Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се изчислява мощност на газов котел

Как се изчислява мощност на газов котел

Газовите котли се намират в почти всеки дом и на всяко работно място и вероятно мислите, че разбирате принципа на работа на този тип системи за централно отопление. Всъщност, въпреки че разчитаме на котлите да отопляват надеждно имотите ни и да ни снабдяват с топла вода, голямата бяла кутия, скрита в шкафа, остава загадка за мнозина.


Независимо дали искате да разберете как работят газовите котли, или е време да подновите наличните, в тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за тях.

 

Какво представлява газовият котел?

 

Котелът е като голяма пещ или огнище, управлявано от термостат. Основната функция на газовия котел е да действа като нагревател и да подсигурява сградите с необходимата им топлина и топла вода.

 

Как работи газовият котел?

 

Въпреки че на пазара има различни газови котли, всички те работят по един и същи начин - нагряват газ, за да затоплят дома ви. Газ може да постъпва в котела по два различни начина: чрез свързване към главната мрежа или чрез бутилка за втечнен газ.

Горещата вода, произведена от газовия котел, се изпомпва чрез централната отоплителна система, като по тръбите се подава към радиаторите, за да отоплява дома ви. В зависимост от вида на котела, който притежавате, тя ще тече директно през крановете и душовете (комбиниран котел) или ще се прехвърля и съхранява в отделен резервоар за вода.

 

Газов котел за централно отопление

 

Централното отопление работи като верига - горещата вода се изпомпва от котела последователно към всеки радиатор и е в постоянна или почти постоянна циркулация, когато отоплението е включено. Въпреки че от време на време може да се налага да повишавате налягането в радиаторите си, една и съща вода се използва отново и отново.

Докато водата премине през всички радиатори, тя ще е загубила част от топлината си, но ще я възстанови обратно в котела.

Важна роля от действието на този тип отоплителна система играе термостатът, който помага температурата в дома да остане постоянна (винаги в рамките на избраните от вас градуси).

 

Газов котел за гореща вода

 

Газовият котел затопля вода и изпълнява тази задача по същия начин, както при централното отопление: изпомпва циркулираща вода над пламъка, за да се загрее.

Имайте предвид, че загрятата вода не е водата, която излиза от крана - тя просто се използва като среда за загряване на водата, която използвате.

 

Нуждаят ли се газовите котли от електричество?

 

Въпреки че газът е този, който загрява водата в котлите и поддържа топлината в домовете ни, газовите котли всъщност се нуждаят и от малко количество електроенергия, за да работят. Това може да звучи странно, но електричеството се използва за подпомагане на работата на определени части и механизми на системите за централно отопление - от клапана, който се отваря, за да пусне газта в горивната камера, до цифровите дисплеи и интелигентните термостати, управлявани от приложения.

 

Как да изберем газов котел?

 

 

При наличието на толкова много модели на пазара може да не сте сигурни как да изберете газов котел. В случая е добре да изчислите мощността на газовия котел и да прецените дали съответства на вашите нужди.

Ето няколко полезни метода за изчисляване на мощност на газов котел:

1. Метод на квадратните метри: Изчислете необходимата отоплителна мощност, като вземете предвид общата квадратура на къщата. За да изчислите топлинната мощност на газов котел за стена или под, използвайте стандартна формула, която отчита минимум 10 kW на всеки 100 m2 жилищна площ. Добавете 15-20 % към резултата за всички неизвестни фактори.

 

2. Метод "стая по стая": Изчислява се отоплителният капацитет, необходим за всяка стая поотделно, като се вземат предвид фактори като размер на стаята, изолация, прозорци и външни стени. Съберете необходимите мощности за всяка стая, за да получите общата мощност, необходима за цялата къща.

 

3. Метод за изчисляване на топлинните загуби: Определете топлинните загуби на къщата, като вземете предвид фактори като изолация, прозорци и врати, и изчислете необходимата отоплителна мощност, за да компенсирате тези топлинни загуби. Този метод е по-точен от предишните методи, тъй като взема предвид специфичните фактори на топлинните загуби на къщата.

 

4. Метод на радиаторната мощност: Определете общата мощност на всички радиатори в къщата и изберете газов котел с отоплителна мощност, която съответства на тази мощност или леко я надвишава. Този метод е подходящ за къщи със съществуваща отоплителна система с радиатори.

 

5. Професионална оценка: Консултирайте се с отоплителен инженер или специалист, който да направи задълбочена оценка на изискванията за отопление на къщата и да препоръча подходящата мощност на газовия котел.

 

6. Онлайн калкулатор за размера на котела: Използвайте онлайн калкулатор за размера на котела, за да оцените необходимата отоплителна мощност за къщата. Тези калкулатори често вземат предвид фактори като размера на къщата, изолацията и климата.

 

7. Указания на производителя: Направете справка с указанията на производителя за избор на подходяща мощност на газовия котел въз основа на специфичните изисквания на къщата.

 

8. Съображения за енергийна ефективност: Когато изчислявате мощността на газовите котли, вземете предвид класацията за енергийна ефективност на котела. Енергийно ефективният котел ще ви помогне да спестите разходи за енергия и да намалите въздействието на отоплението на къщата върху околната среда.

 

9. Модулация на котела: Изберете газов котел с възможност за модулация, която позволява на котела да регулира мощността си в зависимост от нуждите за отопление. Това може да доведе до по-добра енергийна ефективност и по-точен отоплителен капацитет.

 

10. Бъдещо разширяване: При изчисляване на необходимия капацитет на газовия котел вземете предвид всички бъдещи планове за разширяване или ремонт на къщата. Това ще гарантира, че избраният котел ще може да посрещне увеличеното търсене на отопление в бъдеще.

 

Колко дълго работят газовите котли?

 

Продължителността на експлоатацията на газовия котел зависи от това колко добре се полагат грижи за него, но като цяло е най-добре да го сменяте на всеки 15 години. Не че на тази възраст те изведнъж ще спрат да работят, но това е моментът, в който става по-рентабилно да се инвестира в нов модел.

Газовите котли са сложни уреди, които работят денонощно, за да ни осигурят топла вода и отопление, когато е необходимо. Дори най-надеждните части на котела в крайна сметка ще се повредят.

 

Признаци, че може да имате нужда от нов газов котел

 

Няколко признака могат да сигнализират, че вашият надежден газов котел е на път да бъде сменен - започва да се поврежда редовно, често губи налягане или забелязвате необичайни силни шумове, идващи от централното отопление.


Ако сметките ви за газ започнат неочаквано да се увеличават, това е друг знак, че котелът ви не работи ефективно. Във всички тези случаи препоръчваме да извикате инженер по газова безопасност, който да провери експертно конкретния случай.

 

Как да се грижим за газов котел

 

Нашите верни газови котли не могат да служат вечно, но има стъпки, които можем да предприемем, за да се грижим за тях и да поддържаме работата им възможно най-ефективна. Годишните сервизни услуги, извършвани от акредитиран инженер по газова безопасност, ще включват основни проверки за безопасност и ще гарантират, че всички негови части работят както трябва.

Добра практика е също така да следите налягането в котела, за да се уверите, че не е твърде ниско, и да опитате да обезвъздушите радиаторите си, ако изглеждат по-студени в долната си част.

На сайта Parno.eu можете да откриете разнообразие от газови котли. В случай, че изпитвате затруднения в избора си не се колебайте да се свържете с нас. Екипът ни от опитни специалисти  ще ви помогне да вземете най-правилното и информирано решение. 

Ако статията ви е била полезна и желаете да научите още по темата за отопление, разгледайте нашия блог

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани