сте демонтирали, трябва да нанесете с молив внимателно размерите на радиатора и да пробиете дупки за стойката, отворите и конзолите, на които ще е закрепен новият. 

Имайте предвид, че може да се наложи да изкъртите стената, за да минат тръбите по най-краткия път и да излязат на мястото, където ще бъде разположен радиаторът. 

След като отведете тръбата за топлата вода в горната му част, а за студената - в долната, трябва да ги калибрирате, а впоследствие да се убедите, че те са добре фиксирани в радиатора с помощта на надеждни и здрави фитинги. Добър вариант е да поставите спирателни кранове на входовете на двете тръби. По този начин ще може много по-лесно да подмените радиатора при евентуален проблем. Преди да замажете тръбите и стените, проверете дали системата работи. Като се постигне нужното налягане, тя трябва да се обезвъздуши. 

Ако всичко е наред, не се появят течове и радиаторите се загряват нормално, може спокойно да ги свалите и да замажете и боядисате стените преди да поставите радиаторите трайно върху тях. В зависимост от вида на радиатора, може да му поставите и термоглава, чрез която много по-лесно и точно да контролирате и постигате желаната от вас температура в помещението. 


Съвети и препоръки при монтаж на радиатор за отопление


В следващите редове ще ви споделим някои съвети, трикове и препоръки, чрез които да направите монтажа на радиаторите по-лесен, бърз и сигурен! 
 

 • Правилен избор на радиатор

  Преценете предварително какъв вид радиатор искате, в зависимост от площта, която ще отоплявате, както и от мястото, на което ще го позиционирате. Имайте предвид, че алуминиевите радиатори не биха били ефективни, ако жилището ви е с огромни размери. В такъв случай вероятно е по-подходящо да се замислите за алтернативен вариант, например подово отопление.
   
 • ​​Правилен избор на размери

  Премерете внимателно свободното място на стената, както и точният размер на радиатора, преди да пробиете дупките върху нея, за да не станат грешки и разминавания, които не могат да бъдат компенсирани чрез преместване на конзолата.
   
 • Правилен избор на място за монтаж 

  Вече знаете, че радиаторите трябва да бъдат позиционирани под прозорците, за да не се запотяват и да компенсират навлизането на студения въздух през дограмата. Освен това радиаторите трябва да бъдат равномерно разпределени, за да постигат еднаква топлина във всяко място от помещението. Ако в стаята се намират няколко прозореца, най-добре е да има радиатор под всеки един от тях.
   
 • Брой глидери

  Препоръчително е да заложите на по-малък брой радиатори, които имат по-голям брой глидери. По този начин ще спестите значителни разходи и място върху стената.
   
 • Позиция на тръбите

  Тръбите трябва да бъдат възможно най-прави, с минимални гънки и да преминават по най-краткия път до входа и изхода на радиаторите, в противен случай ефективността на уредите ще бъде намалена.
   
 • Не сваляйте опаковката от радиатора преди да сте напълно убедени, че той и системата работят изправно;
   
 • 10 см е най-оптималното разстояние между радиатора, перваза и пода, а от стената - между 3 и 6 см. По този начин се гарантира нормалната циркулация на въздуха. Може и сами да пресметнете какво трябва да бъде свободното пространство над него, като прибавите 10% към дебелината в сантиметри на уреда;
   
 • Ако мислите, че няма да се справите, заложете на помощ от професионалисти! По този начин, освен че ще запазите състоянието на уреда и неговата гаранция, ще си подсигурите висока ефективност, сигурност на инсталацията, желана температура и по-ниски разходи за отопление!

Лесни за монтаж и употреба радиатори от ParnoEU


Ние, от ParnoEU, знаем колко важна е топлината за един дом, но и вярваме, че осигуряването ѝ не трябва да ви коства усилия и излишно време. Затова сме насреща, за да ви предложим изключително богат и разнообразен продуктов каталог, в който ще откриете висококачествени алуминиеви и панелни радиатори, и то на достъпни за българския пазар цени! 

При нас ще откриете голям брой алуминиеви радиатори на доказали се с времето марки, отличаващи се с издръжливост, елегантност и висока топлообменност, сред които да изберете най-доброто допълнение за вашата отоплителна система. На ваше разположение също са и предлаганите от нас изгодни панелни радиатори, които са ефикасни, компактни и подходящи за употреба под високо налягане. Независимо с кой от двата вида радиатори изберете да оборудвате своето жилище, може да бъдете сигурни, че уредите са надеждни и ще се справят безпроблемно с тази толкова важна, но и нелека задача, а именно - осигуряването на топлина и уют във вашия дом!
 

Заключение


Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече сте наясно как се монтира радиатор, как се свързва, както и с основните характеристики и предимства на най-предпочитаните видове. Възползвайте се от съветите, които ви предложихме, и се насладете на домашната топлина и уют с ниски разходи и никакви усилия! А ако не сте сигурни, че ще се справите сами с монтажа на новите си радиатори, винаги може да заложите на помощ от професионалисти!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани