Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се почиства и размразява климатик

Как се почиства и размразява климатик

Ако сте заложили на климатична система за отопление на вашето жилище или офис помещение, то несъмнено у вас се прокрадват въпроси, свързани с ефикасността и работата на климатика при по-ниски температурни условия. Много често се случва при по-ниски от очакваното температури климатиците да замръзнат. В такива ситуации е необходимо замръзването да бъде отстранено, за да работи инсталацията максимално добре. Поради тази причина в днешната статия ще си поговорим именно по тази тема. Ще ви обясним защо замръзва и как се размразява климатик, като ще ви дадем и съвети и насоки за почистване на вътрешното тялото.

 

Ако вкъщи имате климатик, е добре да бъдете запознати с всичко това, за да може да реагирате бързо и адекватно при евентуално замръзване на уреда през зимата.

 

Защо замръзва климатикът?

 

Нека разгледаме как работят климатиците, за да отопляват помещенията. В студените и зимни дни, когато задачата на климатика е да затопля обитаваните пространства, вътрешното тяло обдухва с топъл въздух, а перката на външното тяло издухва студен въздух към околната среда. Това води до постоянна по-ниска температура на външното тяло в сравнение с тази на околната среда. Физичните закони се задействат и влагата във въздуха се кондензира върху повърхността на тялото. Така се появява заскрежената обвивка, която предизвиква замръзване на климатика.

 

В следващите редове ще се запознаете с три основни причини, които водят до замръзване.

 

Продължително неизползване на климатика

 

Специалистите съветват през зимните месеци климатикът да работи постоянно. Честото и продължително изключване не само повишава разходите ви за електроенергия, но може и да наруши правилното функциониране на климатичната система. При продължително неизползване, последвано от включване, климатикът се измъчва да навакса разликата между зададената и реалната температура в помещението. Това в някои случаи може да доведе до неговото замръзване.

 

Климатични условия

 

Невинаги ниските температури са единственото климатично условие, което води до замръзване. Високата влажност на въздуха и образуването на гъста мъгла също ускоряват процеса по замръзване. Защо? Когато е влажно, или вали по външното тяло, се образуват водни капки. Водата в комбинация с ниските температури се превръща в лед, което става причина за замръзване на климатика.

 

Проблеми с налягането на фреона

 

Фреонът е хладилният агент, който е необходим за правилната работа на климатичната система. Въпреки че климатикът е затворена система, при която не би трябвало да се случва изтичане на фреон в околната среда, при дългогодишна работа на уреда или при възникнали други проблеми, не е изключено да се появи нередност в нивото на налягане. В такива ситуации липсата на хладилен агент води до замръзване на външното тяло на климатика.

 

Как се размразява климатик

 

В случай на замръзване, за да не се тормози излишно и с цел облекчаване, подобряване и улесняване на работата му, е необходимо да се предприемат мерки за навременното размразяване на климатика. За щастие, инверторните климатици притежават функцията “Размразяване”, с помощта на която по-лесно да се отървете от замръзналата скреж. Какво представлява тя?

 

Функцията “Размразяване” (Defrost)

 

Функцията за размразяване, позната още като Defrost, е част от менюто на всеки нов инверторен климатик, независимо от неговия производител. Самото размразяване зависи от това какви стойности са заложени в датчика за температура, като това какви ще са те варира в зависимост от производителя.

 

Когато превключите на този режим, вентилаторът на вътрешното тяло спира да работи, за да се затопли външното и да започне процесът по затопляне и размразяване на климатика. Понякога вътрешното тяло започва да духа студен въздух. Когато климатикът започне да се размразява, натрупаният скреж се топи и се превръща в конденз, който се отвежда навън. Времетраенето на процеса е различно, като обикновено зависи от климатичните условия, външната температура и модела и марката на уреда. В повечето случаи размразяването на климатика отнема не повече от 5-10 минути. Колко често ще се случва процесът зависи от влажността на въздуха. При влажно и мокро време, системата се активира много по-често, отколкото при по-сухо такова.

 

 

 

Как се почиства вътрешното тяло на климатик?

 

Как се почиства вътрешно тяло на климатик е друг въпрос, който вълнува потребителите на този вид уреди за отопление и охлаждане. Желателно е за всякакви такива услуги да се доверявате на специалисти, които правилно да почистят климатика ви, без да му навредят. Ако все пак желаете вие да го направите сами, в следващите редове ще откриете обяснение не само за това как се чисти филтър на климатик, но и за това как правилно да почистите цялата система.

 

Специалисти съветват това да се прави веднъж или два пъти годишно. Процедурата по профилактика включва цялостно почистване на вътрешното и външното тяло и на дренажната система. Как се почиства климатик в домашни условия? Преди да ви споделим стъпките, ще ви кажем, че за да бъде мисията ви успешна, трябва да се оборудвате със специално разработен спрей за почистване на климатици.

 

  1. Изключете климатика;
  2. Отворете предния капак;
  3. Свалете въздушните филтри;
  4. Хубаво разклатете спрея и напръскайте топлообменника по дължината от 15-20 см разстояние;
  5. Пуснете охладителната функция на климатика за минимум 30 минути.
  6.  

Описаните стъпки са за почистване на вътрешното тяло, но те също така са валидни и идентични за почистване на външното тяло. Ако то се намира на недостъпно място, съветваме ви да извикате професионалист, който да се справи с тази задача.

 

Заложете на висококачествен климатик от Parno EU

 

Ако сте решили да се отоплявате и охлаждате с климатик, редно е да заложите на висококачествен отоплителен уред, който ще бъде икономичен и издръжлив. В каталога на Parno EU ще откриете инверторни климатици, които ще свършат точно тази работа, и то на достъпни и конкурентни цени. В зависимост от нуждите ви, ще откриете предложения във всеки ценови клас. А освен това нашите климатици са с изискан и елегантен дизайн, който умело ще се впише във вашия интериорен. Какъвто и модел да изберете от Parno EU, той ще бъде сигурно решение за отоплението и охлаждането на вашето жилище или офис помещение. А още по-хубавото е, че ако сте от София или Монтана, екипът от професионалисти на Parno EU може да се погрижи и за монтажа на вашите климатици.

Заключение:
На финала на нашата статия искаме да ви благодарим, че стигнахте дотук. Надяваме се, че цялата информацията ви се е сторила полезна и е обогатила знанията ви относно това как се почиства климатик, а също така и как се размразява. За още интересни статии, свързани с отоплителни системи и инсталации за всякакви пространства, може да разгледате блога ни.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани