Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изберем подходящ котел на пелети. Изчисляване на кубатура и устройство

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Отоплителният сезон съвсем скоро ще започне, a с него започва и ежегодната организация по набавяне на отоплителни тела. Това изисква сериозно проучване и сдобиване с необходимите знания, за да може изборът да е точният според необходимостите на всяко домакинство. Към днешна дата може да избирате от множество начини да внесете топлина в дома си.

Ако все още се чудите на кой от тях да се спрете, в тази статия ще ви разкажем повече за един такъв - котел на пелети. Ще разберете каква е разликата между него и камината на пелети, как функционира той и изобщо всичко необходимо, за да направите най-подходящия за вашите нужди избор.

 


Какво трябва да знаем преди да изберем котел на пелети


Пелетният котел е отоплително тяло, което е необходимо да бъде свързано с допълнителна част от отоплителната система - подово отопление и/или водна риза с прилежащите към нея лири и радиатори, а също е възможно да осигурява непрекъснато загряване на вода чрез специално пригоден за тази система бойлер. Котелът на пелети е частично или напълно автоматизиран, което го прави не толкова ангажиращ уред, а в някои случаи може дори да се самопочиства. 

Поради начина си на работа и горивото, което използва - дървени пелети, този вид котли са в пъти по-екологични, тъй като вредните емисии, отделящи се в атмосферата след изгарянето на пресованата дървесина,  са значително по-малко от обичайното. Макар първоначалната инвестиция да е по-скъпа, разходите по нея обикновено се възвръщат ако не в първия, то във втория отоплителен сезон, в който сте заложили на котела на пелети.

В сравнение с отоплението на дърва или други изкопаеми горива, като газ и въглища, всички тези предимства на пелетния котел го правят все по-предпочитан избор за отопление. 


Как работят котлите на пелети


Котлите на пелети се състоят от 3 отделни, но взаимосвързани компонента: самият котел с горелка; механизъм за подаване на пелетите; бункер за съхранение на пелетите. Ето и принципът на работа:  

Пелетите се зареждат в бункера за съхранение; 
Горивото се пренася в котела чрез т.нар. винтов транспортьор; 
В пещта на котела те се изгарят и водата от отоплителната система се загрява.

 


 
Пелетните котли работят на принципа на изразходване на горивото "от горе надолу". Освен това този принцип на работа изгаря пелетите много по-бавно, отколкото стандартната камина на дърва. Как се случва това? В горивната камера, или в самия котел, е разположена горелка с дюза за захранване на топъл въздух, който директно да влиза в камерата. Точно заради това има възможност напълно да се контролира процесът по изгаряне на пелетите, като огънят плавно преминава към другата, неизразходвана част от пелетното гориво надолу. Именно този процес позволява най-пълноценно изразходване на поставените в котела пелети - те ще бъдат изгорени ефективно, което превръща котела на пелети в съоръжение за отопление с високо КПД. От друга страна, остатъчните материали, които се образуват по време на работата на котела - сажди и пепел, са в минимално количество. Това повишава енергоефективността на котлите, работещи с пелети, до цели 96%.

Заради този принцип на работа, пелетните котли се превръщат във все по-желано съоръжение за всеки дом. Това позволява зареждане с гориво много по-рядко, в сравнение с другите видове отоплителни тела, а също и отсъства момента с ежедневното почистване от сажди и пепел. Това трудоемко и неприятно занимание е задължително да се извършва непрекъснато при други съоръжения, за да могат да продължат да функционират те, докато при котлите на пелети, заради минималното количество остатъчни материали от горенето, това може да се случва в пъти по-рядко и може да се извършва от всеки.


Топлинна мощност на пелетния котел


Мощността на пелетния котел, която ви е необходима, се определя от множество фактори: от какви материали е изградено жилището ви; колко добре е изолирано то; ако живеете в жилищен блок, на кой етаж се намира апартаментът ви; каква е площта на прозорците и какви са те по вид - стъклопакет или дограма. Също така климатът, който има мястото, на което е разположено жилището ви, също е от голямо значение. 

 

 

При определени изчисления можем да обобщим, че за около 10 кв. м. площ от жилище със стандартна височина на тавана 2,5-2,7 м е необходима мощност от около 1 kW. Това е в случаите със средно добра изолация. Все пак, за да сте напълно сигурни в точния избор на котел на пелети според мощността му, е най-добре да се обърнете към компетентен професионалист.


Точното съотношение между топлинна мощност и обем на помещенията


Тъй като не всички жилища са със стандартни тавани - някои съвременни архитектурни решения и някои видове пространства са решени с доста по-високи тавани, изчисляването на топлинната мощност на пелетния котел спрямо обема на помещенията се превръща в малко по-трудоемка, но не невъзможна задача. Малко по-надолу може да научите как да изчислите най-правилно кубатурата или обема на вашия дом. 

Както споменахме и по-горе, от значение са също степента на изолацията на помещенията, както и избраните от вас прозорци. Колкото по-неизолиран е вашият дом, толкова повече топлина ще провежда той през материалите, от които е изграден. Стените могат да са отговорни за между 10 и 30% от загубата на топлина в едно жилище, в зависимост от това каква е изолацията. 

Прозорците пък, от своя страна, са отговорни за около 20% от загубата на топлина. Характеристиките на стъклопакета и на самите стъкла, от които е изработен, са от най-голямо значение, но отношение има е начинът на монтаж, както и броят на камерите при дограмата. Необходимо е всичко това да се вземе предвид, за да изчислите най-точното съотношение между изолираност и обем на дома и мощността на котела на пелети.


Почистване и профилактика на котел на пелети


Котелът на пелети не изисква всекидневно почистване от пепел и сажди, тъй като начинът му на работа и самите пелети допринасят за пълноценното им изгаряне. Въпреки това е необходимо да правите след всеки отоплителен сезон дълбоко почистване най-вече в горивната камера и на самата горелка, но и като цяло на системата. 

Освен почистване е хубаво да се направи и профилактика, като тези 2 дейности е хубаво да бъдат извършени от специалист. Ако започнете на своя глава да пипате по настройките, вероятността да докарате неизправност на вашия котел на пелети е голяма. Дори да не усетите веднага, може без да искате да си докарате по-висок разход на горивото и още куп други неприятности. Затова най-добре се обадете на компанията, от която сте закупили съоръжението, и те със сигурност ще ви насрочат час, за да извършат почистването и профилактиката.

 


Разлика между камина и котел на пелети


Основната разлика между котела на пелети и неговия аналог - камината, е в принципа на работа на самите отоплителни тела. Котелът е топлоизолиран, за да може цялата топлина да отива в посока останалата част от отоплителната система - подово отопление, водна риза или бойлер. Затова и може да бъде поставен в тясно сервизно помещение, каквото обикновено е котелното. 

От своя страна, камината на пелети, използвайки същото гориво, се различава от котела основно по това, че тя не е топлоизолирана. Това е с цел да може да отдава топлина в помещението, в което е поставена тя. Това означава, че топлината, която тя ще подава към отоплителната система, ще е значително по-малка. За сметка на това, ако сте избрали да поставите камината във всекидневната например, то тази стая ще бъде директно отоплявана от отоплителното тяло.


Как да изчислим кубатурата на дома


Както вече споменахме, кубатурата на дома е важна, за да можем да изберем котел на пелети с точната мощност. Има възможност да използвате различни онлайн калкулатори за изчисление обема на жилището ви и такива, които могат да вземат под внимание и други фактори - изложение на прозорците, от колко души се състои домакинството и какви ел. уреди има в помещението, за което изчислявате обема. Просто е нужно да въведете необходимите метрични данни и калкулаторът ще сметне всичко вместо вас.

 

 

Ако нямате под ръка смартфон, или друго устройство с интернет, с което да може да отворите онлайн калкулатор, формулата е много проста за пресмятане, ако стаите са с форма на правилен паралелепипед, или много близка до нея. Необходимо е да знаете площта на помещението, както и височината му. Умножавате двете стойности и получавате колко е кубатурата. Ако помещението има неправилна форма, например с отворен таван, който завършва като пирамида или пирамида с пресечен връх, е нужно да си припомните уроците по геометрия от училище и да използвате формулите за изчисление на обема на тези 2 фигури. Преди това вземете необходимите мерки.


Енергоефективността на дома е от значение


Много е важно да знаете, че ако вашият дом не е достатъчно добре изолиран, то топлината ще се губи извън него. Качествено изработените и монтираните дограми, както и изолацията на стените - вътрешна и външна, значително подобряват състоянието. Това не само че ви спестява разход на гориво, в случая пелети, но и запазва в изправност пелетния котел за много по-дълго.

Постоянните включвания и изключвания, когато домът ви не е добре изолиран, не означават непременно, че не сте избрали достатъчно мощно отоплително съоръжение. Ако котелът на пелети бъде избран да е с по-голяма мощност, може да се стигне до момента, в който минималната му такава е повече от очакваната и изчислената за останалата част от отоплителната система, което пък довежда до постоянно включване и изключване на горенето в котела. Това не се отразява добре на разхода на пелети. Затова пелетният котел е нужно да е избран така, че мощността, която е изчислена за допустима на система, т.нар. номинална мощност, да бъде със средни стойности. 

Или иначе казано, необходимо е тази мощност да има възможност да отдава повече енергия, отколкото се очаква от нея в момента, а когато домът ви е достатъчно добре отоплен - тя да спада без пелетният котел да се изключва твърде често. Отоплителната система заедно с котела на пелети трябва да бъдат изчислени, избрани и монтирани по такъв начин, че да може да отоплява по-голям обем, но и да има възможност да отдава допълнително количество енергия, която би се използвала,  ако са налице екстремни и неочаквани застудявания, или пък имате промяна в обема на жилището ви след разширение. Също е важно да запомните, че доброто изолиране на дома ви по всички възможни места значително ще намали разхода ви на пелети, но и ще поддържа пелетния ви котел в оптимален режим на работа.


Богат избор на пелетни котли с опция за монтаж от Parno EU


Parno EU предлага широка гама пелетни котли, от които може да избирате. Подбрани са десетки водещи европейски марки, които са пионери в произвеждането на такива специализирани съоръжения, както и всякакви части, свързани тях. Може да избирате и по-компактни размери, което няма да се отрази на мощността на пелетния котел, а единствено ще заема по-малко място в дома ви. Нашите тясноспециализирани професионалисти с радост могат да ви съдействат с монтажа и правилната настройка спрямо характеристиките на вашия дом. Може да разгледате в онлайн магазина на Parno EU всички наши предложения за пелетни котли.


Заключение


В тази статия ви разказахме как може да изберете вашия котел на пелети, какво е неговото устройство, също и какво е от значение, за да вземете най-правилния избор за дома ви. Научихте как може да изчислите кубатурата на дома ви и спрямо нея да се ориентирате какъв пелетен котел ви е необходим. Надяваме се статията да ви е била полезна

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари