Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да използваме климатика през зимата

Как да използваме климатика през зимата

 

Отоплението през студените месеци може да се случи по много начини. Към днешна дата има достатъчно разнообразни предложения на пазара, така че да изберете най-подходящотото за вашите нужди. А какво по-добро от това с едно натискане на бутона или с няколко предварителни настройки отоплителният уред да свърши ефикасно работата си? Едно от лесните за управление и настройка съоръжения е климатикът. Той може да се използва както за разхлаждане от горещините, така и за отопление. През зимата климатикът може да е нашето избавление от студа, а топлият и уютен дом винаги е важен през това време на годината. Но има някои тънкости в ползването на отоплителния уред. В тази статия ще посочим важните моменти, които всеки трябва да знае, за правилното ползване на климатика в студените месеци. Ще разберете защо климатикът ви замръзва през зимата, как може да го предпазите от това и как да го използвате правилно.

 

Защо климатикът замръзва през зимата

 

Често срещано препятствие през зимата за онези, които са избрали климатик за своето отопление, е замръзването на т.нар. външно тяло. В много случаи заради метеорологичните условия на мястото, където се намирате, вероятно може да се заблудите, че причината за екстремната ситуация с вашия климатик е климатът. Но замръзването на външното тяло на отоплителния ви уред не е просто последствие от смяната на метеорологичната обстановка, а е ефект както от различни технически процеси, така и от влиянието на околната среда.

 

Не е задължително условие външните температури да са отрицателни, за да се случи замръзване на външното тяло на вашия климатик. Влагата във въздуха навън е достатъчна, за да предизвика екстремната ситуация с отоплителния уред. Ако навън има гъста мъгла или живеете в близост до водоем, тогава влажността на въздуха се покачва, което спомага за замръзването на климатика.

 

Причината да се случи този процес при наличие на водни пари, превърнали се в ситни капчици е, че когато климатикът работи в режим на отопление, вътрешното тяло използва фреон за затопляне, а външното започва процес на охлаждане. Благодарение на контакта с влажната външна среда, върху повърхността на климатика и неговите части, разположени отвън, се образува скреж. При наличие на гъста мъгла, това може да се ускори.

 

Проблеми с фреона

 

Друга причина, поради която климатикът има вероятност да замръзне, може да е проблем с налягането на фреона. За да върши ефективно своята работа, климатикът трябва да има достатъчното количество охлаждащ агент, какъвто е фреонът. Когато има изтичане на този важен компонент, системата спира да функционира правилно и това може да доведе до заледяване. Повечето климатици имат функция, работеща за откриването на този проблем. След това вътрешният модул показва код за грешка и спира да работи автоматично при отчитане на изтичане на фреон. В такива случаи се препоръчва да се свържете с техник, за да идентифицирате и предотвратите проблема.

 

Замръзване поради ниски температури

 

Ако все пак климатичната ви система е замръзнала поради ниските температури отвън, има как сами да се справите с този проблем. Разбира се, стига той да не е прекалено сериозен. Необходимо е да смените функцията на работа на устройството, от отопляване на охлаждане, за най-малко 10 минути. Това ще предизвика затопляне на външното тяло на климатика и образувалият се лед ще започне да се топи. Ако вашата намеса не помогне, тогава потърсете специализирана помощ, за да отстраните проблема възможно най-бързо и ефективно.

 

Монтаж на съд за оттичане на конденз

 

Друг проблем през зимата е, когато водата от климатика се оттича в долната част на вътрешното тяло и замръзва. Това е изключително опасно за вашето устройство. За да избегнете нежелана повреда, препоръчваме да инсталирате съд за оттичане на конденза, който ще позволи на водата да се оттича свободно. Водата не замръзва благодарение на термоглавата, която се поставя в съда. По този начин избягвате капене от вашия климатик върху други съседни климатици и первази, разположени под дома ви. Поставете съда в момента на инсталиране на новия ви климатик, за да спестите пари и време.

 

Как можем да предпазим климатика от замръзване

 

Новите модели климатици имат функция, която им помага да се справят с този проблем. Този режим предпазва климатичната система от повреда и я връща към нормалната й работа, ако започне да замръзва. Различните модели климатици имат различни алгоритми за размразяване и времето, което отнема, зависи от температурните сензори на устройството.

 

Когато външното тяло замръзне, режимът "Размразяване" превключва работата на климатичната система от режим на отопление в режим на охлаждане. Целта на това е да се повиши температурата на външното тяло и по този начин да се премахне ледът. При повечето видове климатици този процес продължава около 5-10 минути, като при понижаване на температурата може да се повтори.

 

Имайте предвид, че в този режим вътрешното тяло може да спре да работи или да издухва студен въздух. Това е неприятно през студените зимни месеци, но продължава за кратко. След това устройството може да се върне към нормална работа и отново ефективно да затопли помещението.

 

Правилно използване на климатика през зимата

 

климатик

Съвременните климатици могат да помогнат за постигане на желаната температура на въздуха както през лятото, така и през зимата. Климатикът може просто да обърне функцията си, което също му позволява да работи ефективно през зимата, пропускайки топъл въздух в стаята. Говорейки за ефективност, важно е да знаете как климатикът работи най-икономично – независимо дали е лятото или зимата.

 

Въпреки че климатиците работят през зимата, все пак има някои предпазни мерки, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за ефективно отопление. Ако планирате да използвате климатика си през зимата, можете да вземете някои от тези съвети, които сме подготвили за вас. Съставихме списък с често задавани въпроси относно климатизацията през зимните месеци, за да ви помогнем да разберете основните принципи на работа на климатика.

 

1. Използвайте режима за отопление

 

Един от най-неприятните моменти през зимата е, когато трябва да ставате сутрин в напълно студена стая. Всеки е изпитвал усещането, когато не искаш да ставаш от леглото, заради дискомфорта, който ще изпиташ от температурната разлика извън леглото. За да се реши този проблем, повечето климатици имат вградена функция таймер. Настройте таймера за вашия климатик, така че да започне да работи за около 30 до 45 минути преди да трябва да станете. Същото важи и за моментите, когато се прибирате от някъде и трябва да затоплите къщата. Възползвайте се от комфорта да се върнете в топла и уютна къща, като предварително настроите климатика си в режим на нагряване. Не бива да очаквате, че къщата ви ще бъде затоплена точно в момента, в който включите климатика, процесът отнема технологично време.

 

2. Кога става твърде студено за климатика?

 

Всички домакински уреди, включително климатиците, имат граници на своите възможности и ако бъдат превишени, не могат да работят по предназначение. Независимо от модела или вида на климатика, при определени условия той не може да работи напълно ефективно.

 

Като цяло минималната външна температура за работа на климатика е около 15 ℃. Под тази температура хладилният агент не работи с пълен капацитет и започват да се появяват отклонения. Пускането на климатика под тази температура може да повреди уреда, например:

 

  • замръзване на намотките;
  • изтичане на грес;
  • повреди на движещи се части и лагери.

 

3. Замръзване на охладителни намотки

 

Докато климатикът работи, може да видите вода, която капе от уреда отвън. През зимата тази кондензирана вода може да замръзне върху намотките и да се натрупа върху тях. Образувалият се лед пречи на въздуха да се нагрее.

 

Поради работата на климатика, докато е замръзнал, охладителните намотки могат да бъдат пробити и след това подменени. За да предотвратите това, оставете леда да се размрази за няколко часа. Но най-добре е да се свържете с вашия сервиз за климатици.

 

4. По-високата зададена температура невинаги може да бъде достигната

 

През студените зимни дни работата на климатика е по-трудна. Това е валидно особено в случаите, когато не е работил цял ден, а като се приберете, го настроите на 28°. Само защото дистанционното казва 28° не означава, че климатикът наистина ще постигне тази температура. Малко вероятно е крайният резултат да надвиши 26°, когато външната температура е 7° или по-малко. Трябва да имате предвид, че горещият въздух се издига, а студеният пада надолу. Това се нарича стратификация на въздуха. Нормално е някои части от стаята да са по-топли от други, особено на различни височини.

 

5. Функционалност

 

Вашият климатик е проектиран да охлажда или отоплява по-голямата част от вашия дом наведнъж заедно с функционалната зона. Това означава, че трябва да затоплите само тези помещения, които използвате. През зимата няма смисъл да отоплявате стаята, ако никой не е бил там 2 часа. Вместо това насочете въздушния поток към помещения, които често се използват - кухня, всекидневна или основен коридор. Това означава, че ще усетите ефекта на нагряване много по-бързо и вашата система ще работи много по-ефективно.

 

Това са съветите от специалистите на  Parno.EU как да използвате най-правилно вашия климатик през зимния период, както и какво да правите с него при замръзване. Ако имате нужда от специализирана помощ, или искате да закупите нов климатик, който да бъде под специализираните грижи на нашите компетентни професионалисти, може да да разгледате предложенията в нашия онлайн магазин или да ни потърсите на посочените телефони. За още полезни статии четете нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани