Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се обезвъздушават радиатори?

Как се обезвъздушават радиатори?

Топлият дом през зимата не внася само уют, а и предлага сигурно спасение от студа навън. Домакинствата използват различни начини за отопление, но сред най-популярните е това чрез парно, било то локално или централно.
 

Едно от основните и изключително важни задължения за хората, които се отопляват на парно,  е профилактично да обезвъздушават радиаторите си, независимо дали ще го направят сами, или ще се доверят на специалист. Ако не се извършва този процес, няма как да се постигне максималният капацитет на отоплението, без значение дали е локално или централно парно. Обикновено профилактиката се прави преди началото на зимата, за да се избегнат евентуални ремонтни дейности през студените месеци. 
 

В тази статия ще ви дадем насоки как да правите профилактика на отоплението си. Ще получите информация за това как се обезвъздушават радиатори; какво представлява процесът;  кога е нужно да се извършва; какви са признаците, че с отоплителното тяло има проблем.
 

Кога е необходимо обезвъздушаването на радиатор?
 

Когато радиаторът ви е частично студен, а не топъл по цялата повърхност, означава, че в него има наличие на въздух. Това пречи на уредът да работи пълноценно и така не може да затопли изцяло стаята.
 

Въздухът в радиаторите се настанява при пълнене и изпразване на отлопителна инсталация. Друг начин да стигне до там е при работата ѝ. Във водата от водоснабдителната инсталация понякога има въздушни мехурчета, движещи се нагоре. Те образуват въздушни възглавници. А въздухът нарушава работата на отоплителното тяло, защото пречи на нормалното циркулиране на водата.
 

Още една причина за натрупване на въздух могат да бъдат малки течове или когато радиаторите имат затворени клапани при стартиране на отоплението.
 

Други признаци, че в радиатора ви има въздух, са издаването на различни шумове, идващи отвътре: свистене или бръмчене например.
 

В резултат на някоя от гореспоменатите причини радиаторът загрява по-бавно и се увеличава консумацията на енергия за сметка на намаляващата мощност на отоплението.
 

В такива случаи е добре да вземете мерки. Най-добрата е да обезвъздушите радиатора си. Ако ли не, термостатите трябва да се завъртят на по-висока степен и да изразходят повече енергия, за да постигнат желаната температура в стаята. Това би донесло излишни разходи в бюджета.
 

Какво представлява обезвъздушаването на радиатор?
 

Обезвъздушаването на радиатори е процес, при който се премахва насъбралият се въздух в отоплителното тяло, позволявайки му да се напълни с максимално количество вода. Тя, от своя страна, циркулира вътре, за да затопли помещението.
 

Обезвъздушаването е важно, за да се избегнат сериозни повреди на инсталацията, причинени от натрупващите се мехурчета, които могат да причинят корозия на металните части на радиатора. В същото време този процес може да спести и разходи за отопление.
 

Как се обезвъздушават радиатори?
 

жена регулира температурата на радиатор
 

За да обезвъздушите радиатора си, трябва да следвате няколко стъпки. Преди да започнете работа обаче, ще ви трябва предварителна подготовка. Нуждаете се от  кърпа, съд за вода, отвертка или ключ. 
 

Стъпки при обезвъздушаването на радиатори
 

Съществуват няколко начина за обезвъздушаване на радиатори, като могат да варират в зависимост дали парното е централно, или локално.
 

Ако имате по-стар радиатор, то най-вероятно е бил монтиран с наклон към щранга на парното. Това позволява отвеждането на въздуха до автоматичните обезвъздушители (автоматични клапани за обезвъздушаване) на вертикалните тръби. Ако ситуацията при вас е такава, единственото, което е нужно да направите, е да отворите крановете по време на пълненето на системата и пускането на отоплението.
 

Другият начин е свързан с монтажа на подаващата се тръба. Монтирането трябва да е в противоположната страна, за да се промени наклонът на радиатора в обратната посока. Тръбата често се нарича обезвъздушител. Той може да е ръчен или автоматичен, в зависимост от инсталацията, която имате. 
 

Как се обезвъздушават радиаторите в такъв случай? Трябва да следвате следните стъпки:
 

Изключете циркулационната помпа. Целта е да се предотврати потока на водата и непрекъснатото завихряне на въздуха в системата. Така обезвъздушаването ще е по-ефективно.
 

Изчакайте радиаторът да изстине в рамките на 30-60 минути. За това време въздухът ще се събира в отоплителнителното тяло, а междувременно вие може да свършите друга задача в дома си.
 

 • Завъртете термостата на най-високата степен.
   
 • Поставете съда под вентила за обезвъздушаване.
   
 • Завъртете вентила с отвертка или ключ. Това ще позволи на въздуха да излезе от системата.
   
 • Изчакайте от вентила да потече вода и след като тя изтече, го затворете.
   
 • Включете циркулационната помпа.
   

Съвети
 

Съветваме ви да сте внимателни, когато отвивате и завивате вентила. Ако го отвиете рязко, може да се стигне до изтичане на много гореща вода. Ако сградата е многоетажна, е добре да започнете обезвъздушаването от ниските към високите етажи.
 

След приключване на работата проверете дали сте изпълнили всички стъпки правилно, за да сте убедени, че няма да има проблеми.
 

Ако все пак отоплението не се загрее правилно или издава шум след обезвъздушаването, това може да се дължи на дефектен термостат или друга повреда. В такъв случай е добре да се обърнете към техник.

 

Обезвъздушаване на радиатора с обезвъздушителен клапан
 

термостат на радиатор

 

При този тип обезвъздушаване първо трябва да затворите клапата. Така ще насочите въздушните мехурчета само към вентилационния отвор. После поставете съд или кърпа под отвора, за да сте подготвени, когато водата започне да изтича. Развийте отвора за въздух - ръчно, с ключ или отвертка. Ще чуете съскане на въздух и първоначално ще излязат въздушни мехурчета, след това - смесени с вода, докато накрая не остане само вода. Когато това стане, означава, че сте обезвъздушили радиатора успешно. Остава само да затворите плътно отдушника.
 

Обезвъздушаване на чугунен радиатор
 

Чугунените радиатори нямат отвори за въздух. За да премахнете въздуха, е нужно да разхлабите факелната гайка на клапана. Внимавайте, защото разхлабването на клапана може да доведе до повреда и наводняване на помещението. След като сте разхлабили гайката, се отървете от течащата вода. Ще ви трябва ключ за обезвъздушаване на радиатор. Спрете водопровода преди да започнете процеса. Както при другите радиатори, и при чугунения първо ще излезе въздухът, после -  смесен с вода, и накрая само вода. След това просто завийте гайката.
 

Ако не сте сигурни дали ще успеете сами, най-добре е да се обърнете към професионалист.
 

Грижа за топлината на дома от ParnoEU
 

В тази статия ви разказахме за това как се обездушават радиатори, какво представлява процесът, кога трябва да извършите обезвъздушаване и за какво е добре да сте внимателни по време на работа.
 

Ако обмисляте тепърва да си купите радиатор или искате да замените стария с нов, на сайта на ParnoEU можете да откриете голямо разнообразие от висококачествени алуминиеви и панелни модели, както и уреди за отопление. В случай че не сте сигурни в избора си, не се колебайте да се свържете с нас. Екипът ни от опитни специалисти  ще ви помогне да вземете най-правилното и информирано решение. 
 

Ако прочетената информация ви е била полезна и желаете да научите още по темата за отопление, разгледайте останалите статии в блога ни.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани