Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Видове пелети и кои са по-добрите

Видове пелети и кои са по-добрите

Ако вече сте избрали да се отоплявате на пелети, това със сигурност е по-екологичната алтернатива на твърдо гориво, като въглища и дърва. Вероятно сте разгледали всички варианти за отоплителни уреди, използващи захранване на пелети, и сте се спрели на своето съоръжение. Със сигурност обаче възникват следващите въпроси - какви пелети да използвате, какви са разликите между различните видове и изобщо кои са най-добрите пелети на пазара.

В тази статия ще ви запознаем с основните видове пелети и ще се постараем да отговорим на всичките изброени по-горе въпроси. Останете до края на статията и ще научите всичко, което ви е нужно относно избора на гориво за вашата пелетна камина.

 

Какво представляват пелетите

 

Дървесните пелети са все по-предпочитано гориво за отопление. И има защо. Те се произвеждат от пресовани дървени стърготини, освен което са екологично чисти и не оставят сериозен въглероден отпечатък, тъй като се добиват от възобновяеми източници. Докато горят, пелетите не отделят черен дим, което ги прави изключително подходящи за камини със стъклена вратичка. Така може да се наслаждавате на уютните пламъци от горенето. Дървесните пелети са много удобни, тъй като са лесни за складиране в големи количества, не цапат наоколо и чрез тях бързо се регулира горивният процес. Всички системи за отопление с пелети са частично или изцяло автоматизирани: уредите напълно самостоятелно дозират количеството пелети, което им е нужно за постигане на желаната температура, а също така имат възможност да бъдат управлявани дистанционно (чрез смартфон). В дългосрочна перспектива тенденцията е този тип гориво да задържи и по-ниската си цена. Това е още една чудесна причина да изберете пелетите за отопление на дома ви.

Нека ви дадем малко повече технически параметри. Пелетите имат цилиндрична форма, като размерът им от 6 мм в диаметър и до 30 мм дължина ги превръща в малки удобни частици за захранване на бункера и за горене. В процеса на пресоване се влага лигнин, което всъщност е естествено лепило, съдържащо се в дървесината. Така няма нужда от допълнителни слепващи агенти, които не са от естествен произход. Коефициентът на полезно действие на отоплителните системи, наречен съкратено КПД, е между 85% и 95%. За сравнение, КПД на камини, използващи дърва е 70%. Поради качествата си, пелетите имат способността да изгорят почти напълно, като максималното пепелно съдържание е само 1.5%. Това означава, че ще зареждате вашата камина или котел значително по-рядко, отколкото ако използвате дърва. Съдържанието на влага в пелетите е между 8% и 10%, а тяхната калоричност е до 5100 ккал/кг. Сравнено с калоричността на дървата за огрев, която е 3440 ккал/кг, можем да отбележим, че пелетите са безапелационният победител в тази характеристика.

Пелети - различни видове


Какви видове пелети има

 

Най-често срещаните видове пелети са 2 вида - дървесни и недървесни.  Дървесните видове са изработени от широколистни или иглолистни дървесни, като може да срещнете и смесен вариант. Съответно те могат да се разделят на такива, изработени от мека, или от твърда дървесина. Недървесните пелети могат да бъдат направени от слънчоглед или слама. Те са широко предпочитани предимно заради ниската си цена, но ако искате да ги използвате, трябва да оборудвате уредите си специално за тях.


Иглолистни пелети

 

Основните предимства на това да използвате пелети от качествена иглолистна дървесина са две: те имат по-висока енергийна мощност и отделят значително по-малко пепел. Това ви помага да почиствате уреда значително по-рядко и, разбира се, по този начин да си спестите време и енергия. Недостатък при иглолистните пелети е, че по време на изгарянето смолата от дърветата, която се намира в пелетите, причинява отлагания по горелката и тръбите на вашето съоръжение.

 

Широколистни пелети

 

Широколистните пелети най-често се произвеждат от дъб, бук, габър, бреза, чам, липа и други дървета. Тук е важно да отбележим, че е от огромно значение какъв е 
преобладаващият процент дървесина. Габърът например има най-висока калоричност от изброените, като дъбът и букът го следват. Какъвто и вариант да изберете, е необходимо да се уверите, че купувате от фирма, доказала се във времето със своите качествени пелети.

Широколистни пелети

Пелети от слънчогледова люспа

 

Пелетите от слънчогледови люспи се произвеждат от отпадъците, получени при пресоването на слънчогледовите семки за добив на олио. Технологията, по която се произвеждат, е много близка до тази за производството на дървесните пелети. Разликата е в процеса на сушене, тъй като пелетите от слънчогледови люспи се отличават с по-ниска влажност в сравнение с дървените стърготини. Именно това прави този вид пелети изключително ефективни. Допълнително предимство е и значително по-ниската цена в сравнение с тази на дървесните пелети.

 

Сламени пелети

 

Пелетите от слама се произвеждат от устойчиви остатъчни продукти от реколтата на зърнените култури. Те съдържат относително голямо количество лесно запалими съставки, които ги правят силно ефективно средство за отопление, с много добри горивни качества. Изгарянето на пелети от слама отделя нулеви въглеродни емисии и минимални количества пепел.


Как да изберем най-добрите пелети

 

Ако някога сте се отоплявали на дърва, вероятно знаете доста добре, че за постигане на ефективно и качествено отопление е нужно да се използват цепеници от широколистни дървета, като най-често предпочитаните са бук, габър и дъб. Разбира се, това важи за печките на дърва, тъй като широколистната дървесина гори по-дълго и съответно отделя повече топлина от иглолистната, която изгаря твърде бързо, а и оставя повече пепел за почистване в отоплителното тяло.

 

Има ли значение плътността на дървесината

 

Важно е да отбележим, че твърдата дървесина отделя повече топлина и е с по-продължително време на горене. Може би се досещате, че роля за това играе най-вече по-голямата плътност. А тази на широколистната дървесина е по-плътна от на иглолистната. Ако сравним две еднакви по размер парчета дърво, но едното, да речем, е дъб, а другото е бор, това, което ще ви даде повече топлина, е дъбът - заради по-голямата си плътност. Но ако сравним две купчини дървесина с еднакво тегло, 10 кг дъб и 10 кг бор, веднага можем да забележим, че заетият обем от двете камари е различен. Тази на дъба е значително по-малка. Това отново е заради повишената плътност на дъбовото дърво.

Защо отбелязваме това? Защото, избирайки дърва, вие ги купувате спрямо обема им - 1, 2 или 5 куб.м., а не спрямо килограма им. Така обаче не заплащате една и съща цена за тяхната калоричност, определяща се именно от плътността им. Или иначе казано, в едни и същи килограми дъб и бор можем да открием еднакво количество енергия, преобразуваща се после в топлина. Плътността се отразява единствено в обема, който заема дадената дървесина. Колкото по-плътна е, толкова по-малко място заема. Така че ако изсушим едното или другото дърво, като краен резултат ще получим еднакво количество енергия (топлина/BTUs) за еднакво тегло.


Както знаем, дървесните пелети се произвеждат от малки частици, обикновено от остатъци от дървообработващата промишленост – трици или стърготини. Няма значение дали тези дървени стърготини са от твърда, от иглолистна дървесина, или смес от двете, накрая всичкият остатъчен дървен материал се сгъстява до еднаква плътност, която е доста висока. Дали дървото е дъб, бор, бук, ела или друг вид, няма голямо значение за качеството на топлината, която получавате. При много нови потребители настава объркване заради опита им с отопление на дърва. Но това наистина не се отразява на ефективността и съображенията ви могат да бъдат далеч по-различни при избор на пелети.


Пелети от широколистно или от иглолистно дърво? Кое е важно при избора

Отопление на пелети

Вече споменахме по-рано, че иглолистната дървесина в естественото си състояние гори много по-бързо и отделя много повече сажди и пепел от твърдата. Този факт е безспорен. Но сигурно се чудите защо. Вероятно сте запознати, че по боровите и изобщо по иглолистните дървета има смола, сълзяща на места, където кората е с нарушена цялост - премахната от ствола или около счупен клон. Когато суровото дърво бива изгаряно, тази смола се преобразува в креозот. Това прави изгарянето на иглолистна дървесина само по себе си много по-замърсяващо, отколкото на широколистната. Но все пак е важно да отбележим, че креозотът се среща само във външния жив слой на дървото, което всъщност е неговата кора.

Качествените и висококалорични дървесни пелети, независимо дали са от твърда, или иглолистна дървесина, се пресоват без наличие на кора или тя е в пренебрежимо ниски количества. Ето защо не можем да сравняваме горенето на мокро дърво с това на пелетите. Иглолистните пелети ще горят също толкова чисто, колкото пелети от бук и дъб например. И все пак, да се върнем на въпроса дали широколистните, или иглолистните пелети, са по-добри?

Можем да обобщим по следния начин: не всички пелети от иглолистна дървесина са чудесни, нито пък всички от широколистна дървесина са изгодни. Истината е, че на пазара може да откриете както много качествени дървесни пелети от иглолистна и широколистна дървесина, така и пелети с изключително ниско качество, независимо от вида дървесина. Това, което е важно да запомните, е, че видът на дървесината не е толкова от значение, колкото чистотата на суровината, от която се произвеждат пелетите, както и съдържанието на влага – това дава и голямата разлика в качеството.

И така, изчерпахме всички по-важни въпроси, свързани с дървесните пелети - това екологично гориво, което ще става все по-популярно. Надяваме се да сме ви били полезни. Може да се сдобиете с висококачествени пелети от широколистна дървесина, иглолистни пелети или пелети смесен тип от сайта на parno.EU. Ние ви предлагаме както разнообразни решения за отопление, така и необходимото за тях гориво. Може да разгледате и другите ни предложения, а за още полезни статии по темата за този вид гориво четете нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани