Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се монтира и демонтира електрически бойлер

Как се монтира и демонтира електрически бойлер

Електрическите бойлери се монтират по-лесно спрямо газовите и пелетните котли. Освен това те могат да бъдат много по-ефективен начин за осигуряване на гореща вода в малки жилища или негазифицирани имоти.
Тъй като не произвежда отпадъчни газове, както правят газовите, няма нужда от димоотвод или кондензна тръба, което прави монтажа на електрически бойлер по-евтин, по-бърз и много по-гъвкав.
Целта на тази статия е да предостави основни насоки за правилния демонтаж и монтаж на нов електрически бойлер, за дългосрочна, надеждна и безопасна работа.

 


Защо да монтираме електрически бойлери у дома


Има много причини, поради които да смените стария и да монтирате нов електрически бойлер:

 • Нагревателят е твърде "стар";
 • Резервоарът може да е корозирал и да тече;
 • Резервоарът е пълен с утайки, така че не работи добре;
 • Новите уреди са по-модерни и имат значително по-висока енергийна ефективност;
 • Имате нужда от модел с по-голяма или по-малка вместимост.
 • Най-важното нещо, което трябва да знаете при монтажа на електрически бойлер, е че трябва да го извършите спрямо стандартите и инструкциите на производителя, за да работи безопасно.
 • За да монтирате сами своя бойлер, трябва да имате основни водопроводни и електротехнически умения. В зависимост от вашите знания и умения, инсталацията ще ви отнеме от един до два часа.
 • Ако не притежавате такива, тогава се свържете със лицензиран специалист - експерт, който да извърши професионален монтаж на бойлера.

 

Инсталирането на електрически бойлер е лесно и безопасно


Монтажът на електрически бойлер е по-лесен от този на газов котел и по-безопасен, тъй като не е необходима вентилация и газова инсталация. Дори местоположението не е проблем. Може да го разположите почти навсякъде в дома си, стига зоната да е чиста, суха и без запалими пари.

 


Как се монтира бойлер стъпка по стъпка


Монтирането на бойлер зависи от избраната система. Соларните модели са сложни и изискват намесата на квалифициран специалист. За разлика от това, инсталирането на конвенционален електрически бойлер може да направите сами, при условие, че притежавате известни познания по електротехника и ВиК. В противен случай рискувате да повредите уреда или да предизвикате инцидент.


Необходими инструменти за монтаж


Преди да започнете, трябва да разполагате с всички необходими инструменти, за да направите работата си безпроблемна. Ето някои от инструментите, които ще ви трябват за монтаж на бойлер:

 • Защитни ръкавици;
 • Волтметър;
 • Бормашина;
 • Резачка за тръби;
 • Отвертка;
 • Гаечен ключ;
 • Маркуч;


Определяне на правилното местоположение


Колкото по-близо е бойлерът до местата, които ще захранва (баня, кухня, перално помещение), толкова по-ефективна ще бъде инсталацията: горещата вода ще пристига веднага, а късият тръбен път осигурява минимална загуба на топлина. Има бойлери, които могат да се монтират хоризонтално или вертикално, според наличното пространство.

 


Важно напомняне: оставете поне 50 сантиметра свободно пространство около уреда, за да улесните инсталацията и поддръжката. Моля, обърнете внимание, че при монтиране на електрически бойлер в мокро помещение (баня), е задължително да се спазват приложимите специфични стандарти за безопасност.


Защита за потребителите и безопасна работа на уреда


Нивото на защита на електрическите уреди от пръски вода зависи от техния IP индекс, който определя безопасните зони за монтиране на бойлер в мокри помещения. Бойлерите в Parno EU имат висок IP индекс и са устойчиви на намокряне. Те могат съвсем безопасно да бъдат монтирани на разстояние 60 сантиметра от душа, ваната и мивката.


Инсталиране на клапан за освобождаване на налягането

 

По същество предпазният клапан защитава бойлера от евентуално свръхналягане. Директно свързан с него (без спирателен вентил или редуктор на налягането), той балансира налягането вътре във водосъдържателя. За безопасна и дълготрайна работа, монтирайте клапан от неръждаема стомана, устойчива на въздействието на водата. В случай на налягане над 5 бара силно се препоръчва поставянето на възвратен клапан. Той трябва да бъде монтиран на входа за студена вода на бойлера, преди предпазния вентил.

 


Ограничете температурата


Това е задължителна стъпка при монтажа на бойлер, ако имате пластмасови тръбопроводи (PEX). Температурата трябва да бъде ограничена до максимум 55 ° C, в противен случай рискувате увреждане на тръбите. Това може да направите, като използвате настройките на термостата или поставите ограничител на температурата, който смесва горещата вода от резервоара и студената вода от разпределителната система.


Стенен или таванен монтаж на бойлер


Стенният монтаж на бойлер е ефективна опция, която ви спестява пространство. Изберете носеща стена, такава, която е достатъчно здрава, че да може да издържи цялата тежест на уреда. Не го монтирайте на стени от гипсокартон. За да поставите бойлера на стената трябва да инсталирате две здрави куки, на които да бъде окачен. При пробиване обаче трябва да внимавате със скритите водопроводни тръби. Ако продупчите някоя с дрелката, ще ви се наложи да правите ремонт на цялата баня.
Таванен монтаж на бойлера е подходящ, когато стенният е невъзможен. За целта се използват специални планки, които трябва здраво да бъдат прикрепени за тавана. За да инсталирате бойлера на тавана, ще са ви необходими повече умения, а освен това се удължава тръбният път и дължината на електрическите кабели.


Свързване на бойлера към ВиК


От съображения за безопасност, свързването към водоснабдяването се извършва след спиране на водата. Това е четиристепенна процедура, която протича така:

 1. Прикрепете диелектричната връзка: Обикновено се доставя с бойлера. Тя трябва да бъде прикрепена към изхода за топла вода (обозначен с червен цвят). Не забравяйте уплътненията.
 2. Уплътнете резбата на входа за студена вода (обозначен със син цвят) с калчища. След това завийте към нея предпазния клапан.
 3. Свържете дренажния клапан към канализацията.
 4. Свържете със специални маркучи изходът за гореща вода и входа за студена вода чрез предпазния вентил.

 


Свързване на бойлер към ел. мрежата


За електрическите връзки на бойлера използвайте плътен меден кабел (минимум 2,5 мм²). Защитата се състои от 16A прекъсвач и 30mA диференциален прекъсвач. За инсталирането на уреда следвайте техническата диаграма на производителя и мерките за безопасност. Не забравяйте връзката превключвател ден/нощ, ако вашият уред е оборудван с такава. Преди да затворите капака на бойлера, проверете за последно здравината на електрическите връзки.


Първи стъпки след монтаж


Леко отворете крана за гореща вода, след това входа на бойлера, за да напълните резервоара. Целта на тази операция е да се отстрани въздухът в резервоара за вода. След като водата потече от чешмата, затворете крана и изчакайте резервоарът за вода да се напълни. Включете захранването. Първоначалното загряване отнема от 2 до 8 часа, в зависимост от модела. През това време проверете клапана за освобождаване на налягането. След първото загряване проверете херметичността на връзките и фланеца. Затегнете отново, ако е необходимо.


Как се демонтира бойлер

 

 1. Спрете електрозахранването: Ако демонтирате стария електрически бойлер поради една или друга повреда, първо трябва да спрете ел. захранването към него. Направете го централно, от електрическото табло в дома ви.
 2. Следва източването на резервоара: Отворете клапаните и свържете маркуч за източване на резервоара. Ще са ви необходими инструменти, като отвертка, фреза за тръби или тръбен ключ, за да премахнете останалите свързващи елементи.
 3. Откачете електрическите кабели: Преди това отново проверете дали сте спрели тока от ел. таблото. Преди да ги пипате, проверете проводниците с фазомер. Отстранете кабелите и ги маркирайте, за да бъде последващият монтаж по-лесен.
 4. Откачете захранващите тръби: Прекъснете връзката с тръбите за топла и студена вода, като развиете свързващите елементи. 
 5. Демонтирайте бойлера от стената/тавана: Внимателно свалете бойлера от куките или планките. Ако е прекалено тежък, за да се справите сами, потърсете помощ.


Продажба и монтаж на бойлери от Parno EU


При нас ще откриете електрически бойлер и на изгодна цена, с различна вместимост и начин на монтаж. Задоволете нуждите от бързо и ефективно водоснабдяване с гореща вода за битови нужди. Нашите бойлери са издръжливи и енергийно ефективни. Изработени са от стомана със специален емайл и могат да се монтират хоризонтално и вертикално. Ако се намирате в областите София и Монтана, може да заявите монтаж на място от нашите опитни специалисти. Разгледайте офертите ни на сайта и се свържете с нас по телефона за поръчка и заявка за монтаж. 


Заключение


Надяваме се, че сте успели на научите от статията как се монтира електрически бойлер. Процесите са ясни и лесни за следване. Всеки може да го направи, стига да разполага с основни познания по водопроводни и електрически инсталации. Ако не сте от тези хора, екипът ни е на ваше разположение.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани