Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се източва водата от бойлер. Предотвратяване пукането на бойлер

Как се източва водата от бойлер. Предотвратяване пукането на бойлер

Кога за последен път източихте бойлера си? Топлата вода е нещо, което всички приемаме за даденост, докато не свърши. Студеният душ е “освежаващо” напомняне за важността от правилна поддръжка и предотвратяване на пукане на бойлера.
Едно от най-добрите неща за превантивна поддръжка, което и сами сте в състояние да направите, за да удължите експлоатационния живот на уреда си, е да източите водата от него. Източването на бойлера помага за премахване на натрупаните утайки в резервоара, за да работи уреда ви да по-ефективно, което може да ви спести пари.
Ако не правите това веднъж годишно, нагревателят може да започне да загрява водата по-бавно. Освен това източването на бойлера е задължителна мярка, когато уредът няма да се използва дълго време, или е изложен на ниски температури.
Повече за това защо и как да извършите тази процедура сами, ще научите от подробното ръководство в следващите редове.

 


Какви са причинте за източване на бойлера


За една година през резервоара и нагревателя преминава голям обем вода. Дори в районите с “омекотена” вода, тя все още съдържа малки количества от някои минерали и утайки, които попадат в бойлера. Ако имате “твърда” вода, тогава вашият уред е изложен на по-голям обеми от тези замърсители.
Тъй като водата се съхранява в резервоара за известно време преди да бъде използвана, утайките и минералите падат на дъното. Те не се относят от водата, а се натрупват там с течение на времето, което създава проблеми за вашия уред. Натрупването на седименти причинява няколко проблема, включително:

 • Корозия на резервоара;
 • Пукане на бойлера, водещо до големи и малки течове;
 • Намаляване на обема на резервоара;
 • Издаване на шумове при работа;
 • Затруднено загряване на вода;
 • По-високи сметки за ток и комунални услуги.

Много хора смятат, че трябва да източат бойлера си, когато няма да се изпозлва дълго време. Това е подходящо единствено в случаите, когато температурата на помещението, в което той се намира, е прекалено ниска. Отрицателните градуси могат да предизвикат замръзване на водата в тръбите и резервоара, което може да доведе до пукане на бойлера и тръбите.
Производителите не препоръчват да източвате резервоара и да го оставяте без вода за дълго, поради следната основателна причина - при контакт с кислорода стените му ще корозират много по-бързо.
Причина за източване на водата може да бъде и покупката на нов бойлер. За да ви улесним при избора на такъв, прочетете статията “Хоризонтален или вертикален - какъв бойлер да изберем”.

 


Кога не трябва да източвате бойлера


Докато как се източва водата от бойлера е основният въпрос, има някои случаи, в които не трябва да правите това. Първата причина е ясно, ако не искате сам да изпълните тази задача по поддръжката. В тази ситуация най-добре би било да оставите това в ръцете на професионалист - не искате да рискувате повреда на бойлера си или на ВиК системата.
Не източвайте водата от бойлера, ако никога преди не сте го правили! Ако уредът работи вече няколко години, но никога не сте източвали резервоара, не бива и да го правите. Натрупването на утайки причинява корозия по метала на дъното, което води до неговото разрушаване. Ако резервоарът ви е пълен с утайки, те могат да запушат малки течове, образували се през годините. Ако внезапно източите водата и премахнете тази утайка, най-вероятно ще се сдобиете със спукан бойлер.
Ако все пак решите да направите това за първи път, е добре да знаете как се източва бойлер правилно.

 

Инструкции за източване на вода от бойлер стъпка по стъпка


Преди да започнете с източване на водата от бойлера е нужно да разполагате с необходимите за това инструменти:

 • регулируем гаечен ключ;
 • гумен маркуч с подходящ диаметър;
 • прави и кръстати отвертки.

Когато имате под ръка всички необходими инструменти и принадлежности, е време да започнете с процедурата по източване на водата.

 


Спрете ел. захранването и водоподаването


Първата стъпка преди източване на водата е да се уверите, че бойлерът ви е изключен. Може да направите това директно от електрическото табло в дома си. В много домакинства има отделен ключ за изключване на бойлера до ключа за лампите на банята и тоалетната.
Също така трябва да спрете подаването на студена вода към резервоара, като завъртите крана в горната или долната част на резервоара, обратно на часовниковата стрелка. След като бойлерът е изключен, ще трябва да изчакате няколко часа водата да се охлади преди източване. За да ускорите процеса, може да отворите крана за гореща вода и да я оставите да изтече, след като изключите загряването, но преди да спрете водоподаването.


Свържете маркуча за източване към дренажния клапан


Направете това, за да осигурите път на водата към мястото, на което да се изтече. Това може да бъде канализационната тръба, ако бойлерът е в банята. По този начин няма да се разлее и една капка при източването на водата от резервоара, защото тя ще отиде директно в канала. Ако не в канала, може да насочите водата към кофа или друг голям съд.


Отворете дренажния клапан


С прикрепен маркуч отворете дренажния клапан. Този клапан обикновено има ръкохватка, която можете да използвате, но някои нямат и ще трябва да поставите отвертка с плоска глава в слота и да я завъртите обратно на часовниковата стрелка.
След като клапанът е отворен, водата ще започне да изтича в канализацията. Ако източвате бойлера с кофа, затоверете дренажния клапан, когато кофата се напълни, за да я изсипите. Повторете процеса толкова пъти, колкото е необходимо, за да изпразните резервоара.
За да ускорите източването на водата в резервоара, отворете всички кранове за топла вода във вашия дом. Като алтернатива може просто да отворите крана за гореща вода най-близо до бойлера.
Ако водата се източва прекалено бавно, това може да се дължи на слабото постъпване на въздух в резервоара. За да решите този проблем, отстранете захранващата тръба за студена вода към бойлера.

 


Изплакнете резервоара


Докато по-голямата част от утайката ще излезе чрез източване на резервоара, винаги е добра идея да се уверите, че бойлерът ви наистина е без утайки, като го промиете. За да направите това, отворете спирателния клапан за студена вода отново и оставете всичко да изтече през маркуча. Ако в даден момент водният поток спре, извадете маркуча и използвайте малка отвертка или шило, за да изчистите всяка утайка, която може да блокира изхода. Ако не можете да изчистите утайката, се обадете на професионалист за помощ.


Напълнете бойлера и го включете отново


Затворете дренажния клапан, след като бойлерът ви е източен и напълно промит. Не забравяйте да затворите клапана за освобождаване на налягането, ако сте го отворили по-рано. След това възстановете захранването със студена вода към резервоара. Когато се напълни, включете подгряването.


Колко често трябва да се източва бойлерът


Достатъчно е да източвате бойлера си веднъж годишно. Ако живеете в район с твърда вода обаче, може да ви се наложи да правите това по-често. Не забравяйте, че винаги трябва да четете ръководството за потребители, за да видите какво препоръчва производителят.
Бойлерите са уреди, които не изискват особена поддръжка, но не забравяйте да източвате водата от него редовно. Това ще помогне за здравината и ефективната му работа дълго време.


Заключение


Надяваме се, че нашата статия е успяла да ви запознае с това как се източва бойлер. Имайте предвид, че разписаните стъпки може да не са подходящи или ефективни при всички обстоятелства. Насърчаваме ви да следвате добрата си преценка за това какво е подходящо и никога да не пренебрегвате безопасността

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани