Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да изберем подходяща подложка за подово отопление?

Как да изберем подходяща подложка за подово отопление?

С наближаването на по-студените месеци от годината често се появява дилемата с какво да се отоплява домакинството през зимата. Все по-предпочитан вариант е подовото отопление заради лесната поддръжка и бърз монтаж. 

Основното му предимство пред печките и радиаторите е, че равномерно поддържа приятна стайна температурата в цялото жилище. По този начин топлината не се влияе от въздушни течения и същевременно се създава усещане за домашен уют.

За да работи ефективно и икономично обаче, при инсталирането му е нужно да се избере подходяща подложка.

В тази статия ще научите повече за видовете и характеристиките на подложките за подово отопление, както и основни стъпки при монтажа и изолацията му.

 

Какво представлява подложката за подово отопление?


Тя се състои от гъвкав и тънък нагревателен елемент (кабел), който се поставя между пода и изолацията и е прикрепен към мрежа, залепваща се за основата. Препоръчително е да се постави мрежата над кабела, за да не стърчи той и да не се повреди по време на работния процес.

Подложките са предпочитан избор, защото осигуряват равномерно разпределение на топлината в даденото помещение благодарение на отворите им, които разпределят топлия въздух. Друго тяхно предимство е бързото им и лесно инсталиране.

Не на последно място те са по-енергийно ефективни от класическите отоплителни системи, тъй като работят при по-ниски температури.

При монтирането на подложката за подово отопление трябва да се провери дали основата е суха и равна. Изберете модел, който е подходящ за вида подова настилка, която ще поставите в помещението. Това е важно, защото различните видове настилки изискват различни нива на топлина.

Освен това трябва да се съобрази с мястото, където ще се поставя. Най-добре е да се поставя в помещения с големи топлинни загуби — кухни или бани, където подът е с плочки или камък, защото те са по-студени в сравнение с другите видове настилки.

Ако не сте сигурни дали ще се справите сами, е препоръчително да се консултирате с професионалист за правилната инсталация на подложката за подово отопление.

 

Предимства на подложките за подово отопление


 

Сред основните ползи на този тип нагревателни елементи се нареждат:

 1. Постоянна топлинна мощност;
 2. Бърз монтаж;
 3. Ясно оразмеряване;
 4. Енергийна ефективност;
 5. Гъвкавост — те могат да се използват за всички видове подови настилки.

 

Как да изберете подходяща подложка за подово отопление


работник, облечен в жълто монтира подово отопление

Най-важната част при покупка на подложка за подово отопление е тя да отговаря на изискванията, нуждите и желанията ви. Има няколко фактора, които да вземете предвид. Това са: 

 

 • Дали подът ще се използва като допълнителен източник на отопление или като основен такъв?
   
 • Какви са характеристиките на помещението?
   
 • Какво е нивото на изолацията?
   
 • Какви са теглото и дебелината на настилката?
   
 • Има ли подложката за подово отопление сертификат за качеството?
   
 • Каква е цената ѝ? — Тя може да варира спрямо размера на отопляваното пространство, типа на отоплителната подова система и др. Обикновено подложките са по-скъпата алтернатива на радиаторите и нагревателите.

 

Монтаж на подово отопление
 

Инсталацията на подово отопление трябва да се извърши внимателно и по правилния начин, за да функционира то максимално ефикасно. Преди да се започне монтирането му, трябва да се почисти подът много добре, за да няма остатъци, които да затруднят процеса на работа. Трябва да се намери и подходящо място, където да се скрие контролната кутия. По-долу ще прочетете за основните стъпки при монтажа на подово отопление.
 

Отстраняване на подовата настилка и почистване на повърхността
 

Първото, което трябва да се направи, е да се премахне текущата подова настилка и да се почисти пода. Ако помещението ви е с паркет, първо се започва с дъските до стената. Почистването трябва да става внимателно, за да не се повредят.

За по-подробна информация относно монтажа на подовото отопление прочетете статията ни “Как се смята и монтира подово отопление?
 

Изолация на подово отопление

 

Изолирането е от изключително значение при инсталацията на отоплителната подова система, за да се предотврати разпространение на топлината надолу.

Преди да се започне работа по изолацията на подовото отопление, трябва да се вземе предвид нивото на изолация и структурата на сградата, тъй като това ще се отрази на работата на отоплителната система.

Освен това трябва да си отговорите на следните въпроси:

 • Дали стаята е вече добре изолирана?
   
 • Каква е конструкцията на пода?
   
 • Откривате ли големи пролуки в пода?


При процеса на работа фугите трябва да са добре запълнени, за да се предотврати пробиването на замазката. Ако се инсталира водно подово отопление, системата за фиксиране на тръбите трябва да се монтира върху изолацията под ъгъл от 90 градуса в посоката, където ще се сложат тръбите.
 

Монтиране на смесителната група 


инсталация на подово отопление


Препоръчително е да се инсталира на солидна здрава стена, която да издържи теглото ѝ при свързване с водопроводните тръби. Поставя се на централно място, на метър от земята.
 

Поставяне на  тръбите
 

Следващата стъпка е равномерно да се монтират тръбите по цялата площ на стаята спрямо указанията на производителя на отоплителната система. Нужно е да се остави 200 мм разстояние между секциите в тръбопровода.
На този етап е добре да се направи консултация с водопроводчик.

 

Покриване със слой замазка 
 

Замазката подобрява работата на системата и запазва топлоизолацията на стаята. За целта трябва да бъде нанесена равномерно с дебелина около 75 мм върху здраво закрепените тръби. 

След това замазката трябва да изсъхне, преди да пуснете подовото отопление.
 

Загряване на системата 


Като начало я включете на ниска температура. Ако всички стъпки са извършени правилно, подовото отопление ще работи безпроблемно. За да избегнете повреда, увеличавайте температурата бавно и постепенно.
 

Заключение


Да отоплявате дома си чрез подово отопление е чудесно решение да го поддържате топъл и уютен всекидневно. За целта ви е нужен подходящ модел подложка за подово отопление, който ще спомогне за прогонването на студа от апартамента или къщата ви.

Преди да се стартира с монтажа и изолацията му, трябва да вземете предвид няколко фактора: цена, нива на изолация в сградата, дебелина на настилката и др.

Не забравяйте да разгледате сайта на Parno.eu. В него ще откриете всички необходими елементи за изграждането на качествено подово отопление, като изолации, подложки и смесителни групи.  В случай че изпитвате затруднения в избора на покупката си, не се колебайте да се свържете с нас. Екипът ни от опитни специалисти ще ви помогне да вземете най-правилното решение. 

Ако статията ви е била полезна и желаете да научите още по темата за отопление, разгледайте нашия блог.

 


 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани