Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изчислим необходимата ни отоплителна мощност

Как да изчислим необходимата ни отоплителна мощност

Независимо дали ще изграждате сами своята отоплителна инсталация, или с помощта на външна помощ, изчисляването на отоплителната мощност, която ви е необходима, е важна стъпка в подготовката за поставяне на отоплителна система и прилежащите към нея допълнителни тела. Ето защо в днешната статия ще си говорим именно за това. Ще научите как сами да пресметнете мощността на отоплителната система, на която сте се спрели, и съответно какви допълнителни съоръжения са ви необходими, за да постигнете търсения комфорт от отоплението през зимата.

 

Какво е важно да знаете за жилището, което ще отоплявате

 

Съвременното строителство доста се различава от онова, например, през 60-те и 70-те години на миналия век. Това означава, че ако имате жилище в стара сграда, неговите характеристики ще се различават значително от тези на една по-нова. Същото важи, разбира се, и за единични имоти, каквито са къщите. Най-общо казано: всяко жилище е с индивидуални и много различни параметри, а това изисква съобразен с конкретните характеристики проект за отопление. Ето и няколко съвета на какво да обърнете внимание:

 

Изчисляване на основните параметри на жилището

 

Отопляване на помещение

Преди да се захванете със същинското пресмятане на отоплителната мощност, е нужно да изчислите не само квадратурата на помещенията, които искате да отоплявате, но също и тяхната височина. Предназначението на стаята, например спалня, баня, хол и т.н., както и размерите на прозорците в нея, също са от значение. 

Важно е да сте наясно от самото начало кои помещения ще бъдат отоплявани, и кои не. Това е от значение, тъй като има разлика в температурата на неотопляемо помещение от тази на околната среда. Например, ако вътре при неизползвано отопление е 8 C⁰, то температурата отвън е много вероятно да е -6 C⁰. Строителните и изолационните материали са от голямо значение. 

Параметрите на избраните от вас прозорци също допринасят за повишаване или понижаване на температурата в неотопляемите помещения. Те всъщност оказват влияние във всички стаи, независимо дали имат отопление, или не. Тези характеристики може да узнаете от производителя, от който сте закупили своите дограми, както и вероятно, още преди да ги поставите, сте получили параметри при изготвената към вас оферта.

 

Определяне на желаната температура за всяко едно помещение

 

Това е важна стъпка, тъй като всяко домакинство има различни предпочитания, а температурата в помещенията може да се различава според тяхното използване. Градусите варират най-често между 22 C⁰ и 25 C⁰, като в банята може да е дори по-ниска. Това е така, защото там прекарвате най-малко време, а и се затопля сравнително бързо от горещите пари от топлата вода. 

Хубаво е да отбележим за спалните помещения, че изобщо не е препоръчително да бъдат отоплявани на повече от 25 C⁰, защото това може да доведе до здравословни проблеми, а и сънят става лек и неспокоен. Да не забравяме, че зимата използваме по-плътни и затоплящи завивки. 

 

Същинско изчисляване на необходимата отоплителна мощност

 

Нужната ви отоплителна мощност до голяма степен зависи както от общите характеристики на вашето жилище, така и от топлотехническите характеристики на стените. Какво представляват те? Те показват нагледно какво количество топлина може да премине през един квадратен метър от избраната стена, като разликата в температурата от двете страни на стената е 1 C⁰.

Чрез пресмятане на топлотехническите характеристики на вашето жилище и дори на цяла сграда, в случай че живеете в къща, може да предвидите какви загуби на топлина ще имате. Както споменахме вече, характеристиките на прозорците също са важни, но най-вече коефициентът на топлопреминаване на стъклата. Самите профили не са от толкова голямо значение.

Нека приемем, че търсената крайна температура в помещенията е 25 C⁰, а външната - -15 C⁰. Разбира се, може да заложите и много по-висока температура отвън, ако там, където живеете, температурите рядко падат до тези стойности. Разликата между градусите вътре и вън се определя, като извадим двете стойности една от друга. В случая разликата е 25 - (-15) = 40 C⁰. Същото изчисление може да приложите и за неотопляемите помещения, за пода, както и за тавана. Така, когато имаме всички стойности на температурните разлики, сме готови да пресметнем отоплителната мощност за всяка стая.
 
Топлинните загуби можете да определите, като умножите площта на стената, пода или тавана по коефициента на топлопреминаване, който предварително сте сметнали и след това умножите с получената по-горе температурна разлика. Да приемем, че външните стени са с обща площ 50 кв.м. Коефициентът на топлопроводимост се изчислява в W/m2K. За удобство избираме произволна цифра от 0,5 W/m2K. И така, умножаваме  всички тези параметри: 50 кв.м. Х 0,5 W/m2K Х 40 C⁰ и получаваме 1000 W отоплителна мощност, необходима спрямо топлозагубите от външните стени. Тази формула може да бъде приложена за всяко място от дома ви, което оказва влияние върху крайната вътрешна температура.

 

Какво друго е важно да знаем при изчисляване на отоплителната мощност

 

Изложение на отопляваното помещение

Има немалко допълнителни фактори, които могат да окажат въздействие върху топлината вкъщи. Например изложението на жилището или на отделните стаи е от значение, за да постигнете във всяко едно помещение търсената от вас крайна температура. Това означава, че ако имате еднакви параметри на 2 стаи, но едната е със северно изложение, а другата - с южно, първата ще ви коства повече енергия за поддържане на желаната топлина.

Други фактори са вътрешните и външните врати и материалът, от който са изработени. От това зависи и техният коефициент на топлопроводимост. Със сигурност при изчисленията на площите на стените е важно да извадите както прозорците, така и вратите от сметките, и да направите отделни калкулации за тях.

Както засегнахме бегло по-горе, коефициентът на топлопроводимост е основен за правилното изчисление на отоплителната мощност. Ето защо е важно да знаете какви материали са вложени в построяването на вашия дом, а също и техния коефициент. Така най-адекватно може да пресметнете всичко необходимо. Потърсете информация от производителите за всеки един материал. Така може да сте напълно сигурни за подадената информация, а оттам и акуратно да изчислите отоплителната мощност.

Споменахме многократно, че прозорците също са от съществено значение за топлозагубите. Тук е важно да отбележим, че най-голяма топлозагуба търпите именно от тях, най-вече от стъклата. Затова е по-важно да инвестирате в по-качествени стъкла, отколкото в многокамерни профили. Съвременните технологии, включващи разнообразните решения от стъклопакети, могат значително да намалят топлозагубите от стъклата. Двойни, тройни и дори четворни стъклопакети дават разлика помежду си не само в цената, но и в загубата на топлина през тях.

И не на последно място, дали живеете в апартамент и под вас има съседи също е от значение. А ако сте в къща, важен фактор е дали тя е едноетажна, двуетажна или многоетажна. На практика, изчисляването на температурата на пода на втори етаж от къща е като да изчислявате площ на вътрешна стена, тъй като под този под има друга стая, която вероятно отоплявате. Когато сте на един етаж обаче, тогава къщата, респективно подът, има директен контакт със земята. За нея поне знаем, че има постоянна годишна температура от 8-10 C⁰, което прави лесно изчислението на топлозагубата през него.

Ако не сте сигурни дали можете сами да се справите с изчислението на отоплителната мощност, която е необходима за дома ви, винаги може да се обърнете към специалистите на parno.EU. Ние сме лидери в бранша и освен че предлагаме  разнообразни отоплителни системи и тела, предоставяме безплатна консултация и изчисляване, за да ви спестим време, усилия, а и да предотвратим евентуални грешки. За още полезни статии, следете нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани