Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да проверим качеството на пелетите?

Как да проверим качеството на пелетите?

Пелетите са по-добра и по-екологична алтернатива за отопление от твърдите горива като дърва и въглища. Замърсяват околната среда по-малко в сравнение с останалите методи за отопляване на дома. Пелетите се правят от биологични материали и затова са изцяло натурални продукти, произведени от дървесина без кората и без оцветители. 

Независимо от видовете пелети, които има на пазара и на които ще се спрете, трябва да се уверите в тяхното качество. В тази статия ще научите повече за факторите, които определят качеството на пелетите и как да го проверите.

 

Параметри за качество

За да достигнете по-бързо до исканата от вас температура и да се отоплявате по-дълго време, е нужно да се сдобиете с качествени пелети.  Ако ли не, това ще бъде загуба за бюджета ви, тъй като те няма да изпълняват добре функцията си. Освен това лошото качество на продукцията може да има негативен ефект върху работата на пелетните уреди.

За да сте сигурни в доброто състояние на пелетите, съществуват няколко начина, чрез които да определите дали закупените материали са качествени, или не.

 

Външен вид 

Една от най-основните и лесни техники за познаване качеството на пелетите е дали имат гладка повърхност. Може да проверите това, като я докоснете. Друг белег дали те са в добро състояние е липсата на пукнатини по нея. Забележите ли такива, това вероятно е знак за лоша компресия на матрицата на пелет пресата или за висока влажност.

 

 

Цвят

Цветът също е от значение при определяне качеството на пелетите. Произведените материали от чиста дървесина трябва да са с  хомогенен цвят на дърво. Той зависи от вида му, но като цяло е важно  вътрешността на пелетите да е светла. Разчупете няколко, за да проверите. Ако вътрешността е светла, но външният слой е по-тъмен, може да се дължи на триене при пресоването на материалите.
 
Ако видите тъмнокафяви частици, това е знак, че в състава на пелетите има добавена кора. Наличието ѝ ще доведе до по-високо съдържание на пепел.

Сивкавият цвят е признак, че качеството на материалите не е добро. В такива случаи е много вероятно пелетите да не са съхранявани правилно и да са оставени във влажен склад за дълъг период от време. Поемането на влагата от въздуха означава, че няма да са достатъчно сухи, за да горят ефективно.

 

Дължина и диаметър на пелетите

ръка и пелети

Друг важен фактор е какви са размерите на материалите. В повечето случаи се отнася главно при покупка на пелети на тон. От това дали имат еднаква дължина се вижда как е работила пелет пресата, която ги е произвела. Според стандарта на сертификата Enplus идеалната дължина трябва да е между 30 и 40 мм. Ако е различна, това е знак, че машината не е функционирала правилно. Следете и какъв е диаметърът на пелетите. Според международните стандарти за качествени пелети трябва да е 6 или 8 мм.

 

Мирис

Висококачествените пелети трябва да миришат на дърво, защото в тях не се използват химикали за спояване на частиците. Целостта им се дължи на естествената съставка лигнин, намираща се в самата дървесина. Ако мирисът им е друг, то вероятно суровината не е чиста и има наличие на химикали. В такъв случай употребата на пелетите не е препоръчителна, защото няма да горят добре, могат да повредят отоплителните тела, да се отделят във въздуха и да го замърсят.

 

Ниска влажност

Сред основните характеристики, определящи качеството на пелетите, е ниската влажност. За да проверите този фактор, наблюдавайте дали се отделя бял дим при горене. Ако е така, това означава, че влажността им е по-висока, отколкото трябва. В такива случаи се получава по-ниско калорийно съдържание, защото наличието на по-висок процент влажност отнема част от топлината при горене, за да се изпари тя. Това може да доведе до повреда в отоплителното тяло и да е причина за надуване на пелетите.

 

Добро пресоване

Качеството на пелетите се определя и от пресоването им. Ако в опаковката има много, които са натрошени, то това е знак за не добрата пресявка на материалите. 

 

Плътност на пелетите

Плътността е друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид. Висококачествените пелети съдържат повече енергия на единица обем. За да проверите плътността, можете да:

 • Сравните теглото на няколко пелета от различни марки. По-тежките обикновено са по-плътни и осигуряват повече топлина за единица обем.
 • Стиснете внимателно една пелета между пръстите си. Ако тя се разпада лесно и е чуплива, вероятно има по-ниска плътност. От друга страна, ако при счупването ѝ с ръка не останат назъбени частици, това е признак за доброто качество на материала.

 

Разтворимост във вода

Потопете пелетите в чаша вода, за да установите в какво състояние са. Ако са качествени, веднага ще потънат на дъното заради по-високата си плътност. Ако ли не, ще изплуват на повърхността или ще потънат бавно. 
Вижте и кога ще се разтворят. При качествените това се случва бързо, защото не си взаимодействат добре с водата. Ще познаете пелетите, при чието произвеждане са използвани химикали, по това, че ще се разтворят след дълго време.

 

 

Съдържание на пепел

Ако на дъното на торбата с пелетите видите голямо количество прах, значи те не са пресовани добре или не са пакетирани правилно. Качествените материали съдържат минимален процент остатъчен прах, защото се произвеждат от чиста дървесина, а по-ниското съдържание на пепел означава, че те горят по-ефективно и произвеждат по-малко остатъци.

 

Сертификат за качество

Съществуват сертификати, които определят качеството на пелетите. Enplus за пелети за битово отопление разграничава два класа за качество: А1 и А2, и EN-B - за промишлено. Според стандартите на Enplus критериите за оценяване са:

 1. Диаметър;
 2. Дължина;
 3. Съдържание на пепел;
 4. Влажност;
 5. Отделена при изгаряне топлина;
 6. Калоричност;
 7. Механичност;
 8. Плътност;
 9. Наличие на други вещества в състава на пелетите - метали като цинк и други химични елементи, съдържани в мг на един килограм.

 

Произход

пелети на дървена маса

Произходът на пелетите е важен за определяне на техните характеристики и качество.


Околната среда, в която се добиват суровините, може да окаже положителен или негативен ефект върху ефективната работа на пелетите. Факторите, които влияят на това, са климатът, нивата на замърсяване на почвата и въздуха, както и качеството на източниците на биомаса, използвани за производството на пелетите.


Материалите, добити от райони с по–добри метеорологични условия и минимален процент на замърсяване на околната среда, обикновено са с по-добро качество. Това е така, защото е по-малко вероятно биомасата, използвана за производството им, да съдържа примеси или вредни вещества.

 

Избор на производител

Когато купувате пелети, обърнете внимание на фирмата производител. Големите компании обикновени получават суровините на големи партиди от един и същ доставчик. Това е допълнителна гаранция за качество на пелетите, тъй като те ще имат еднородна структура.
 
Разликата с малките фирми е, че при тях се разчита на различни доставчици. Следователно е много вероятно дървесната суровина да е нееднородна. 

Проверете дали производството на пелети е основната дейност на конкретната фирма. Ако не е, това може да е знак за не толкова доброто им състояние.

 

Избор на качествени пелети

Ако сте избрали да се отоплявате с пелети, то трябва да обърнете внимание на тяхното качество. За да се уверите в доброто им състояние, проверете какви са мирисът, цветът, повърхността и дължината им. Уверете се, че са добре пресовани, не трошливи, плътни и с ниска влажност. Огледайте торбата, в която се намират те, за прах. Не на последно място попитайте къде и от кой производител са направени и дали отговарят на стандартите на Enplus. 

Следвайки тези съвети, ще намалите риска от ползването на нискокачествени пелети.

Ако търсите качествени пелети, с които да се отоплявате, разгледайте моделите на Parno.eu. Може да закупите пелети от широколистна дървесина, иглолистни такива или пелети смесен тип от нашия сайт.

Ако все още не сте се спрели на отоплителния уред, който ще захранвате с тях, сред продуктовата ни гама ще откриете и огромно разнообразие от пелетни камини, котли и горелки. Те ще ви осигурят максимално ефективно отопление през студените месеци от годината. 

Прочетете още полезна информация за пелетите в блога на Parno.eu.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани