Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се смята и монтира подово отопление

Как се смята и монтира подово отопление

 

Употребата на подово отопление у нас става все по-популярна. Стабилният ръст през последните няколко години допринесе за нарастващата му известност на пазара. То дори е част от проекта при много от новостроящите се сгради.

 


Като рентабилно и икономично решение за нуждите на отопляване през студените месеци, подовото отопление се инсталира във все повече домове и частни имоти, както в нови сгради, така и като модернизирана система.


Ако и вие искате да преминете към такава система, тогава е важно да знаете как се монтира подово отопление и как се изчислява необходимата мощност. Но преди това трябва да научите какви са видовете и кой от тях да изберете.


Различните видове подово отопление

 


Когато разглеждаме възможностите за инсталиране на подово отопление, обикновено се изправяме пред две опции: мокро (хидронно) и сухо (електрическо). И двете могат да се използват с различни видове подови настилки, но всяко има различни предимства и недостатъци. Мокрите системи осигуряват топлина чрез изпомпване на гореща вода през тръби под вашия под, докато сухите системи правят това с помощта на отоплителна мрежа или отоплително фолио.


Водно подово отопление

 

Водно подово отопление

 

Системите за водно подово отопление работят чрез изпомпване и циркулация на гореща вода по тръби, положени под повърхността на подовата настилка. Системата намалява разходите за отопление на водата, в сравнение със системите, които включват радиатори, тъй като се нуждае от загряване на водата при по-ниска температура, за да работи ефективно.

 

Системите за водно подово отопление се монтират най-лесно там, където подовата настилка може да се отстрани и след това да се постави обратно на мястото си – поради тази причина е най-подходящ в монтажа по време на ремонт и подмяна на настилката.

 

Електрическо подово отопление

 

Електричеко подово отопление

 

Системите за подово отопление, захранвани от електричество, са под формата на намотки, прикрепени към, или вградени в мрежа, която се полага под настилката на пода. След това се свързва към термостата и мрежовото захранване, за да може да се използва. Електрическото подово отопление е по-евтино от “мокрото”, но разходите за отопляване при него са по-високи.

 

Защо да изберем водно подово отопление

 

Основното предимство при избора на система за водно подово отопление е по-ниската консумация на енергия, в сравнение с радиаторите, поради по-ниската температура, необходима за ефективна работа.

 

Въпреки първоначалните разходи, инвестицията е оправдана в дългосрочен план, заради по-ниските отоплителни разходи всеки месец. Монтажът на електрическо подово отопление може да е по-евтин, но като цяло по-скъп при работа.

 

Относно монтажа, има определени особености, но тук ще ви дадем ясни насоки как да монтирате сами вашето подово отопление и как да изчислите необходимата мощност.

 

Как се монтира водно подово отопление

 

1. Отстранете подовата настилка и почистете повърхността

 

Ако преоборудвате, първото нещо, което трябва да направите, е да отсрните подовата настилка и да се уверите, че подът е чист. Ако подовата настилка е паркет, започнете с дъските, които са най-близо до стената, като внимавате да не ги повредите.

 

След като премахнете всички дъски или плоскости, се уверете, че подът е чист от всякакви отпадъци, които могат да представляват риск за вашата отоплителна система. В много имоти ще трябва да се добави влагоустойчива подложка върху основата.

 

2. Поставете изолацията и монтирайте смесителната група 

 

Смесителна група за подово отопление

 

Първо, поставете изолацията за подово отопление, като се уверите, че няма големи пролуки. Поставете изолацията възможно най-добре и запълнете фугите, за да предотвратите пробиването на замазката отдолу. Когато инсталирате мокра система, системата за фиксиране на тръбите трябва да бъде монтирана върху изолацията под ъгъл от 90 градуса спрямо посоката, в която ще бъдат положени тръбите.

 

Следващото е да монтирате смесителната група, към която ще бъдат свързани вашите тръби. Смесителната група трябва да бъде монтирана на стена, която е достатъчно здрава, за да издържи теглото ѝ, когато е свързана към водопроводните тръби. Поставете я на централно място и на около 1 метър от земята.

 

3. Поставете тръбите

 

Трябва да положите водопроводните тръби, след като сте монтирали смесителната група. Следвайте инструкциите и указанията, предоставени от производителя на вашата отоплителна система. Освен това се уверете, че тръбите са разпределени равномерно по цялата площ, която искате да отоплявате. Оставете около 200 мм разстояние между всяка секция на тръбопровода, която трябва да минава от колектора до най-отдалечената точка в стаята. Най-удачно е свързването на системата към водопровода да се осъществи от водопроводчик.

 

4. Покрийте отоплителната система със слой замазка

 

Това помага да се запази топлоизолацията, както и да се подобри работата на системата. Първо се уверете, че изолацията е равна и тръбите са здраво закрепени. След това нанесете пясъчна или циментова замазка с дебелина около 75 мм върху тръбите. Оставете замазката да изсъхне преди да включите отоплителната система, в противен случай може да се повреди. Този процес трябва да отнеме не повече от седем дни.

 

5. Загрейте системата бавно

 

Тестване на система за подово отопление

 

Тествайте вашата система за подово отопление преди употреба, като я включите на ниска работна температура. Ако всичко е свързано правилно и сте оставили замазката да изсъхне, не би трябвало да има проблеми. Въпреки това незабавното загряване на системата до пълна топлинна мощност, може да причини повреда, така че трябва да се повишава бавно.

 

Как се смята водно подово отопление

 

Често ни питат колко kW (киловата) са необходими, за ефективна работа на система за водно подово отопление. За щастие, има доста проста формула за най-популярния тип инсталация и оформление. Най-популярният тип инсталация включва стандартен диаметър на тръбата от 16 мм и стандартно разстояние между тръбните участъци от приблизително 200 мм.

 

Повечето инсталации за подово отопление са проектирани да работят при температура до 55 градуса по Целзий, но това може да варира от етаж на етаж, в зависимост от много фактори като тип под, среда и т.н.

 

Изчисляването на воднотo подово отоплене зависи от вида на пода:

 

  • 70 W на m2 за дървени подове
  • 100 W на m2 за бетонни подове

 

Така че, като пример, ако искате да затоплите дървен под с размери 6м x 4,5м (27m2), тогава формулата е следната:

  • 27 (m2) x 70 (W/m2) = 1890. Това са 1890 W или 1,89 kW.

 

Ако смятате подово отопление за под с бетонна замазка, която покрива обща площ от 52m2, в този случай ще използвате изчислението 100 W на m2:

  • 52 (m2) x 100 (W/m2) = 5200. Това са 5200 W или 5.2 kW.

 

Как най-ефективно да използвате подовото отопление

 

Може да сте чели как да използвате ефективно вашия котел, но откъде да започнете, когато става въпрос за ефективно управление на вашето подово отопление? Обърнете внимание на нашите съвети, които ще ви помогнат да намалите разходите през зимата.

 

  • Управлявайте настройките на термостата разумно

 

Настройки на термостата на подово отопление

 

Когато навън е хладно и неочаквано ви изненада дъжда, може да бъде изкушаващо да увеличите температурата на термостата. Въпреки това трябва да избягвате да правите това. Вашето подово отопление няма да се затопли по-бързо и само ще губите енергия.

 

  • Подобрете топлоизолацията на дома си

 

Топлоизолацията на вашия дом помага той да остане топъл и намалява количеството топлина, която се губи през стените, прозорците и покрива. Следователно, колкото по-качествена е топлоизолацията на жилището, толкова по-малко топлина ще се губи. Това означава, че вашият котел не трябва да работи усилено, за да компенсира загубеното.

 

  • Помислете за инсталиране на термопомпа

 

Термопомпите могат да бъдат естествено допълнение към системите за подово отопление, поради способността им да осигуряват стабилна температура.

 

  • Използвайте отоплението само когато е необходимо

 

Ще откриете, че можете да спестите енергия, като не използвате подовото отопление във всяка стая през цялото време. Има ли определени стаи в дома ви, които се използват по-малко? Може да е добра идея да ограничите топлината в тези пространства. С повечето системи за подово отопление ще може да зонирате различни стаи.

 

Заключение

 

След като се запознахте с целия процес по това как се монтира и смята подово отопление, следвайте ясните стъпки и съвети, намиращи се в това ръководство, и краката ви (и всичко останало) ще останат топли през цялата зима!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани