Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Вентилаторен конвектор или климатик? Мнения, монтаж и ефективност

Вентилаторен конвектор или климатик? Мнения, монтаж и ефективност

 

Ако ви предстои да избирате охладителна и отоплителна система за вашето жилище или офис помещение, то по всяка вероятност в главата ви се въртят различни важни въпроси. Може би сте съвсем в началото на този процес, или пък вече да сте проучили достатъчно източници и все още да не сте готови с избора си. Каквато и да е причината да сте тук, останете с нас до края, защото в днешната статия ще си поговорим за това кой е по-добрият избор - вентилаторен конвектор или климатик. Ще се спрем върху положителните и отрицателните страни на всеки от двата отоплителни уреда, а за финал ще сравним какви са приликите и разликите между тях. 

 

Какво е важно да знаете, ако решите да се отоплявате с вентилаторен конвектор

 

За начало ще ви споделим какво представляват вентилаторните конвектори. Това са топлинни агрегати, които се превръщат в ключова част от изграждането на централни климатични и отоплителни системи. Приложението им не се ограничава само до отоплението на даденото пространство. Все повече модели вентилаторни конвектори се използват за охлаждане на помещения.

 

Начинът им на работа се основава на конвективния топлообмен. Това означава, че въздухът се засмуква от вентилатора и по този начин влиза в конвектора, преминава през нагревателния елемент, където се загрява, и се връща обратно в обслужващото помещение. Ако режимът, на който е включен конвекторът, е охлаждащ, тогава нагревателният елемент действа охлаждащо, като понижава температурата на преминаващия през него въздух.

 

Предимства на вентилаторните конвектори

 

Нека видим какви са предимствата на това да притежавате вентилаторен конвектор.

 

 • Възможност за свързване към нискотемпературни източници - Това е едно от най-основните предимства на вентилаторните конвектори. Те могат да бъдат свързани към соларни системи, кондензни котли и термопомпи.
 • Не вдигат висок шум - Устройството може бързо да достигне желаната температура, след което поддържа възможно най-ниски нива на шум.
 • Добро интериорно решение за всяко помещение - Естетическата им визия позволява монтирането им в различни пространства, без да нарушава цялостната концепция на помещението.
 • Разнообразие от видове според нуждите - Има различни видове вентилаторни конвектори - за стенен (открит) монтаж, за вграден монтаж, или за таванен монтаж.
 • Дълъг експлоатационен период - Качествените материали, използвани при изработката на конвекторите, гарантират здравината им.
 • Лесен монтаж - Характерно за вентилаторните конвектори е, че могат да бъдат монтирани от всеки, без значение от вида им. Всеки модел може да бъде снабден с крачета. Това позволява по-лесния монтаж на вашия вентилаторен конвектор.

Недостатъци

 

За ефективността на всеки вентилаторен конвектор - мнения ще откриете всякакви - от положителни до негативни. В зависимост от вида и избрания от вас модел, ефективността на конвектора може да варира. На пазара ще откриете както много икономични опции, така и такива, които могат да увеличат сметките ви за ток. Това е и един от основните недостатъци на този начин на отопление/охлаждане.

 

Друг недостатък несъмнено е това, че в зависимост от размера на вашето помещение, може да се наложи да се сдобиете с повече от един вентилаторен конвектор. Преди да си изберете модел и мощност на конвектора, трябва да измерите както подовата площ, така и височината на помещението в квадратни метри. Правейки това, ще може да определите дали ви е необходим повече от един уред.

 

Също така е важно да отделяте времето да почиствате конвектора поне веднъж, а в някои случаи и два пъти годишно. За целта можете да използвате четка или прахосмукачка.

 

Какво е важно да знаете, ако решите да се отоплявате с климатик

 

Климатиците са добре познати уреди както за отопление, така и за охлаждане. Използват се във всякакви пространства - жилищни сгради, бизнес офиси, административни сгради и прочее. Интересен факт, с който може да не сте запознати, е, че климатикът и хладилникът работят на един и същи принцип. Основната разлика е в големината на пространството.

 

Климатикът се състои от три ключови части - компресор, кондензатор и изпарител. Компресорът и кондензаторът се намират във външната част на климатичната система, а изпарителят - във вътрешното тяло. Тези три основни елемента вършат цялата необходима работа. Процесът е свързан с пренос на топлина с минимално внасяне на допълнителна енергия.

 

 

 

 

Предимства на климатиците

 

Нека започнем изреждането на предимствата с това, че на пазара съществуват различни видове климатични системи - сплит системи, мулти-сплит системи и инвенторни и канални системи. Коя от тях ще е най-подходяща за вас и вашите нужди зависи главно от големината на помещението и цената, която сте склонни да отделите за закупуване и монтиране.

 

Освен разнообразието от климатични системи, пазарът предлага и богато разнообразие на видове вътрешни тела. Това ви позволява да изберете тяло, което едновременно ще пасне както на нуждите ви, така и на интериора и визията на помещението. Основните видове са:

 

 • Касетъчни климатици - Вграждат се в тавана на помещението;
 • Подови климатици - Тялото се монтира на стената, но на нивото на пода. Този вид е често срещан в ситуациите, в които климатикът ще се използва главно за отопление, защото топлият въздух ще се издигне към тавана;
 • Климатици за високостенен монтаж - Най-разпространеният вид, при който тялото е закрепено за горната част на стената. Подходящо за охлаждане на помещението, защото по този начин хладният въздух се спуска надолу;
 • Колонни и таванни климатици - Наподобяват стандартните сплит системи.

 

Що се отнася до ефективността, пазарът предлага различни възможности. Може да изберете климатик от висок енергиен клас, който да хаби по-малко електрическа енергия при отопление и охлаждане. Спирайки се на такъв климатик, ще намалите значително сметките си за електроенергия.

 

При избора си на климатик, може да изберете и вариант, който има функция за регулиране на нивото на шума. Имайте предвид, че това ще намали силата на въздушния поток при охлаждане или отопление, но ще ви донесе спокойствието и тишината, която търсите.

 

На пазара съществуват различни производители, което ви дава възможност да изберете вариант от всеки ценови клас. Цената обикновено варира и се определя от много фактори, сред които енергийният клас, мощността и вида на климатичната система.

Недостатъци

 

Сред основните недостатъци е необходимостта от поддръжка. В противен случай се появява неприятен мирис и шум. Ако не се почиства, натрупаният прах може да доведе до появата на алергична реакция у хората. Имайте предвид, че климатиците изсушават въздуха в помещенията, затова с цел безопасност, е необходимо често проветряване на стаята.

 

Също така монтажът е сравнително по-сложен, в сравнение с вентилаторните конвектори. Той трябва да бъде извършван от професионалисти, които да определят кое е най-оптималното място за инсталирането на вътрешното тяло. Неправилно разположените тела могат да доведат до твърде ранно автоматично изключване, което хаби допълнително енергия.

 

Вентилаторен конвектор или климатик - кое да изберете

 

След като ви запознахме с тези два метода за отопление и охлаждане на помещения, е време да пристъпим и към големия въпрос - вентилаторен конвектор или климатик?

 

Прилики между вентилаторния конвектор и климатика

 

Какви са сходствата между двата уреда? В зависимост от моделите, които изберете, и двата уреда могат да бъдат ефективни при продължително охлаждане или отопление. В повечето случаи може да настройвате желана температура, при чието достигане уредите да се изключват сами. Това ви носи така желаната топлина или прохлада, без да ви дава поводи за притеснение, че уредите работят постоянно. Тази функция на вградения термостат е изключително желана, защото несъмнено оказва благоприятно влияние и върху месечните сметки за ток.

 

Разлики между вентилаторния конвектор и климатика

 

Първата основна разлика, която може да окаже влияние върху това дали ще изберете  вентилаторен конвектор или климатик, е цената. Дори да изберете климатик от висок енергиен клас, цената на първоначалната инвестиция може да бъде доста по-висока от тази при вентилаторните конвектори. В същото време не забравяйте, че цената и при двата вида уреда се покачва с квадратурата на помещението, в което ще бъдат инсталирани. Ако сте избрали отопление с климатична система при по-големи стаи, ще ви е необходим по-мощен климатик. А ако пък сте решили да заложите на конвектор, в зависимост от големината на помещението, може да се окаже необходимо да се оборудвате с повече от един брой вентилаторни конвектори.

 

 

 

 

Друго различие при двата метода за отопление е монтажът. Както вече споменахме, в зависимост от вида си, вентилаторният конвектор може да бъде монтиран дори от неспециалисти. Инсталирането на климатична система обаче е сложен, времеемък процес, който трябва да бъде извършван единствено и само от оторизирани сервизи и техници. А ако ви е интересно какви са стъпките, които се следват при монтаж на климатици, може да прочетете статията ни по темата.

 

Друго ключово различие е, че отоплението с вентилаторни конвектори не зависи пряко от външната температура. При тях комфортът и топлината са винаги гарантирани, независимо от атмосферните условия. При отоплението с климатици обаче, при прекалено студено време, ниските температури могат да ограничат режима им на работа. Това съответно намалява както отделянето на топъл въздух, така и ефективността на климатика. Замръзването на външното тяло също е често срещан проблем, който изисква вземане на навременни мерки. Какви са причините за замръзването и как да се справите с него, може да разберете тук.

 

Купете вентилаторен конвектор или климатик от Parno EU

 

Независимо дали ще изберете вентилаторен конвектор, или климатик за вашето жилище или офис пространство, сме сигурни, че искате да заложите на най-доброто. Ето защо ние, от Parno EU, сме ви приготвили разнообразие от вентилаторни конвектори и климатици, от които може да избирате, за да изградите желаната от вас климатична система. Работим изцяло с доказали се производители, чиито висококачествени продукти гарантират дългия им експлоатационен живот. При нас ще откриете всякакви отоплителни уреди и продукти на изгодни цени, които ще ви бъдат доставени в максимално кратък срок след поръчка. Какъвто и метод да сте избрали, закупувайки го от Parno EU, си гарантирате сигурност и спокойствие!

 

Заключение: 
На финала на нашата статия ви благодарим, че стигнахте дотук и се надяваме, че с новата получена информация ще вземете оптималното за вашите нужди решение. А ако се двоумите не само между вентилаторен конвектор или климатик, а и между други отоплителни системи, може да посетите блога ни, където ще откриете всякаква полезна информация, свързана с отоплението на дома.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани