Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Изборът на подходящ бойлер: Как да вземете правилното решение

Изборът на подходящ бойлер: Как да вземете правилното решение

Бойлерът е изключително важен елемент от вашия дом - той осигурява топла вода, а някои видове могат да осигуряват и енергия за отопление и работа на различни уреди.

Според използвания източник на енергия, бойлерите са соларни, газови и електрически, а според типа им - обемни и проточни бойлери, както и хоризонтални и вертикални. С толкова много видове бойлери, от които да избирате, може да бъде предизвикателство да намерите правилния за вашите нужди.

В тази статия ще разгледаме основните фактори, които трябва да имате предвид, включително наличното пространство, текущата система, изискването за топла вода, източниците на гориво и ефективността. Ще ви дадем и някои съвети как да подходите към избор на бойлер за вашия дом.

 

Видове бойлери – характеристики

 

Бойлерите имат основна функция да нагряват вода за битови нужди. Всеки един бойлер съдържа в себе си следните компоненти: водосъдържател, изолация, вход и изход, нагревател, термореле и серпентина.
Бойлерите се предлагат в различни категории, като всяка има уникални характеристики и е подходяща за специфични битови цели. Те са:

 1. електрически бойлери
 2. проточни бойлери
 3. газови бойлери
 4. соларни бойлери

Проточните бойлери

 

Проточните бойлери могат да използват електричество или газ като източник на енергия. Те имат висока мощност, за да могат да загряват водата директно докато преминава през тях. Използват се най-вече в кухни за затопляне на вода към кухненски мивки.

 

Електрическите бойлери

електрически бойлер на син фон

 

Te функционират чрез загряване на вода с помощта на електричество, смятано за по-безопасна и по-чиста форма на енергия. Могат да бъдат хоризонтални и вертикални електрически бойлери.

Имат висока енергийна ефективност, ниски разходи за инсталация, лесна поддръжка и нулев риск от изтичане на въглероден диоксид. Те са един от най-разпространените начини за получаване на топла вода за битови нужди.

 

Газовите бойлери

 

Този тип бойлери работят с природен газ. Те могат да генерират топлина за централно отопление, и за битови нужди за гореща вода. Те са по-ценово достъпни и с по-ниски разходи за експлоатация, но имат някои сериозни недостатъци, като ниска екосъобразност, високи разходи за обслужване, риск от изпускане на газ и други.

Соларните бойлери

соларен бойлер

Соларните бойлери оползотворяват слънчева енергия за подгряване на вода. Сравнени с други традиционни методи за отопление, разчитащи на невъзобновяеми източници на енергия, соларните бойлери се считат за много високоефективни.

При соларните бойлери за топла вода се монтират колектори, най-често на покрив, но е възможно и на земята, като ориентацията е оптимизирана за максимум излагане на слънце. При монтаж на покрив е необходима и стойка за соларна система за наклонен или равен покрив, която да държи здраво колектора.

Повече за различните видове бойлери според източник на енергия, който използват, може да прочетете в нашата статия „Видове бойлери: Електрически, газови и соларни“.

 

Как да подходите към избор на бойлер

 

Голямото разнообразие от бойлери на пазара – модели, марки, размери, обеми и индивидуални изисквания за монтаж и характеристики – може да доведе до затруднение как да изберете подходящия за вас.

Следните съвети ще ви помогнат във вземане на правилното решение.

 

Обмислете какви са вашите нужди от топла вода

 

Да знаете колко литра на ден ви трябват ще ви помогне да прецените необходимия капацитет на бойлера; препоръчително е бойлерът да може да покрива поне 70% от дневните ви нужди от топла вода.Започнете с обмисляне на това какви са вашите нужди и изисквания за топла вода. Имате ли нужда от малко количество топла вода за малко семейство или от голямо количество за по-голямо домакинство? Имате няколко бани и те вероятно ще се използват едновременно? Преценете за колко вани, душове, мивки и уреди ще използвате топла вода дневно. Това ви дава представа за необходимия капацитет за гореща вода. По-малък бойлер често означава недостатъчно топла вода и хладки душове, а прекалено голям води до ненужни разходи.

 

Избраният от вас бойлер трябва ефективно да отговаря на вашите нужди от топла вода, без да консумира твърде много енергия.

 

Оценете какви опции за източници на енергия имате

 

Оценете и какви са опциите ви за източник на енергия, до които имате достъп във вашия имот. Преценете и какви са колебанията в цените за избраната енергия и какво въздействие ще окаже тя върху околната среда.
Ако имате достъп до газ и електричество, и се налага да изберете между двете имайте предвид, че електрическите са най-енергийноефективни и най-разпространени. Ефективността е жизненоважна, защото определя количеството топлина, което можете да получите за всяка единица енергия, която влагате. Това значително влияе върху сметките ви за отопление, което го прави решаващ фактор, който трябва да имате предвид при избора на бойлер за вашия дом.

 

При наличие на достатъчно пространство с подходящ достъп до слънчева светлина, може да обмислите поставяне на соларен бойлер. Повече за предимствата на слънчеви колектори за топла вода прочетете в нашата статия „Използването на слънчева енергия: Разликата между соларни панели и слънчеви колектори“.

 

Помислете с какво налично място разполагате и какъв размер бойлер е подходящ; помислете за монтажа и възможностите за свързване към водопроводната инсталация.

Монтаж на бойлер в баня

 

Размерът на бойлера и какво налично място имате за него също е важен елемент, който трябва да обмислите. В този случай по-голям размер бойлер може би няма да е най-добрият вариант за вас. По-важно е да изберете размер, подходящ за вашия дом и нужди. Електрическите бойлери не изискват отделен резервоар за вода, докато соларните например имат резервоар и соларни колектори, които трябва да бъдат монтирани на достатъчно налично място.

 

Изберете тип бойлер

 

След като сте решили предните три точки, може да преминете към тип бойлер, който ви трябва – електрически, газов, соларен.

Електрическите и проточните бойлери са най-популярния и широко използван избор. Електрическите бойлери са отличен избор, ако имате нужда от система, която загрява топла вода при поискване. Те са подходящи както за малки домакинства, така и за големи.

 

Вижте енергийната ефективност на различните видове

 

По-висок клас енергийна ефективност ще намали разходите за електроенергия; Също така проверете дали избраният бойлер отговаря на най-новите директиви за ефективност. Препоръчително е да се направят и изчисления на експлоатационните разходи на бойлера, които зависят от неговата ефективност, вида на източник на енергия и честотата на използване.

 

Проверете и каква е гаранцията, какви са условията по нея и има ли сервиз на производителя близо до вас

 

Важен фактор е гаранционният срок на производителя. Макар повечето производители да предлагат 5 - 7 години гаранция, проверете – понякога продуктът е само с тригодишна гаранция. Проверете и дали гаранцията е за частите или за работа на бойлера, и при възможност изберете опция с допълнителни гаранции за повече спокойствие. Уверете се, че гаранцията покрива ключови компоненти. Наличието на добра гаранция означава ремонт или замяна в случай на дефекти и по-малко главоболия при възникване на проблем.

 

Препоръчваме ви да сравните и цените на различните модели и марки. По-качествените бойлери често са с по-висока цена.

 

Проучете цените от различни производители на бойлери, след като сте оценили основните съображения по-горе. Сравнете цените с характеристиките, за да получите най-добрата стойност. Не забравяйте, че бойлерите с по-висока ефективност и мощност струват повече. Бойлери от доказани марки също са по-скъпи, но идват с по-добри гаранции и сервизна поддръжка.

 

Консултирайте се със специалист, който да ви помогне с изчисленията и други въпроси, които ви притесняват относно вашия нов бойлер

Консултант на бойлери - магазин за бойлери

Много е важно да изберете правилния бойлер за вашите нужди, за да си спестите проблеми с непредвидени ремонти, вървящи с допълнителни разходи за монтаж и демонтаж, както и доста средства от сметките за топла вода. Затова е силно препоръчително да се консултирате със специалист преди да направите финално решение.Ако търсите качествени бойлери, с които да се загравяте водата в дома си, разгледайте предложенията на сайта на Parno.eu. Предлагаме както електрически бойлери на водещи марки като Елдом и SunSystem, които отговарят на изискванията за висока енергийна ефективност, така и различни соларни системи, които използват слънчева енергия за затоплянето на водата.В случай че изпитвате затруднения в избора си, не се колебайте да се свържете с нас. Екипът ни от опитни специалисти ще ви помогне да вземете най-правилното и информирано решение. 

 

Заключение

 

Бойлерите са сложни системи и правилният избор изисква внимателно обмисляне и преценка на:
Нуждите ви от топла вода.

 • Размер на имота ви.
 • Вида енергия, до която имате достъп.
 • Вашата текуща отоплителна система.
 • Видове бойлери, които могат да бъдат инсталирани във вашия имот.
 • Лични предпочитания - например може да пожелаете да изберете отоплителна система с възобновяеми източници и такава, която дава приоритет на енергийната ефективност.
 • Вашите настоящи и бъдещи изисквания за отопление.

 

Като вземете предвид факторите и следвате тези съвети, можете да изберете подходящ бойлер за вашите точни нужди и според вашия бюджет. Претеглете всички аспекти като ефективност, капацитет, текущи разходи, поддръжка и гаранция, преди да вземете решение.Отделянето на време за правилния избор гарантира, че ще получите качествен бойлер, осигуряващ топла вода за години напред.За още полезна и интересна информация четете статиите в блога ни. 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани