Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се монтира и демонтира климатик

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Ако сте новодомци, или просто искате да подмените уредите за отопление и охлаждане във вашето жилище или офис пространство, то е много вероятно да се пренасочите към монтаж на климатик. В наши дни ефективността на някои климатици е изключително висока и те по никакъв начин не натоварват сметките за електрозахранването така, както някога. Най-важното, свързано с климатиците, е техният монтаж и демонтаж.

 

Ето защо в днешната статия ще ви разясним стъпките за това как се монтира и как се демонтира външно и вътрешно тяло. Ще разберете какви проблеми може да си създадете, ако не го направите правилно, и защо е препоръчително винаги да се доверявате на специалисти.
Темата е важна, затова в случай, че ви предстои монтаж или демонтаж на климатик, останете с нас до края.

 

Предварителни изисквания при монтаж на климатик

 

Преди да стане дума за монтаж на климатик, трябва да се спазват няколко предварителни изисквания. От значение винаги е определянето на подходящото място. Независимо дали ще извършвате монтаж на климатик в дома си или в офиса, избирането на правилното място е ключово. Тук професионалистите ще определят оптималното местоположение за монтиране на уреда, като ще вземат предвид всички фактори, които могат да окажат влияние. Неправилно избраното място за монтаж може да увеличи сметките ви за ток и да намали производителността на климатика.

Ако трябва сами да определите локацията на телата, последвайте следните съвети:

 • Вътрешно тяло - Изберете място, което да е съобразено с позицията на външното тяло, но същевременно с това осигурява движението на въздушния поток. Мястото трябва да е така съобразено, че изходящият въздух да не попада директно върху вас.
 • Външно тяло - Важно е мястото да е лесно достъпно и удобно за монтаж и бъдещи последващи сервизирания. Освен това трябва да помислите и за вашия собствен комфорт и за този на съседите. Не избирайте място, близо до съседните жилища,  защото шумът на външното тяло може да наруши спокойствието на живущите.

 

При самото свързване на двете тела е необходимо да се осигури тръбен път, който да е минимум 2 метра. В случай че това не се случи, фреонът няма да има време да се успокои и ще се чува допълнителен шум. Максималната дължина на пътя при монтаж може да бъде 15 до 50 метра, в зависимост от марката производител, модела на климатика и неговата мощност.

 

Основни стъпки за правилен монтаж на климатик

 

Нека разгледаме как се монтира климатик и какви са стъпките, които задължително трябва да бъдат спазени.

 

Настройване на кондензатора

 

Кондензаторът се занимава с трансформирането на газа в течна форма чрез охлаждане. Важно тук е да се съобразите, че кондензаторът не трябва да бъде изложен на пряка слънчева светлина. В същото време той трябва да е разположен на подходящо ниво, което осигурява лесен достъп. Не е препоръчително да се поставя под улуци или други подобни места, където оттичащата се вода може да се излее върху него. За по-лесно и надеждно окабеляване, поставете кондензатора близо до панела, където е свързано и електрозахранването. Друго важно изискване при монтаж на климатик  е  разстоянието от електромера до газомера да е поне един метър.

Прекарване на тръби и проводници

 

След като сте избрали подходящото място за монтаж на климатика, е необходимо да осигурите начина на свързване между вътрешното и външното тяло. Това е моментът, в който трябва да направите достатъчно голяма дупка, през която да могат да бъдат прекарани всички необходими тръби и проводници, свързващи двете тела. За целта трябва да разполагате със специална машина за ядково пробиване и подходяща боркорона.

 

Инсталиране на изпарителна бобина

 

Важен момент при монтаж на климатик, който не бива да пропускате. Тук се поставя намотка на изпарителя. За целта се необходими прецизни измервания, пробиване и рязане на тръби. Това е и една от многото причини, заради които препоръките са винаги монтажът на климатик да се извършва от специалисти, които са наясно със спецификите на всяка стъпка.

 

Инсталиране на хладилни линии

 

За да може да свържете правилно кондензационния блок към намотката на изпарителя, е необходимо променливият ток да разполага с две линии за хладилен агент. Линиите трябва да се движат вътре в дома към намотката на изпарителя.

 

Свързване към електрическата мрежа

 

Тук е моментът, в който трябва да се осъществи връзката между кондензатора и електрическия панел. Защо? Просто е - климатиците работят с 220V и затова тази връзка е изключително важна. Ако никога не сте се занимавали с подобни дейности, ви съветваме да не експериментирате, а да се доверите на експерт. Неправилната работа на този етап може да доведе не само до проблеми с ел. инсталацията, но и да причини други, свързани със здравето последствия.

 

Свързване към ниско напрежение

 

Важно е кондензаторът да бъде свързан и към източник на захранване с ниско напрежение - термостат и други по-малки агрегати. Когато сте готови със свързването, е необходимо да прекарате окабеляване през вече изрязания отвор.

 

Инсталиране на канализационни тръби

 

Реално това са тръбите, които правят връзката между двете тела и подсигуряват придвижването на хладилния агент. Те трябва да бъдат свързани към намотката на изпарителя. По този начин кондензацията се оттича в канализацията и не се натрупва в самата намотка.

 

Херметизация на уреда

 

За да осигурите високата ефективност на климатика, при монтаж е необходимо той да бъде херметизиран и вакуумиран. Използва се специално предназначена за целата вакуум помпа. Дължината на процеса е между 20-30 минути в зависимост от дължината на тръбния път.

 

Инсталиране на кондензна вана

 

Тази стъпка се предприема с цел предпазването и предотвратяването на замръзване на климатика през зимните месеци. Инсталира се кондензна вана, в която да се отводнява климатикът. В нея се поставя нагревател с термоглава, която предотвратява замръзването.

 

Съвети за настройване на климатик

 

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, с помощта на които да се научите как се настройва климатик.

 

При охлаждане на климатика е важно да:

 

 • Не задавате твърде ниски температури на работа - Вероятно знаете, че голямата разлика в температурите на въздуха навън и тази в охлажданото помещение, не е полезна за здравето. Разликата между вътре и вън не трябва да бъде повече от 10-12 °С. По-големите различия могат да причинят световъртеж, стрес и дори да бъдат причинители на настинки.
 • Изключвайте климатика, когато не сте у дома - За разлика от зимния период, през който се препоръчва климатикът да не се изключва, през лятото високите външни темеператури водят до необходимостта на климатика да работи на по-високи обороти. Това от своя страна консумира повече енергия.
 • Поставете клапите напред и нагоре - По този начин въздухът ще е равномерно разпределен. Важно е да регулирате и страничните посоки, за да не духа директно във вас, вашите посетители или гости.

 

В режим отопление:

 

 • Не изключвайте климатика - През зимата помещенията изстиват изключително бързо, което е предпоставка за изразходването на допълнителна енергия. Това е така, защото климатикът се опитва да компенсира температурната разлика от вътре и вън. Ако се налага, просто оставете климатикът да работи при 17-18°C.
 • Не настройвайте климатика на максимална мощност за дълъг период от време - Не само че увеличава разходите, но и предизвиква конденз на външното тяло. Тогава е необходимо да влезе в режим на размразяване (Defrost). Повече за него може да прочетете тук.
 • Насочете клапите надолу - Изберете автоматичен режим за вентилатора, съчетан с насочване на клапите надолу, за да се стопли по-лесно подът, след което топлият въздух се издига и разпределя равномерно.

 

Как се демонтира климатик

 

Ако ви се наложи да демонтирате сами климатика си, ето какво трябва да направите:

 

 1. Съберете фреона на климатика - Как става това? Включете климатика в режим охлаждане, на максимален вентилатор и минималната възможна температура;
 2. Оставете го да  да работи за около 5 минути;
 3. Свалете пластмасовите капаци на външното тяло - Това ще ви даде достъп до крановете на климатика;
 4. Развиват се капачките на климатика - Всеки климатик има една странична и две долни капачки;
 5. Проверете налягането на фреона, като завиете манометър на най-долната капачка;
 6. Затваряте крана на малката тръба;
 7. Проследете налягането на манометъра докато стигне до 0;
 8. Затваряте крана на голямата тръба;
 9. Изключете климатика от дистанционното и изчакайте около 5 минути да спре вентилаторът;
 10. Изключете го от електрическата мрежа;
 11. Отвийте херметическите гайки на тънката и дебелата тръба на външното тяло;
 12. Изолирайте краищата на тръбите с тиксо, за да ги предпазите от влизането на вода или боклук;
 13. Разкачете кабелите от клемореда;
 14. Вече може да демонтирате външното тяло от стойките - За целта ще ви е необходим ключ 13;
 15. Развийте дюбелите на стойките и ги демонтирайте;
 16. Разкачете гайките от тръбите - Това ще осигури лесно прекарване през дупката на стената;
 17. Изправете пакета и съберете тръбите една до друга;
 18. Откачете вътрешното тяло от щипките на металната планка и издърпайте пакета през дупката;
 19. Демонтирайте планката от стената.

 

Вече знаете как се демонтира климатик. Въпросът е дали си заслужава да се ангажирате да следвате всички тези стъпки сами, или да се доверите на професионалисти, с които демонтирането ще се случи бързо, удобно и без никакви ядове. Ако решите сами да демонтирате климатичната си система, следвайте внимателно стъпките, защото в противен случай може да навредите на външното или на вътрешното тяло и да се наложи да ги изпращате на сервиз. 

Основни грешки при монтаж на климатик

 

Не е случаен фактът, че специалисти съветват монтажът и демонтажът на климатик да се извършва само от професионалисти и оторизирани техници. Самостоятелното монтиране от неспециалисти може да доведе до редица последващи проблеми както с правилното функциониране на уреда, така и с намаляването на ефективността му и паралелното покачване на сметките за електрозахранване. Нека видим кои са основните грешки, които може да допуснете, ако решите сами да монтирате вашата машина.

 

 • Неправилно съобразяване мощността на климатика с квадратурата на помещението;
 • Грешка при избиране мястото на външното и вътрешното тяло; 
 • Лошо изчисление на това къде ще пада кондензираната течност по време на работа на климатика - Това може да причини дискомфорт на хората, обитаващи пространства близки до вашето;
 • Пропуск във вакуумирането на системата и бандажирането на тръбната изолация;
 • Теч на хладилен агент - фреон.

 

Монтаж и демонтаж на климатици от Parno EU

 

Качественият и добър монтаж е също толкова важен, колкото това да изберете правилния климатик за вашето помещение. Parno EU ви предоставя тези две услуги на едно място. Каталогът ни съдържа богато разнообразие от климатици, като ще откриете варианти във всеки ценови клас. Разгледайте нашите предложения, за да изберете качествен и издръжлив климатик. А ако сте от районите на Монтана или София, може да се възползвате и от услугата ни за извършване на професионален монтаж или демонтаж на вашите климатични устройства.

 

Не се опитвайте да се справите сами с този сложен и отговорен процес. Винаги се доверявайте на професионалист, особено ако за първи път ще отоплявате или охлаждате с този метод. Доверете се на Parno EU - вашият верен помощник в избора и монтажа на климатици!

 

Заключение: 
Надяваме се, че прочетената информация е отговорила на всичките ви въпроси, а ако сте в процес на закупуване на климатик, е важно да се запознаете и с това как да го почиствате правилно. За още такива интересни статии за всякакви топлинни и охлаждащи инсталации, може да разгледате блога ни.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари