Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Безопасност при бойлерите: как се обезвъздушават? Защо гърмят бойлерите?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Бойлерът е един от най-важните ел. уреди в дома. Без него комфортът ни би бил невъзможен, защото това е начинът да имаме почти непрекъснато течаща топла вода. Той е термоизолиран съд, чиято функция е да затопля водата от ниски до необходимите за комфорта градуси чрез електрически нагревател. Загрявайки я и поддържайки нейната температура, бойлерът става източник на топла вода във всяко домакинство. Въпреки че технологията при производство на всички ел. уреди се изменя с времето и подобрява техните качествени характеристики постоянно, включително и безопасността им, е нужно да сме запознати при какви условия тя може да бъде нарушена.

Като всеки домакински уред, използващ захранване с ток, бойлерът има нужда от специфични грижи, за да работи правилно и най-вече безопасно. В тази статия ще ви запознаем точно с това - какви действия е нужно да предприемете, за да обезопасите вашия бойлер, защо е важно да го направите и какво може да се случи, ако не извършите нужните действия.

 


Защо е важно да обезопасим бойлера си


Тъй като се захранва с ток, оперира с вода и има специфичен принцип на работа, бойлерът е особен ел. уред, който се нуждае от специален начин за монтиране и изисква последващи действия в обезопасяването му, за разлика от много други използвани в домакинството съоръжения. Ако безопасността на бойлера не е изработена добре, може да доведе до редица опасни ситуации.

Работата на този ел. уред използва едновременно вода и ток и при неправилно заземяване може да доведе до токов удар при експлоатацията му, тъй като водата е проводник на ток и увеличава електропроводимостта на човешкото тяло.


Kак се монтира бойлер


Когато купувате бойлер, е важно да сте запознати с извършването на монтажа. Почти всички търговски вериги за ел. техника предлагат услугата Монтиране на бойлер, а често потребителите се обръщат към майстор, който е опитен в монтирането. Понякога обаче се налага вие да извършите монтажа. Ако сте се спрели на последния вариант, е нужно да запомните някои много съществени моменти от правилния монтаж. Ето и няколко съвета:

  1. Няма значение дали сте се спрели на вертикален или хоризонтален бойлер, крепежните елементи са много важни, когато го инсталирате. за да не се озове на земята; 
  2. Стандартно бойлерът бива монтиран там, където се е намирал предният. Ако обаче мястото за монтажа на бойлера е ново и до този момент не е имало такъв ел. уред, тогава е нужно да направите изводи към водопровода;
  3. Бъдете внимателни при свързването на тръбите за топла вода и студена вода - те не бива да бъдат разменяни, защото при грешно скачване може да създадете сериозни повреди. Важно е да спирате тока, за да предотвратите евентуална злополука;
  4. Възвратният клапан е задължителен при монтаж на бойлер, защото има много съществена функция за правилното функциониране на уреда. Той е нужен при освобождаване на повишеното в бойлера налягане. Клапанът много често бива погрешно монтиран от неспециалисти, което го прави нефункционален. Важно е да знаете, че трябва да се постави на самия бойлер, където е тръбата за студена вода;
  5. На последно място при монтирането на бойлера е включването в електрическата мрежа. Инсталирането към нея трябва да се прави с изключително голямо внимание и познания в областта.

Ако тази информация не  ви е достатъчна, може да научите подробно как се монтира бойлер в тази статия

 


Как се заземява бойлер


Както всеки знае, водата е проводник на тока, а нагревателят в бойлера се захранва именно с електричество. Какъвто и да е видът на вашия бойлер, за да може да я затопли, нагревателят е в постоянен контакт с водата. С течение на времето захранващите защитния корпус нагревателни елементи или покритието на кабелите може да се наруши и по този начин водата ще влезе в контакт с електричеството.
Ако това се случи, ще сте изложени на риск от токов удар, ако се докоснете до металните части на бойлера или влезете в контакт с топлата вода, идваща от него при миене и къпане. За да се избегнат инциденти, които е вероятно да доведат до фатален край или много тежки последици, се прави заземяване на бойлера или зануляване.
Разликата между зануляването и заземяването на бойлер е следната:

  • При зануляването се използва автоматичен предпазител, който изгаря, ако възникне оттечка на тока по корпуса и така предотвратява токов удар;
  • При заземяване се прави директна връзка от бойлера към земята и така опасният ток отива директно към земята.

Кой вариант е най-удачен за вашия дом зависи от вида на електрическата инсталация на сградата, но задължително трябва да направите едно от двете. Как се занулява и заземява бойлер е описано от производителя в инструкциите на уреда. Не правете това сами, ако не притежавате основни познания по електротехника, в противен случай се излагате на опасност. Никога не използвайте бойлер, който не е занулен или заземен!


Как се обезвъздушава бойлер


При монтаж основна стъпка е обезвъздушаването на бойлера. Преди това обаче трябва да го свържете с ВиК инсталацията - тръбите за студена и топла вода. След като правилно сте присъединили тръбите, пуснете водата да пълни водосъдържателя. Докато се налива с вода, вие трябва да извършите обезвъздушаване на бойлера. Как се прави това?
Докато водата изпълва водосъдържателя, отворете крана за гореща вода на мивката или душа. Изчакайте да се напълни, след което ще потече вода от чешмата. Това означава, че бойлерът е обезвъздушен и готов за използване. Може да продължите със свързване към ел. мрежата.

 


Може ли бойлерът да гръмне и как


Чували сме, че бойлерът може да гръмне, превръщайки се в “бомба”, която може да разруши не само нашия, но и съседните имоти. Това обаче е много малко вероятно, да кажем невъзможно при новите уреди. Нека все пак обясним как може да гръмне бойлерът и защо.
Нагревателят загрява водата във водосъдържателя до 50-60 °C, след което се изключва. Ако по някаква причина не се изключи и водата достигне до 70 °C се активира защитният терморегулатор. Ако и той не сработи, на 90 °C има още една защита, която трябва да спре нагряването на водата.
От високата температура налягането във водосъдържателя се повишава. За това е предвиден защитен клапан, който при налягане 8 бара при новите и 10-15 бара освобождава натрупаното налягане и не позволява на бойлера да гръмне.


Как гърми бойлерът тогава?


Причина за това е, ако всички тези защити едновременно не сработят. Рискът тук обаче е само за старите уреди, чийто нагревател е закрепен на фланец с няколко болта. При налягане над 30 атмосфери бойлерът гърми. При новите бойлери това обаче не се случва. Техният нагревател е монтиран по такъв начин, че много преди да има риск бойлерът да гръмне, при 14 бара налягане във водосъдържателя той пада и водата изтича.

 


Купи бойлер с инструкции за безопасен монтаж от Parno EU


Продуктовата гама от бойлери в Parno.eu е богата и може да избирате от висококачествени ел. уреди на водещи производители, като Елдом и SunSystem. Те отговарят на всички изисквания за висока енергийна ефективност и са екологичната алтернатива, която търсите. Те са изработени от плътен изолационен материал, който намалява значително загубата на топлина от съоръжението. Това превръща избраните от Parno.eu бойлери в страхотен и икономичен вариант за затопляне на вода за всяко домакинство.

Бойлерите, които сме подбрали в продуктовия си каталог, са с дълъг живот и гарантират сигурността на вас и вашите близки. Всички бойлери пристигат при вас с подробни инструкции за безопасен монтаж, за да може да инсталирате своя в дома си. Съоръженията са изработени от висококачествени суровини и материали, върху които се отлага котлен камък много по-бавно и не корозират. Всичко това удължава живота на водосъдържателя и на всички важни части, отговорни за непрекъснатото наличие на топла вода вкъщи.


Заключение:


Бойлерите са важен електрически уред, без който ежедневието ни би било немислимо. Важно е да знаем как да го експлоатираме правилно, но преди това и как да го монтираме безопасно, както и как да извършим всички необходими стъпки по заземяването и обезвъздушаването му. В тази статия ви запознахме с това как може да направите това сами, а също и при какви условия вашият бойлер може да гръмне. Въпреки че бойлерите, които Parno.eu предлага, имат подробни инструкции за монтиране, ако нямате достатъчни познания да се справите с тази специфична и важна задача, моля, обърнете се към специалист за ваша сигурност и спокойствие!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани