Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Радиатор: как се обезвъздушава, източва и отпушва

Радиатор: как се обезвъздушава, източва и отпушва

Всяка отоплителна система се нуждае от поддръжка и профилактика. По този начин гарантирате правилното ѝ функциониране по време на отоплителния сезон. Без значение дали сте с котел, камина, печка или какъвто и да било друг вид локално парно, важно е да го обслужвате редовно. Обикновено това се прави преди началото на зимния сезон, за да се избегнат евентуални ремонтни дейности в студеното време. 

Ето защо в тази статия ще ви дадем именно няколко съвета как да се погрижите за отоплението си. Ще ви разкажем как се обезвъздушава радиатор, как се източва, отпушва и защо е важно да се промива редовно. Ако някоя от тези теми ви вълнува, останете с нас. 

 


Какво представлява обезвъздушаването и защо е важно да го правите


Случвало ли ви се е радиаторът ви да работи и да топли наполовина? Ако отговорът ви е положителен, може би е време да предприемете допълнителни мерки. В такива случаи радиаторът не работи пълноценно, което води до непълно затопляне на помещението. Този проблем е следствие от образувалата се в радиатора въздушна възглавница, която пречи на нормалното и правилно циркулиране на водата. И тук на помощ идва обезвъздушаването. Процес, който се изразява в премахването на насъбралия се въздух от радиатора, позволявайки му да се напълни с максимално количество вода, която циркулирайки вътре, да затопля помещението. 


Как се обезвъздушава радиатор 


Питате се как се обезвъздушава радиатор? Ами нека видим. Начините за обезвъздушаване могат да варират в зависимост от това дали става дума за локално или централно парно. По-старите радиатори са били монтирани с наклон към щранга на парното, отвеждайки въздуха до автоматичните обезвъздушители на вертикалните тръби. При тези ситуации, за да обезвъздушите, единственото, което трябва да направите, е да отворите крановете по време на пълненето на системата и по време на пускането на отоплението. 

Вторият начин е свързан с монтаж на подаваща се тръба в противоположната страна, която променя наклона на радиатора в обратната посока. Често тази тръба се нарича обезвъздушител, като в зависимост от инсталацията, може да бъде ръчен или автоматичен. Как се обезвъздушава радиатор с обезвъздушител? Нека видим:

За целта ще са ви необходими отвертка или специално за целта ключе, кърпа и съд за вода. Какво да правите?

  • Започнете с изключване на циркулационната помпа;
  • Изчакайте радиаторът да изстине в рамките на 30 до 60 минути; 
  • Пуснете термостата на най-високата степен;
  • Поставете предварително подготвения съд под винтила за обезвъздушаване;
  • С ключа или отвертката внимателно завъртете винтила - по този начин въздухът излиза от системата;
  • Задръжте така до момента, в който водата потече и започне да пълни съда; 
  • Вече може обратно да завиете вентила, за да го затворите; 
  • Включете отново циркулационната помпа.

Съветваме ви внимателно да отвивате и завивате вентила. Рязкото отвиване крие опасност от изтичането на много гореща вода, която да ви изгори. Ако правите обезвъздушаване на радиатори в многоетажни сгради, най-добре е винаги да започвате отдолу нагоре. 

 


Кога и как се източва радиатор


Какво налага източването на радиаторите? Ако по някаква причина, най-често планирани или спешни ремонтни дейности, радиаторите се налага да бъдат свалени, те трябва предварително да се източат. Източването е метод, който включва отстраняване на максимално количество вода от радиатора, при което в него остава единствено въздух. Това се прави, за да може радиаторът да бъде свален и ремонтиран при нужда. В някои ситуации, в зависимост от повредата, може да се наложи източване не само на радиатора, но и на цялата отоплителна система. 

 

Как се източва радиатор? Честно казано ви съветваме, освен ако не е спешно и крайно наложително, да оставите тази задача на професионалистите. Инсталацията на всяка отоплителна система варира в зависимост от различни специфични фактори - вид, пространство, разположение на отоплителните тела и прочее. Обикновено при инсталация на системата се предвижда място, от което може да се източат радиаторите. Ако системата е разработена правилно, би трябвало да разполагате с едно място за източване. В някои ситуации обаче се налага инсталирането на две или повече такива места. 

 

Ако все пак решите сами да източвате водата, важно е преди това да сте спрели помпата и цялостното отопление. Ако ще източвате само определен радиатор, завийте крановете на останалите. След това просто отвийте крана за източване. Въпреки че звучи просто и лесно за изпълнение, източването може да бъде сложен процес, който да изисква намесата на специалисти. 

 

Не забравяйте, че след ремонта, системата или радиаторът трябва да бъдат повторно напълнени. Прясната вода обаче съдържа много кислород, който вследствие от нагряването и високата температура образува въздушни възглавници. И тук вече отново идва моментът, в който трябва да обезвъздушите радиаторите.

 

 
Как се отпушва радиатор на парно


Ако дълго време не сте правили профилактика на отоплителната система, не е изненадващо, че може да попаднете в различни проблемни ситуации. Може да се случи така, че някоя от входящите тръби да се запуши. Когато това стане, затоплената вода не може да преминава и следователно радиаторът не отделя топлина. Този проблем е много често срещан както за домашните отоплителни системи, така и за радиаторите на леките и товарните автомобили. 

Как се отпушва радиатор на парно? Независимо дали става дума за радиатор на автомобил, или на домашна система, тук по всяка вероятност ще се нуждаете от помощта на специалист. За да отпушите радиатор, той първо трябва да бъде свален и разкачен. А това става възможно след източването на водата, за което по-горе ви разказахме. След това радиаторът се поема от специалист, който хубаво го промива. След като процедурата е завършена, идва време радиаторът да бъде повторно окачен, напълнен и обезвъздушен. 


Ползи от промиването на радиаторите


На въпроса "Как се промива радиатор?" отговаряме веднага - най-добре е с помощта на специалист. Има различни начини за промивка и кой е най-подходящ за вашата отоплителна система може да определи специалист. Ползите от промивката обаче са повече от една. Истината е, че с времето по вътрешните стени на радиаторите се образува корозия, като може да възникне и кристализация на солта. Кристализацията запушва охлаждащия поток и намалява ефективността на топлоотдаването. Ето тук основна роля играе правилната и навременна промивка. 

Справянето с корозията е важно, защото тя води не само до запушване и неефективно отопление, но и до цялостно разрушение на отоплителното тяло. Ниската ефективност води до по-високи разходи за гориво, които може да си спестите с промивка. 

 


Заменете старите радиатори с нови от ParnoEU


Отоплителната система изисква сериозни грижи, за да работи правилно, ефективно и енергийноспестяващо. Понякога обаче въпреки всички грижи, промивки, отпушвания и обезвъдушавания, идва момент, в който радиаторите трябва да се подменят с нови. Тогава е важно да изберете такива, които ще издържат дългосрочно. ParnoEU ви предлага разнообразие от висококачествени алуминиеви и панелни радиатори, които да се впишат в интериора на вашия дом и да ви носят така търсената топлина и уют през студените зимни месеци. Радиаторите са лесни за монтаж и на конкурентни цени, което ги прави предпочитан вариант за отопление сред мнозина от нашите клиенти. 


Заключение


Надяваме се, че сте успели да откриете полезна и интересна информация за това как се обезвъздушава радиатор и защо е важно да доверявате отпушванията и промивките на специалисти. А ако темата за отоплението на дома ви е интересна, може да разгледате блога ни, където ще откриете множество статии за различните методи за отопление и техните предимства и недостатъци

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани