Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какво е подово отопление. Предимства пред останалите методи за отопление

Какво е подово отопление. Предимства пред останалите методи за отопление

 

Подовото отопление става все по-предпочитано в съвременните домове. Заради многобройните си предимства пред останалите начини за отопление, то се радва на широк интерес, и много домакинства избират именно него. Топлината, която създава подовото отопление, е изключително приятна, и това допринася за домашния уют в студените зимни месеци. Тя идва от пода и изпълва цялата стая, без да създава въздушно течение или да оставя части от помещението с по-ниска температура. С подовото отопление ще забравите за студените крака и ще се насладите на топлина и уют в своя дом!

 

Ако вие също проявявате интерес към използването на подово отопление, продължете да четете, за да разберете какви са неговите предимства пред останалите отоплителни варианти, и защо си струва да го изберете.

 

Какво представлява подовото отопление 

 

Подовото отопление осигурява несравним комфорт и топлина във вашия дом. То поддържа равномерна температура по цялата площ на жилището, което прави климата в дома много по-приятен, и премахва усещането за студен под, което се създава при другите видове отопления. Подовото отопление е скрито и не отнема от жилищното пространство, както и не нарушава вида на интериора в помещенията. С него по напълно незабележим начин ще направите жилището си топло и уютно, без да имате видими отоплителни уреди, които да развалят интериора и да събират прах. Подовото отопление е изключително ефективен начин за повишаване температурата на всички стаи в дома, включително и банята. А топлината, която то създава, е в пъти по-приятна от тази на радиатор или печка. Потокът на топлината се разпределя равномерно по целия под и така се поддържа постоянна температура, което прави ползването на подово отопление икономично и ефективно.

 

Какво представлява подовото отопление

 

Какви видове подово отопление има

 

Съществуват два вида подово отопление, като разликата между тях се крие в принципа на работа и дали използват електричество, или вода. 

 

 • Електрическо подово отопление - Състои се от кабелни нагреватели или ленти, които са прикрепени към натъкана мрежеста рогозка, монтирана под подовата настилката. Ролките се разстилат по целия под, свързват се помежду си, след което към термостата и мрежовото захранване. Този вид е с по-ниска начална инвестиция при инсталация, но месечните разходи са по-високи;

 

 • Водно подово отопление - При него водата циркулира в пластмасови тръби, които са намират под подовата настилка. Те използват топла вода от термопомпи или котли. Водното подово отопление е сравнително по-икономично от парното, защото необходимата температура на загряване на водата не е толкова висока, колкото при него. При радиаторите е нужно градусите на водата да бъдат около 65-85°C, за да се достигне добро ниво на топлоотдаване, а при подовото отопление тя трябва да бъде едва около 23-32°C. Това значително намалява разходите и води до по-ниски месечни сметки за електроенергия.

 

Кои са предимствата на подовото отопление

 

Подовото отопление е използвано още преди стотици години и е претърпяло много подобрения, за да стигне до сегашния си вид. Днес то е сред най-ефективните начини за отопление и осигурява на дома ви несравнима топлина и уют през зимните месеци. Този начин на отопление има няколко основни предимства пред останалите: 

 

Монтаж на подово отопление

 

 • Лесен монтаж и поддръжка - Монтажът на подовото отопление става най-лесно при нови жилища, които все още нямат подова настилка. Но дори и да имат, свалянето ѝ няма да представлява голяма трудност. Поддръжката на отоплителното съоръжение не изисква големи усилия, тъй като е нужно само да се почиства веднъж на няколко години. Освен това подовото отопление е скрито под пода и това не позволява да събира и да разнася прахови частици из стаята, както е при климатиците или конвекторните печки;

 

 • Не пречи на интериора - Не е нужно да осигурявате свободна стена за радиатор или пък да пренареждате обзавеждането си според това къде ще бъде поставен отоплителният уред;

 

 • Поддържане на постоянна температура в цялото жилище - Подовото отопление поддържа постоянна и еднаква температура в цялото жилище. То осигурява топлина не само в стаите, но и в коридора и банята. По този начин не се усеща разлика в температурите на отделните помещения, както е при другите методи за отопление;

 

 • Ниски сметки за отопление - Първоначалната инвестиция при монтаж е сравнително висока, но, погледнато в дългосрочен план, ниските месечни сметки за електричество компенсират това. Поддържането на постоянна температура също помага за нисък разход на електричество.

 

Къде можем да използваме подовото отопление

 

Подовото отопление е подходящо за използване както в дома, така и в офиси и други големи помещение. То може да се използва с различни видове настилки и да работи ефективно с всеки един от тях.

 

Поставяне на подово отопление под настилка

 

Под каква настилка може да се постави подово отопление

 

Подовото отопление може да се постави под почти всички настилки. Важно е обаче предварително да проверите дали избраната от вас е с подходяща дебелина и термична устойчивост, защото подът ще бъде изложен на постоянно нагряване.

 

 • Килими и мокети - Проверете дали килимът има необходимата термична устойчивост. Той трябва да бъде с термично съпротивление не повече от 2.5 тога, като повечето видове килими обикновено са с около 1 тог.; 

 

 • Камък, теракот или керамика - Времето за затопляне на тези материали зависи изцяло от тяхната дебелина. Ако те са по-дебели, ще е нужно повече време да се достигне желаната температура. Но след като веднъж се загреят, те ще поддържат температурата по-дълго време. 

 

 • Дървен материал - Важно е той да бъде подходящ за употреба на подово отопление и да бъде поставен правилно, като се оставят пролуки по краищата на пода. Те ще бъдат закрити от перваза и няма да развалят завършеността на интериора. Консултирайте се с професионалист с познания относно дървения материал, за да разберете кой вид ще бъде най-подходящ за покритие на подовото отопление.

 

Как се инсталира и смята подово отопление

 

Подовото отопление трябва да бъде инсталирано правилно, за да може да работи максимално ефикасно. Това се прави в няколко лесни стъпки, като най-важното е да се премахне настилката и да се почисти добре подът така, че да няма остатъци, които да пречат на работата. Ако сте избрали водното подово отопление, уверете се, че имате подходящо място за контролната кутия, която може да бъде скрита в килер или шкаф.

 

Изчисляването на подовото отопление се извършва чрез формула, която е различна според вида на подовата настилка, и зависи от това колко е голяма жилищната площ. Препоръчително е да се запознаете предварително с начините за инсталиране на подово отопление и изчисление на необходимите стойности.

 

Всичко за изграждане на система за подово отопление от ParnoEu

 

Необходими елементи за изграждане на подово отопление

 

Ако вече сте се убедили в предимствата на подовото отопление, и сте решили да го използвате в дома си, ние, от Parno Eu, ще ви помогнем да изпълните задачата успешно. При нас ще откриете всички необходими елементи за изграждането на качествена отоплителна система на подовото отопление.

 

В магазина ни ще откриете смесителни групи, изолации и подложки за подово отопление. Смесителната група играе ключова роля в поддържането на постоянна температура в системата. Затова заложете на продукт с високо качество и с дълъг експлоатационен период, на които обаче отговаря и изгодна цена! С помощта на предлаганите от нас продукти ще може да изградите ефективна система за подово отопление в своя дом, която да ползвате дълги години наред, наслаждавайки се на топъл и уютен дом през всяка зима!

 

Вече разбрахте какво представлява подовото отопление и какви са неговите предимства пред останалите варианти за поддържане на по-висока температура у дома по икономичен начин. Независимо дали ще изберете водно, или електрическо подово отопление, няма да сгрешите, а домът ви ще ви осигури топлината и уюта, от които се нуждаете през студените зимни дни. Освен това значително ще намалите разходите си за електричеството, както и проблемите, свързани с поддръжката на уредите за отопление. Затова не чакайте, а се сдобийте с всичко необходимо за вашата отоплителна подова система, доверявайки се на ParnoEU, още сега!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани