Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да настроим климатика да работи по-икономично през зимата

Как да настроим климатика да работи по-икономично през зимата

Климатиците са едно от най-често срещаните средства за отопление на съвременните домове и офиси. Когато говорим за отоплителния сезон, обикновено първото нещо, за което се сещаме, са високите сметки за електроенергия. Ако се отоплявате с климатик обаче, те лесно могат да бъдат избегнати. Модерните климатици са проектирани така, че да бъдат максимално енергийно ефективни, осигурявайки ви топлина и комфорт и то в комбинация с ниски сметки за ток. Повечето от тях разполагат със специални режими за икономично потребление и нощно ползване, които допълнително намаляват разхода на енергия.

Оказва се обаче, че повечето собственици на климатични системи за отопление не знаят как правилно да работят с тях и какви настройки е препоръчително да се използват. За да работи климатикът добре, домът ви винаги да е топъл, а сметките за ток да са в нормите, трябва да знаете какви са правилните настройки на уреда. По този начин ще постигнете оптимално ниво на работа и ниско потребление на електроенергия. В следващите редове сме ви подготвили информация за това как да направите така, че климатикът ви да работи по-икономично през зимата.

 

Какви настройки да използвате, за да отоплява климатикът най-икономично?

 

Ако климатикът е вашето основно средство за отопление, много е важно да разбирате как правилно да го използвате. Неправилната експлоатация води до неикономична работа на уреда и дори може да причини по-бързата му амортизация. Затова ние от ParnoEU сме ви приготвили полезни насоки как да настроите своя климатик, за да отоплява той най-икономично.

 

Не изключвайте климатика през зимата

Климатик с 10 години гаранция

Повечето хора мислят, че като изключват климатика, когато не са вкъщи, ще спестят електроенергия. Това обаче е напълно грешна практика, която може значително да повиши сметките ви за ток. Ако изключвате климатика, това означава, че ще му е необходима много повече енергия, за да компенсира получилата се температурна разлика. Когато го оставяте включен през целия ден, той поддържа зададената температура и работи на ниски обороти, което изразходва по-малко електроенергия. 

Правилната температурна настройка на климатика през зимния период е от 22 до 25 градуса. Когато не сте в жилището намалете с до 5 градуса за поддържане на температурата. Така, когато се приберете, температурата в помещението няма да е прекалено ниска и климатикът ще изразходи значително по- малко електроенергия, за да достигне желаните от вас градуси. Това прави отоплението с климатик едно от най-икономичните, в сравнение с отоплението с други електроуреди. 

 

Не задавайте 30 градуса на климатика

 

Задаването на максималните градуси на отопление на климатика е свързано с много негативи и затова не се препоръчва. Нека започнем с това, че на първо място поддържането на толкова висока температура през зимата не е здравословно. Преминаването от много студено към много топло води до резки промени с кръвното налягане и общ дискомфорт. 

Толкова висока температура не е подходяща и за самия климатик. Когато вътрешното тяло обдухва топъл въздух, външното отделя студен. За да се защити от замръзване, системата преминава с режим на размразяване, при който спира да работи за известно време и се включва, когато е в готовност за безопасна работа. Продължителността на размразяването зависи от зададената температура - колкото по-висока е тя, толкова повече време ще отнеме на климатика да премине в безопасен режим. Ако зададете температура от 30 градуса, размразяването ще продължи по-дълго, като през това време температура в помещението ще спадне и след това климатикът ще изразходи повече енергия, за да достигне желаната температура отново.

 

Настройте вентилатора на климатика правилно

 

При напускане на дома е добре да оставяте климатика да работи на 18-20 градуса. Така той ще поддържа постоянна температура в помещението и може да сте спокойни, че няма да работи на пълни обороти. Препоръчваме ви, когато отсъствате, да настроите вентилатора на автоматичната програма (AUTO), за да работи климатикът най-икономично. Когато се приберете, включете вентилатора на 2-ра или 3-та степен за по-бързо затопляне на помещението. През нощта активирайте нощния режим на работа. 
Препоръчително е въздушната струя на климатика да бъде насочена към пода. По този начин първо ще се затопли най-студената част от помещението и топлината ще се разпредели равномерно, издигайки се нагоре. Ако настроите въздушната струя нагоре, това ще накара топлият въздух да се издига към тавана, оставайки пода на стаята студен.

 

Използвайте ваничка за конденз

 

Когато работи в режим на отопление, вследствие на размразяването на климатика се образува конденз от външното тяло, който може да създаде много пречки като образуването на лед. Използването на кондензна ваничка е добро решение на проблема, тъй като тя позволява контролирано отвеждане на отделената вода и предотвратява замръзването.

 

Извършвайте редовна профилактика на климатика

 

Годишната профилактика на климатика е необходима за правилната експлоатация, както и за икономичната и ефективна работа. Препоръчително е преди началото на отоплителния сезон да направите професионална профилактика на всички климатични системи в дома си. Освен почистване на всички части на системата, специалистите проверяват цялостната работа на климатика и всички негови компонента. Така ще си гарантирате безпроблемната им работа през целия сезон. 

Старайте се да поддържате филтрите на климатика чисти, за да може въздухът да циркулира през системата свободно. Ако те са замърсени, това не позволява преминаването на въздушната струя, което натоварва системата допълнително и увеличава консумацията на енергия. Освен това замърсените филтри разпръскват мръсен въздух из цялото помещение и оказват лошо влияние върху здравето. Почиствайте филтрите поне 2 пъти месечно, а ако в помещението се пуши, дори по-често. Така освен, че ще намалите потреблението на електроенергия, ще се радвате на здравословно чист въздух.

Профилактика на климатик


Как да сведете до минимум загубата на топлина в помещението?

 

Ако искате вашият климатик да работи възможно най-икономично, то тогава трябва да помислите за това как да му осигурите подходящите условия за това. Ограничаването на загубата на топлина в помещението е важна стъпка, която не бива да пропускате. Ако помещението бързо губи топлината си, то тогава климатикът ще работи без да спира, за да достигне зададената температура, а това води до високо потребление на електроенергия. Затова трябва да вземете предвид за следните фактори, които са най-честите причини за загубата на топлина:

 

Направете добра топлоизолация на дома си

 

Изолацията играе главна роля при отоплението на дома, независимо какъв начин за отопление сте избрали. Добрата външна или вътрешна изолация ще ви помогне да запазите дома си по-топъл и да го предпазите от ниските температури навън. Това води до по-нисък разход на енергия и следователно по-ниски сметки за отопление. По-добре е да вложите средствата си в ремонт на жилището, отколкото всяка зима да плащате безбожно високи сметки за отопление.

 

Инвестирайте в качествена дограма за прозорци

 

Старата и некачествена дограма пропуска навън голямо количество топлина през студените месеци и улеснява навлизането на студен въздух. Инвестицията във висококачествени профили и стъклопакети със сигурност ще ви се отблагодари. Това ще намали значително топлинните загуби на жилището ви. 

 

Затваряйте плътно вратите и прозорците

 

Ако искате да запазите помещението топло, следете за плътното затваряне на вратата и прозорците. Понякога оставяме врата на отопляваното помещение отворена, като мислим, че така ще стоплим коридора или съседното помещение. Тази практика не е препоръчителна, защото това би увеличило мощността, от която се нуждае климатикът, което води до по-високо потребление на електроенергия. Така не само, че няма да успеете да постигнете желания резултат, но и ще завишите излишно сметката си за електроенергия.
 


Това бяха нашите съвети как да настроите своя климатик да работи по-икономично през зимата и бърз поглед върху други фактори, които трябва да имате предвид, за да поддържате ниски сметки за ток. Едно от най-важните условия за това е и наличието на висок клас техника. Модерните климатици предлагат разнообразие от настройки и функции, с които може да изберете как да работят според вашите предпочитания. Ако сте решили, че е време и вие да се сдобиете с такъв, не пропускайте да разгледате предложенията за висок клас инверторни климатици на Parno.Eu. В нашия сайт ще откриете съвременни уреди, които ще ви осигурят максимален комфорт, гъвкав контрол, високо ниво на ефективност и икономично потребление на електроенергия.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани