Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Хоризонтален или вертикален - какъв бойлер да изберем

Хоризонтален или вертикален - какъв бойлер да изберем

Затова предполагаме, че много от вас са особено предпазливи, що се отнася до избирането на най-добрата опция. Има много фактори, които трябва да обмислите преди да пристъпите към покупка. Фактори като специални или особени изисквания, домакински нужди, бюджет, големина на пространството, с което разполагате, целите както и вид хоризонтален или вертикален.

 

Инвестирането в най-добрия за вас бойлер е от изключително значение, тъй като при оптимален избор, можете да се радвате дълго от ползите на продукта. Висококачествените бойлери, чиято цена не е задължително да бъде колосална, могат да се използват поне 15 години, без да изпитват особени функционални затруднения или да ви създават множество проблеми. 

 

Видове бойлери според начина на монтаж

 

При покупката на нов бойлер е важно да имате предвид, че до 25 процента от месечните ви разходи идват от електроенергията, използвана от него. Затова при вземане на финално решение, изберете не само този, който най-добре отговаря на нуждите ви, но и обърнете внимание на това дали той е достатъчно енергоефективен. 

 

Според начина на монтаж, на пазара се предлагат хоионтални и вертикални бойлери. Важно е да разбирате как работи всеки тип, на кои характеристики да обърнете най-голямо внимание и какво да очаквате, за да направите правилния избор. Точно за това тази статия разглежда особеностите и предимствата на моделите с хоризонтален и вертикален монтаж. Научете ги!

 

Хоризонтален бойлер

 

Хоризонталният бойлер се отличава с начина си на монтиране, но принципът му на работа остава един и същ като този на останалите видове. При него топлата вода се отвежда от най-горната точка, а тръбите са разположени хоризонтално. Ако се колебаете какъв бойлер да изберете, най-добре да се запознаете с предимствата на хоризонталния: 

 

Предимства

 

Хоризонталните бойлери са чудесен избор за справяне с ограниченията в пространството. При тях основното предимство е това, че са подходящи за монтиране в малки пространства, като по този начин си осигурявате повече свободно пространство в банята, което да оползотворите по най-добрия начин. Тяхното лесно инсталиране прави монтирането бързо. Дори начинаещ може да се справи с тази задача. Важно е да се спомене също и, че хоризонталните бойлери загряват водата сравнително по-бързо. А що се отнася до естетика, друго предимство на хоризонталния бойлер е интересното му, необичайно разположение. Той би изглеждал страхотно във всяка баня и определено би могъл да разчупи интериорния ѝ дизайн. 

 

Вертикален бойлер

 

Вертикалният бойлер е класически избор и е може би най-разпространеният вид в България. Той е толкова предпочитан поради достъпната си цена и приноса си за цялото домакинство. Има елементарен

принцип на действие, а монтирането му става лесно и бързо. Ето и някои негови предимства и недостатъци: 


Предимства

 

Вертикалните бойлери са по-ефективни, що се отнася до стратификация. Стратификацията на водата възниква, когато водни маси с различна температура образуват слоеве, които действат като бариери пред смесването на водата. Вертикалните модели поддържат тази стратификация по-добре от хоризонталните, с еквивалентни размери, създавайки по-малка повърхност за проводимост между слоевете. Това означава, че вече затоплената вода изстива по-бавно поради смесване със студената, когато преминава през нагревателя.

 

Друго предимство на този вид бойлери е, че те са сравнително лесни за демонтиране, при нужда от извършване на ремонт в банята. По-новите вертикални модели също са достатъчно енергоефективни, като по този начин значително щадят месечната ви сметка за ток.

 

 

Хоризонтален или вертикален бойлер да изберем


Вземането на това решение, е изцяло във ваши ръце, но важността му в никакъв случай не бива да бъде пренебрегната или неглижирана. Изборът на бойлер, било то хоризонтален или вертикален е дългосрочна инвестиция и като такава трябва да бъде обмислен добре. Както хоризонталният, така и вертикалният модел имат своите предимства и недостатъци. Ако сте достатъчно запознати с тях, бихте могли да направите най-добрия за вас избор. За да ви помогнем с това, ще обобщим накратко информацията, която трябва да знаете за тези два вида. 

 

Производителите създават много варианти на отоплителни модели, от които всеки може да избере най-оптималния за себе си. Вертикалните бойлери например изискват поне два крака с вертикална дължина. Ако таванът на банята ви е нисък, няма да имате достатъчно вертикално пространство на стената, за да монтирате бойлера в това разположение. В този случай, един хоризонтален бойлер би бил по-доброто решение. Но ако имате достатъчно място, трябва да се запитате кой модел ви допада повече и кой би бил по подходящ за вас, що се отнася до енергоефективност и визуални предпочитания. Вертикалното монтиране е чудесен традиционен подход. Хоризонталните бойлери пък са страхотен начин да си освободите повече място в банята, като едновременно с това разчупите нейния дизайн.

 

Но това не е всичко. Правилният избор е доста комплексен и се състои от: 


Други важни фактори, за които да следим

 

Тук е важно да вмъкнем, че освен избора между хоризонтален и вертикален, е важно да се съобразите и с останалите характеристики на бойлерите:

 

Мощност

 

Мощността на бойлера е важен параметър, който не бива да бъде пренебрегван при евентуално закупуване на нов бойлер. При хоризонталните и вертикалните бойлери за баня, тя варира от 1.5 kW до 3 kW. Обикновено е изписвана на техническите паспорти на уреда и в документацията към него. За да монтирате бойлер с мощен електрически нагревател, трябва да имате достатъчно място за монтаж, и електрическа мрежа, която да издържи на натоварването.

 


Вместимост


Производителите предлагат хоризонтални и вертикални бойлери с различен капацитет на вместимост. Изборът при този параметър се определя главно от целите, за които ще бъде използван бойлерът. Ако си търсите бойлер за кухня, неговата вместимост ще е от 10 до 15 литра. Бойлерите за баня обикновено варират от 30 до 100 литра, но при по-голям брой живущи в домакинството, е най-добре да изберете такъв с вместимост над 100 литра. Що се отнася до къщите за гости - по-добре е да изберете уред с вместимост 150 литра или повече. За вилни зони и малки до средни заведения - около 300 литра. А за хотели, подходящи са тези с обем между 500 и 1000 литра.


Функции


Има много функции, които вероятно бихте искали да притежава новият ви бойлер. Те биха улеснили и оптимизирали неговата употреба значително много. Това са неща като цифров дисплей, чрез който да наблюдавате температурата и налягането на водата или устройство против отлагания като котлен камък, наличието на който драстично би намалило живота на бойлера. 

 

Налично пространство в дома

 

Едно от най-важните неща при избора на бойлер, е да вземете предвид и мястото, на което смятате да го монтирате. Трябва да имате налично достатъчно пространство, особено ако моделът, на който сте се спрели, е по-голям като обем. 

 

Гаранция/издръжливост

 

Различните бойлери, предлагани на пазара, имат различна гаранция. Някои производители предлагат 3 години, други 15. Важното е да се спрете на модел с по-дълъг срок на гаранция, защото това е показателно и за качеството на бойлера.

 


Бюджет


И на последно място, но не и по важност, е размерът на сумата, която смятате да похарчите за купуването на новия си бойлер. Запознайте се достатъчно добре с информацията и особеностите около покупката, за да направите най-добрата инвестиция в дългосрочен план. Обмислете всички важни фактори и помнете, че понякога по-евтиното, излиза по-скъпо. 


Купи от Parno EU


Топлият душ има силата да накара всеки да се отпусне и да релаксира, особено след дълъг работен ден. Хоризонталните и вертикални бойлери на Parno EU могат да ви осигурят точно това. Ние ви предлагаме всичко, от което се нуждаете, за да ви осигурим комфорт и най-доброто изживяване при вземането на душ. Нашите хоризонтални и вертикални бойлери загряват и съхраняват водата по най-оптималния начин, като гарантират добро налягане и безкомпромисен начин на работа, дори при многократна ежедневна употреба.

 

Заключение:


Правилният избор на хоризонтален или вертикален бойлер, е определящ фактор за това какво ще получите насреща, не само като качество и колко години той ще функционира безпроблемно, а дали задоволява вашите потребности. Надяваме се, че чрез тази статия, сме успели да ви информираме и да ви помогнем поне малко при вземането на най-доброто решение. Едно е сигурно - дали хоризонтален или вертикален бойлер ще изберете, няма да сбъркате, ако го закупите от Parno EU, където качеството е на първо място

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани