Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Профилактика на климатик: Всичко което трябва да знаем

Профилактика на климатик: Всичко което трябва да знаем

Думата профилактика от гръцки език означава предпазване, превенция или защита, затова може да се разгледа като набор от мерки и действия, които могат да предотвратят нежелани събития. Тя се използва в много сфери на нашето ежедневие, но смисълът на думата винаги е един и същ. Стара максима гласи, че най-доброто лечение е профилактиката и това се отнася както за нас, така и за всичко, което ни заобикаля и използваме в ежедневието си. 

Днес ще се спрем на техническото значение на думата профилактика, което е свързано с гарантирането на безпроблемна, ефективна и дълготрайна употреба на уред или система. Ще разгледаме подробно всичко, което трябва да знаете за профилактиката на един от най-често използваните уреди във вашия дом, а именно климатикът. Останете с нас, за да разберете защо вашият климатик има нужда от редовна профилактика и защо тя е толкова важна както за правилното му функциониране, така и за вашето здраве.

 

Какво включва профилактиката на климатик

 

Ако искате да се възползвате от климатика си максимално дълго време, да запазите оптималното ниво на работа и да сте спокойни за вашето здраве, трябва редовно да полагате грижи за неговото “здраве”. Профилактиката на климатика е процес, който спомага за дългосрочна експлоатация на уреда и допринася за неговата оптимална работа целогодишно. Редовната проверка на климатика води до по-ниски сметки за електроенергия и намалява възможността за възникване на неочаквани повреди. Освен това създава и по-здравословна среда за обитаващите климатизираното помещение, тъй като по време на профилактиката се унищожават натрупаните вредни микроорганизми.

Профилактиката на климатика се състои в действия, свързани с почистването му и измерване на техническите му показатели. Тя включва следните основни дейности:

 

  • Почистване на вътрешното тяло и неговите въздушни филтри;
  • Почистване на топлообменника на климатика;
  • Измерване температурата на изходящия въздух от вътрешното тяло;
  • Замерване налягането на фреона при режим “охлаждане” и режим “отопление”;
  • Разглобяване на вътрешното тяло на климатика на части и почистване; 
  • Почистване на: турбина, пластмаси, щори, филтри и електроника.

почистване на климатик

В повечето случаи се налага демонтиране на вътрешното тяло на климатика, за да се направи основно почистване на всички части от него. Когато топлообменника и турбината са прекалено замърсени и не е възможно да се извърши качествена профилактика на място, тогава се налага това да се направи в сервизни условия. Там частите на климатика се третират със специални препарати, които позволяват по-добро почистване. 
 
Външното тяло на климатика се налага да се почиства доста по-рядко, тъй като неговият топлообменник е с по-голямо разстояние между ламелите и значително по-малко се запълва с боклук. Въпреки това има някои предпоставки, които съдействат за неговото задръстване. Това например е поставянето на тялото ниско на терасата или на място, където лесно се събират листа, перушина или други отпадъци. Друга предпоставка за замърсяването е поставянето на външното тяло близо до скара за печене или до изхода на кухненския абсорбатор.В тези случаи климатикът засмуква мазнина, която значително може да влоши топлообмена на кондензатора му. При подобна ситуация се налага демонтаж и цялостно основно измиване.


Защо профилактиката на климатика е толкова важна

 

Продължителната и интензивна употреба на климатика води до замърсяването на филтрите на уреда и събирането на различни видове микроорганизми и бактерии. За това спомагат прахът, цигарения дим и други видове замърсявания. Последиците от това могат да бъдат кихане, раздразнения на гърлото и очите, алергични реакции, а при страдащите от астма и по-сериозни проблеми. Също така липсата на редовна профилактика на климатика може да доведе до неприятна миризма, която се разпространява, когато уредът работи. 

Редовното почистване на климатика често е подценявано, защото повечето потребители, смятат, че щом той работи добре, значи няма нужда да се полагат излишни грижи. Но за да функционира добре един климатик, вие трябва задължително да обърнете внимание на неговата редовна профилактика, дори и да не са налице явни проблеми. В повечето случаи климатикът показва признаци на повреда, които само един специалист може да забележи. Бездействието при такива случаи причинява ускорена амортизация на някой части, което води до нужда за смяна в доста по-кратки срокове от обикновено. Закупуването на нов климатик ще ви коства много повече от редовната профилактика на този, който вече притежавате, затова не я подценявайте и се старайте да не пропускате нейното извършването.

 

Колко често е препоръчително да се извършва профилактика на климатика? 

 

Нуждата за профилактика зависи от няколко фактора: каква е честотата на ползване, основен или допълнителен източник на топлина е вашият климатик, какво е неговото местоположение и колко често се почиства праха в помещението. Домашният прах е доказан враг номер едно на климатичната техника. Той е способен да запуши филтрите и води до промяна на въздушния поток. Това от своя страна позволява навлизането на прахови частици до топлообменника и води до неефективност и високо потребление на електроенергия. 

Нашата препоръка е, ако използвате климатика си ежедневно, да извършвате профилактика 2 пъти годишно. Това е най-добре да се прави преди навлизането на активния сезон за отопление и охлаждане. По този начин вие ще сте спокойни и ще си гарантирате безпроблемна работа на уреда, както и отлични нива на температурен комфорт в своя дом. 

Не предприемайте самостоятелни действие по извършване на профилактика на климатика си! Обърнете се към професионалисти в областта на климатизацията, тъй като лошо извършената профилактика може да доведе до много по-големи вреди, отколкото липсата на такава. Това, което може да направите сами, е да почиствате прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло поне 2 пъти в месеца. Почистването става по следния начин: отворете предния панел на климатика и издърпайте въздушните филтри, измийте ги с хладка вода, подсушете добре и ги върнете на мястото им. Правейки го, сами ще се убедите колко много прах събира вашият климатик. 


Благодарим ви, че останахте с нас до края на тази статия! Надяваме се, че сме ви били полезни и сте научили нови неща за това какво представлява профилактиката на климатик. В заключение може да кажем, че тя е важна дейност от експлоатацията на всички климатични системи, която гарантира техния дълъг и ефективен живот. Тя не трябва да се извършва само когато се установи наличието на нередност, а системно, дори и при отсъствието на проблеми в работата на климатика. Редовната профилактиката се извършва с цел подобряване на ефективността на уреда в двата режима на работа и води до намаляване на разхода на електроенергия. Основното почистване на всички компоненти от климатика унищожава натрупаните вредни микроорганизми, удължава живота на уреда и гарантира по-добро качество на въздуха в помещението. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани