Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Пелетна горелка. Как да я изберем и можем ли да я настроим сами

Пелетна горелка. Как да я изберем и можем ли да я настроим сами

Един от сравнително новите и екологични начини да се отопляваме в днешно време е чрез пелети. Те са алтернатива на дървата, въпреки че често произхождат от дървен материал. Количествата сажди и пепел, които се отделят в атмосферата, са доста по-малки, отколкото при изгарянето на традиционния източник. Ето защо устройства за отопление, използващи такова гориво, са все по-търсени през последните години.

 

Ако сте решили твърдо да се отоплявате на пелети, то първото нещо, с което е важно да се запознаете, е онази част от устройството на отоплителното тяло, отговорна за регулиране горенето на горивото. Това е пелетната горелка. В тази статия ще ви запознаем именно с нея, с видовете пелетни горелки, какво да имате предвид, когато избирате подходящата за вас, както и има ли начин да я настроим сами да работи правилно. Всичко това четете в следващите редове.

 

Какво представлява пелетната горелка

 

Пелетната горелка е компонент от отоплително тяло, чието гориво, както подсказва името, е на пелети. Такива могат да бъдат пелетният котел или пелетната камина. Горелката на пелети е най-важният елемент от този метод на отопление. Тя е свързана с електроника, чрез която може да настройвате горивния процес, а оттам и крайната температура, която търсите в помещенията.

 

Пелетната горелка разполага с дюза, от която горивната камера се захранва с горещ въздух и така се възпламенява горивото в нея. Благодарение на електронната система, монтирана върху горния участък на горелката на пелети, се определя  мощността на уреда, т.е. колко бързо ще се изгаря горивото. Самата горелка не би могла да работи самостойно. Затова електронната система е също толкова важна, колкото пелетната горелка.

 

Как е устроена пелетната горелка

 

Устройство на пелетна горелка

Преди да ви насочим как да изберете пелетна горелка, нека  ви запознаем и с нейното устройство. Ето и основните компоненти, които изграждат всяка пелетна горелка:

 

 • Корпус - той е изграден от огнеупорен метал, обикновено от жароустойчива и неръждаема стомана;
 • Захранваща тръба - това е тръбата, чрез която се подават пелетите към горелката;
 • Въздушна тръба - през тази тръба навлиза въздухът, който вентилаторът подава;
 • Горивна тръба - в нея се случва самото запалване и последващо изгаряне на горивото;
 • Термоелектрически нагревател за автоматично запалване на пелетите -  чрез него се изпълнява запалването;
 • Вентилатор за подаване на въздух - той засмуква въздух отвън и го отвежда към въздушната тръба до термоелектрическия нагревател, за да се осъществи запалването.

 

 

Видове горелки на пелети

 

Тъй като пелетната горелка може да бъде поставена в различни отоплителни уреди, които се отличават малко или много един от друг, видовете на горелките също имат известни разлики помежду си. Принципът им на работа си остава доста сходен. Разликата между видовете пелетни горелки се състои основно в типа пелети, които могат да изгарят, конструкцията им, както и в тяхното КПД. Нека разгледаме и трите типа пелетни горелки.

 

Факелна горелка

 

Факелната пелетна горелка е най-просто устроената и най-непретенциозната от трите вида. Тя е компактна и ви позволява да изгаряте пелети с различно качество, без това да се отрази съществено на нейната работа. Въпреки простото им устройство, те са надеждни и може да разчитате на тях. Най-големият им недостатък е тяхната ниска мощност. Следователно и КПД-то им не е много високо. Друго слабо място е пламъкът, който се създава от техния термоелектрически нагревател. Той е в хоризонтално положение, което може да предизвика силно нагряване в съседните области на горелката.

 

Факелната пелетна горелка се препоръчва в домакинства, където избраният отоплителен уред често се включва и изключва, например в къщи, в които не се живее постоянно.

 

Горелка с обемно горене

 

Горелката с обемно горене е със значително по-високо КПД от факелната. Това я прави подходяща, както за домакинства, така и за отопление в промишлеността. Пелетната горелка с обемно горене е по-голяма от факелната и съответно с по-сложна конструкция, но също като нея не е чувствителна към качеството на използваното гориво. Този вид е най-продуктивен от трите.

 

Каминна горелка

 

Както се досещате от името, този вид горелка се монтира в пелетна камина, докато другите 2 са подходящи за монтаж в котли на пелети. Каминната горелка има чувствителност към качеството на използваното гориво, което означава, че трябва предварително да сте проучили дали имате възможност и желание да си набавяте съответния вид пелети. Всеки производител има своята специфика относно произвежданите от него каминни горелки. 

 

Важно е да запомните, че тук правилното настройване на количество подавани към горелката пелети, както и нейното горене, са от изключителна важност. При този вид горелка неправилната настройка може да ви създаде неприятности и главоболия. Каминната горелка е със средно ниво на мощност, но пък също има опростен дизайн, което я превръща и в най-устойчивия във времето вид.

 

Ако все още не сте решили дали да се отоплявате на котел, или камина на пелети, и не знаете разликата между тях, може да прочетете статията ни за котел на пелети

 

Важни моменти при избора на пелетна горелка

 

 1. Изборът на пелетна горелка зависи от избора на пелети,а не обратното. Затова е нужно да съобразите какви точно пелети искате да използвате с устройството, което ще изберете;
   
 2. Едно важно условие при избора на пелетна горелка е тя да има функция за самопочистване. Този процес се извършва непрестанно, а така се икономисва от горивото. При липсата на самопочистване е нужно да правите профилактика по-често и по време на почистването не само, че губите време, но и горелката не може да работи. Това означава да си причините и временно неудобство да сте с понижена температура;
   
 3. Друг важен аспект при избора на горелка на пелети е да имате правилно монтирана фотосонда към нея. Тя не трябва да има директен контакт с високи температури, ето защо е необходимо да бъде постоянно охлаждана от вентилатора на горелката посредством непрекъснато движение на въздуха. Функцията на фотосондата е да следи горивния процес, който непрекъснато се изменя;
   
 4. За правилния избор на степените за модулация на пелетната горелка е много важно да имате налични стаен термостат и термоглави към свързаните с отоплителното тяло радиатори. Те ще ви спестят доста от предвиденото гориво за сезона, тъй като тяхното използване ще ви помогне да следите прецизно разхода на гориво.

Можем ли сами да настроим пелетна горелка

 

Както вече споменахме по-рано, настройката на пелетната горелка е от изключително голямо значение за нейното икономично потребление на гориво. Ако тя не бъде настроена правилно, може да изразходите повече пелети, отколкото е необходимо. Всяка пелетна горелка има своите специфики, както и всеки производител има различни препоръки. Нужно е да бъдат съобразени множество фактори, за да получите точно тази настройка, от която се нуждаете за вашия дом.

 

Всеки производител и доставчик на пелетни горелки, както и на прилежащите към тях котли или камини, предоставя индивидуални насоки спрямо своите уреди. Настройката се извършва от техническо лице, което е запознато с всичко това. Обикновено отнема 2-3 часа за пълното настройване на пелетната горелка. Точни насоки трудно могат да бъдат дадени. Към всяка една горелка има инструкции за употреба, монтаж и настройка, които е необходимо да спазвате, ако решите да правите настройките сами. 

 

Ако искате да се доверите на специалисти относно настройката на вашата пелетна горелка, може да изберете такава от parno.EU. Освен че имаме голямо разнообразие от съоръжения, имаме екип от висококвалифицирани специалисти, които могат да извършат необходимата настройка, която да бъде съобразена с вашите нужди. Разгледайте пълната гама от пелетни горелки в нашия онлайн магазин и се доверете на нашите професионалисти.

 

Заключение

В тази статия ви разказахме повече за пелетните горелки, какви видове са те и как да изберете правилната за вашите нужди. Също така ви разяснихме дали можете сами да настроите електронната система към самата горелка. Надяваме се тези насоки да са ви полезни при избора на точното устройство и да го съобразите с отоплителното тяло, което е най-подходящо за дома ви. Ако искате да научите още полезна информация за различни уреди, използвани в бита, може да разгледате нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани