Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Подово отопление или радиатори? Разлики и предимства

Подово отопление или радиатори? Разлики и предимства

Всеки дом се нуждае от надежден и ефективен източник на топлина, но изборът на отоплителна система не е никак лесен. Той трябва да бъде съобразен с нуждите на домакинството, както и с площта на жилището и други фактори, като наличието или отсъствието на изолация на стените, материала, от който са изработени, височината на стаите и т.н. Съществуват много и различни варианти за отопление, като днес ще се спрем ще разгледаме по-подробно два от тях.

 

Щом сте тук, вероятно ви предстои ремонт на ново жилище, или просто искате да смените отоплителната система на дома си. Ако сте започнали да проучвате различните методи за отопление, вероятно сте попаднали на системите за подово отопление и радиаторите. Те са едни от най-ефективните и икономични варианти на пазара и именно затова много домакинства им се доверяват. Ползите от тях са многобройни, но има и няколко основни разликите между тях. 

 

Ние от ParnoEu искаме да ви помогнем да направите най-правилния избор за вас и вашия дом. Затова сме ви подготвили тази статия, в която ще разгледаме разликите между двата вида уреди - подово отопление и радиатори, както и техните предимства и недостатъци. След като се запознаете с най-необходимата информация по темата, ще може да направите информиран и правилен избор за своя дом!

 

Какво представлява подовото отопление

 

Подово отопление

Преди време подовото отопление се е считало за лукс, който малко домакинства могат да си позволят. Днес то е широкодостъпно, набира все по-голяма популярност в съвременните жилища и се превръща във все по-често срещан избор, особено в новостроящите се сгради. Веднъж поставили отоплението под подовата настилка, напълно ще забравите за студения под и замръзналите крака! Приятната топлина ще обгърне целия ви дом и ще го направи още по-уютно и приятно място дори и през най-студените дни! Основното предимство на подовото отопление идва оттам, че топлината се движи отдолу нагоре, което позволява равномерното затопляне на помещението. Разлика ще усетите също и в намалелите сметки за отопление.

 

Има два вида подово отопление - водно и електрическо. Разликата между тях се крие в принципа на работа и в това дали използват вода, или електричество. И двата вида ще дадат на дома ви несравнима и равномерна топлина във всяко едно кътче. Подовото отопление се монтира под настилката на пода и остава скрито. То не събира прах и не помага за разпространението на праховите частици във въздуха, за разлика от други отоплителни системи. Ако сме предизвикали вашия интерес и искате да научите повече за него, прочетете какво е подовото отопление и какви са предимствата му пред останалите методи за отопление.

 

Видове радиатори и как работят 

 

Радиаторите несъмнено са един от най-разпространените методи на отопление в повечето домове. Те са свързани към централна отоплителна система, нагряваща водата, която след това преминава през тръбите на радиатора, който започва да отдава топлина. Има няколко различни вида радиатори: чугунени, биметални, алуминиеви и панелни. Последните два са най-често срещани в днешно време заради високата си ефективност на отопление и съвременния дизайн, който се вписва чудесно във всеки интериор. 

 

Панелен радиатор за парно

Изборът на радиатор трябва да е съобразен с отоплителната система (централна или локална), размера на помещението и топлообмена на съответния вид. Мястото на радиатора също трябва да бъде избрано внимателно, като близо до него не бива да има мебели или електроуреди, които могат да се нагреят от топлия въздух и евентуално да се запалят. Монтажът на радиаторите не е труден, и ако разполагате с  необходимите инструменти, може да се справите сами. В случай че се интересувате от поставянето на радиатори, прочетете повече за това как да изберете радиатор и как да изчислите размера му според помещението

 

Какви са разликите между парно и подово отопление

 

Сега нека разгледаме по-подробно разликите между двете системи за отопление и какви са техните предимства и недостатъци.

 

Първоначалната инвестиция, която е нужна за монтажа на подовото отопление, е сравнително по-висока, но това се компенсира от по-ниските месечни разходи. Монтажът на тази система също така е доста сложен, особено ако се прави във вече обзаведено жилище. В такъв случай цялата подова настилка трябва да се премахне, да се монтира подовото отопление, и след това тя отново да се постави над него. При радиаторите този процес не е толкова усложнен, защото е нужно единствено да се намери подходящо място, където да се монтира тялото. Това най-често се случва под прозореца, където радиаторът може най-ефикасно за компенсира загубата на топлина от студения въздух, който нахлува през него. 

 

Монтаж на радиатор

Подовото отопление осигурява равномерна топлина в цялото жилище, но, за разлика от радиаторите, температурата не може да се регулира. При парното е възможно, ако някоя стая в жилището не се ползва, да не се отоплява излишно. Това е така, защото всеки радиатор има собствен термостат, откъдето се регулира температурата. 

 

Радиаторите работят на принципа на конвекцията, състоящ се в нагряване на въздуха, който е около тях. По този начин топлината се издига нагоре към тавана, а въздухът около пода остава хладен. Вече знаете, че разликата при подовото отопление се състои в това, че при него първо се нагрява подът, а след това топлият въздух изпълва цялото помещение и се движи нагоре.

 

Едно от най-големите предимства на подовото отопление е това, че то се намира под подовата настилка. По този начин не се вижда и не заема пространство от помещението. Радиаторите, от своя страна, винаги се забелязват и често разположението на обзавеждането трябва да бъде съобразено с тяхното позициониране. За щастие, повечето видове радиатори имат изчистен и модерен дизайн, който лесно се вписва в интериора, и понякога даже го правят да изглежда по-добре, защото запълват празните стени.

Панелен радиатор - интериор

 

За ваше допълнително улеснение, ние, от ParnoEU, съзадохме таблица, в която да сравним основните разлики между подовото отопление и радиаторите по-нагледно:

 

  Подово отопление Радиатори
Висока първоначална инвестиция X
Лесно монтиране X
Нисък месечен разход X
Равномерна топлина в цялото жилище X
Топъл под X
Лесно контролиране на температурата X
Възможност за отопляване само на части от жилището X
Удобна позиция в интериора, която не заема място X

 


Както видяхте, и двата метода на отопление имат своите предимства и недостатъци. Важно е, когато избирате отоплителен уред за своя дом, да помислите за вашите индивидуални нужди и за решаващите фактори във вашето жилище - позициониране, бюджет, пространство, време и т.н.

 


Подово отопление и радиатори от ParnoEu

 

Ние, от ParnoEu, знаем колко е важен сигурният и ефективен източник на топлина за всяко едно домакинство. Освен това отоплителният уред трябва да бъде и икономичен, за да не натоварва прекалено много семейния бюджет. Затова ние ви предлагаме всичко необходимо за отоплението на вашето жилище, и то на изгодни цени! 

 

При нас ще откриете висококачествени алуминиеви радиатори на доказали се във времето марки. Те се отличават с висока издръжливост, елегантен дизайн, добър топлообмен и, не на последно място, изгодна цена! Панелните радиатори, които предлагаме, са компактни, ефикасни и лесни за монтаж. Който и от двата вида да изберете за своето жилище, бъдете сигурни, че изборът ви е правилен, защото уредите са надеждни и ефикасни и успешно ще изпълнят своята задача да направят дома ви топъл и уютен. Разгледайте нашите предложения и изберете модела, който най-добре ще допълни интериора на вашия дом!

 

ParnoEu предлага също така и всичко необходимо за изграждането на система за подово отопление. Една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, за да осигурите комфорта и топлината във вашия дом, е да монтирате именно този вид отопление. При нас ще откриете смесителни групи, изолации и подложки за подово отопление, и то на добри цени!

 


Благодарим ви, че останахте с нас до края на тази статия! Надяваме се, че сме успели да ви предоставим информацията, от която се нуждаете, за да улесним избора на отоплителна система за вашия дом. Както вече сами се убедихте, подовото отопление и радиаторите имат много общи предимства, както и няколко съществени разлики. Оттук нататък изборът е изцяло във вашите ръце. Не забравяйте, че ние, от ParnoEu, винаги сме насреща, за да ви помогнем да придадете на дома си топлината и уюта, които заслужавате! 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани