Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Термопомпа или пелети - Сравнение

Термопомпа или пелети - Сравнение

На газ или на ток? С термопомпа или пелети? - Все въпроси, които вълнуват тези от вас, на които им предстои да инсталират отоплителна система в своя дом. Алтернативите и възможностите са много, но въпросът тук по-скоро се крие в това кой е най-подходящият метод за вашата конкретна ситуация. И понеже знаем колко важно решение ви предстои да вземете, сме се постарали подробно и старателно да се опитаме да отговорим на въпросите, които се въртят в съзнанието ви и не ви дават мира. Фокусът на тази статия е главно върху отоплението с термопомпа или пелети. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на двата метода и ще ви помогнем да вземете информирано решение. Ако тази тема е важна за вас, то не спирайте да четете, защото най-интересното тепърва предстои. 


Какво е термопомпа


Нека започнем с термопомпата - какво представлява, как работи, какви са нейните предимства и недостатъци. Термопомпата е вид климатична машина, която има способността да преобразува енергията в топлинна и да я мести там, където вие желаете - в или извън помещенията. Подходяща е за отопление на къщи и по-големи жилищни кооперации или обществени сгради. За да работи термопомпата ѝ е необходимо съвсем малко количество електроенергия. Има 3 вида термопомпи, от които можете да избирате:

 

 • Въздух-вода - тук топлинната енергия се извлича от външния въздух, след което се премества в отоплителната система. Енергийната ефективност се влияе изцяло от атмосферните условия и външната температура на въздуха. 
 • Вода-вода - топлинната енергия се извлича от подземните води. Коефициентът на енергийна ефективност тук е по-висок от този при термопомпа въздух-вода, защото температурите на подземните води са между 7-14°С през цялата година. 
 • Земя-вода - в тази ситуация топлинната енергия се извлича изцяло от земята. Коефициентът на енергийна ефективност е най-висок и това се дължи на почвената температура, която след определена дълбочина, е около 10-14°С. 

термопомпа

Предимства на отоплението с термопомпа


Стане ли дума за термопомпа, бъдете сигурни, че предимствата са много. Но нека се спрем и на най-основните от тях:

 • Охладителна функция - Основно предимство на термопомпата е, че тя има способността не само да затопля помещенията, но и да ги охлажда. Изсмуквайки топлите частици от въздуха в стаята, термопомпата може да влезе в ролята на климатик и да ви държи хлад в горещите летни дни. Имайте предвид, че тази екстра е налична само при отоплението с термопомпа, но не всички термопомпи на пазара вървят с включена такава функция.
 • Висока екологичност - Няма как да пропуснем това предимство на термопомпите. Този метод на отопление е изключително екологичен и енергийно ефективен. Не се използва горене на каквито и да било материали, което запазва чистота на въздуха, който дишате. Но не само това! Електрическата енергия, която се използва за осигуряването на топлина в помещенията е до 4-5 пъти по-малко в сравнение с други методи на отопление. 
 • Висока енергийна ефективност - вече ви споменахме, че този начин за отопление се характеризира с най-висока енергийна ефективност. Простата математика показва, че при изразходена 1kW електрическа енергия, ще получите цели 4 kW топлинна енергия. Казано по друг начин, това намалява разходите и съответно месечните сметки за ток могат да намалеят с до 70-80%.  Ако представим това, като коефициент на преобразувана енергия (COP), отоплението с термопомпа би трябвало да бъде близо 4. Един наистина висок резултат. За сравнение, отоплението на газ има коефициент около 0,85, а отоплението на електричество - коефициент, близък до 1. 
 • Подобрява качеството на въздуха - този начин на отопление може да филтрира нагретия въздух, като по този начин предпазва обитателите на дома от всякакви възможни алергии и облекчава животът на хората, страдащи от астма. Филтрираният чист въздух ще подобри качеството ви на живот и ще допринесе за още по-добрият комфорт. 
 • Удобна и спестява време - За разлика от отоплението с пелети, където най-малкото, което трябва да правите, е да изхвърляте пепелника и да зареждате бункера на котела/камината с пелети поне веднъж седмично, тук няма такава хамалогия. От вас не се изисква никакво зареждане, почистване или складиране на допълнителни ресурси. Единствената ви задача е да пуснете термопомпата и да я настройте.
 • Използва термостат и регулира температурата - Автоматизацията на процеса е ключова за вашето по-голямо удобство. При този метод на отопление се използва термостат. Вие само настройвате желаната от вас температура и задачата ви свършва дотук. Всичко останало зависи от термопомпата, тя сама ще регулира работата си, за да поддържа температурата в комфортните за вас норми. 


Недостатъци на термопомпата


Когато правим такава инвестиция трябва да обърнем задълбочено внимание не само на ползите, но и на недостатъците. Ето ги и основните недостатъци на отоплението с термопомпа. 

Високата първоначална инвестиция е може би най-големият недостатък при този вид отопление. Сумата може да варира в зависимост от вида термопомпа, която сте избрали - въздух-вода, вода-вода, земя-вода. Образно казано, за улеснение, можете да разделите разходите в три основни области - разходи за електрическа енергия, разходи по закупуването на самата термопомпа и разходи за монтиране и инсталация. 

термопомпа недостатъци

Монтажът трябва да се извършва само и единствено от специалисти. Добре е всякакви други бъдещи промени и ремонти също да бъдат извършени от специализирани и обучени лица. 

Имайте предвид, че в къщи, в които липсва добра и качествена изолация, термопомпите въздух-вода могат да изпитват затруднение в справянето с отоплението. В такава ситуация може да се наложи да се комбинира с още един източник на отопление. Също така този вид помпи стигат своите граници при температури под -15°C.


Отопление с пелети


За да можете да изберете между отопление с термопомпа или пелети, е необходимо добре да познавате и двата метода. Затова сега предстои обстойно да ви запознаем с това какво представляват пелетите, как се използват и какво отоплително тяло е необходимо, за да се топлите по този метод. 

Отоплението на пелети се случва с помощта на камина или котел. Самите пелети са горивото, което се използва за целта, като са създадени от дървесни отпадъци и други органични остатъци, като слама, трици и маслинови костилки. Някои видове пелети се изработват от суров дървен материал. Пелетите, които имат цилиндрична форма, се изсипват в бункера на отоплителното тяло. А колкото до отоплителните тела - използва се камина или котел. Основният фактор, който определя дали да изберете камина или котел за вашето жилище е квадратурата и като цяло големината му. При по-ограничени пространства се използват камини, които също отделят топлина, която допълнително подпомага отоплението. Пелетни котли се инсталират в къщи, многостайни апартаменти и всякакви многомерни пространства. За тяхна инсталация е необходимо предварително подготвено помещение или мазе. Монтажът на системата при пелети се извършва в лесно и бързо от специалисти.


Предимства на отоплението с пелети


Нека обърнем внимание и на ключовите предимства на отоплението с пелети:

 • Висока автоматизация - Подобно на термопомпите, при пелетите също имате възможността да зададете желаната от вас температура, която да се поддържа в стаята и във водоснабдителната система. Освен това тук имате възможност да създадете график на работа на камината или котела. Можете да настроите за седмица напред, като зададете начален час на пускане или час на спиране за всеки ден от седмицата. 
 • Работи икономично и спестява разходи - Контролът върху пускането и спирането на отоплението дава възможност за допълнителна икономичност. Като изключим по-високата първоначална вноска за инсталация, високата ефективност при отоплението е предпоставка за по-ниски сметки в дългосрочен план. 
 • Позитивно въздействие върху природата - Макар и не чак толкова екологични, колкото са термопомпите, пелетите също се водят екологично чисти. Важно е да споменем, че пелетите са възобновяем източник на енергия. Но не само! При изгарянето им се отделят минимални количества въглероден диоксид, което допринася за по-чистия въздух както в помещенията, така и навън. 
 • Wi-Fi модем - В зависимост от марката, ще откриете модели котли и камини, които вървят с вградено Wi-Fi управление. С помощта на специално създадено за целта приложение, можете да контролирате вашето отопление без значение къде се намирате.
 • Безопасни са - Разработени са по такъв начин, че винаги да реагират в ситуации при непланирано прекъсване на електрозахранването. Уредът спира подаването на пелети към горелката и се изгася по безопасен начин. 
 • Спестяват време - Не е необходимо да отделяте допълнително време за подготовка на пелетите. Те идват при вас опаковани и в сухо състояние и вашата задача е само да ги приберете и да им подсигурите място без влага. 

Ако желаете да прочетете още по-подробна информация за отоплението с пелети, както и още причини, които да ви убедят, че това е най-подходящият метод за отопление за вас, то кликнете тук. 

котел пелети


Недостатъци на отоплението с пелети


Някои видове пелетни котли и камини вървят със самопочистваща функция. Благодарение на тази функция горелката и тръбния топлообменник се почистват сами, а за вас остава единствено изхвърлянето на пепелника веднъж седмично. На практика обаче това са модели от по-високия ценови клас. Ако изберете да заложите на модел без такава функция, то бъдете подготвени освен за седмичното изхвърляне на пепелта, за почистване на цялото тяло с помощта на специална преносима прахосмукачка, която се закупува отделно. 

Подобно на термопомпите, тук също има по-висока първоначална инвестиция, която впоследствие се възвръща, благодарение на по-ниските сметки. Имайте предвид все пак, че първоначалната инвестиция при отопление на пелети е значително по-ниска от тази при отопление с термопомпа.


Термопомпа или пелети - кое да изберем


Ако разполагате с малко пространство, то може би най-подходящата опция за вас е отопление с помощта на пелетна камина. Ако жилището ви е голямо и просторно можете да избирате между пелетен котел или термопомпа. В тази ситуация водещ може би ще бъде финансовият фактор. Хубаво е да имате предвид, че пелетите са с голяма рентабилност в дългосрочен план, благодарение на това, че са възобновяем източник на енергия. Освен това те запазват стабилна цена на пазара. Термопомпата използва малко количество електрическа енергия, но цената на тока винаги върви с тенденция към повишаване.  

Вече сте запознати с основните плюсове и минуси и на двата метода за отопление. На вас остава задачата да вземете правилното решение, като пречупите всички фактори през призмата на вашите нужди и изисквания.


Купи термопомпи, пелетни котли и пелетни камини от Parno EU


Независимо кой метод на отопление ще изберете, сигурни сме, че искате да оборудвате дома си с възможно най-качествените отоплителни уреди. Затова ние, от Parno EU, сме ви подготвили голямо разнообразие от термопомпи, пелетни камини и пелетни котли, които да се превърнат в ядрото на вашата отоплителна инсталация. Продуктите ни са дело на доказали се производители, които гарантират високо качество и дълъг експлоатационен живот на артикулите. А за да сме ви максимално полезни, сме се погрижили да ви предоставим всичко това на достъпни и конкурентни цени.  

 

Заключение:
Ние ви запознахме подробно с тези два метода на отопление, но на въпроса "Отопление с термопомпа или пелети?" можете да отговорите единствено и само вие. Надяваме се, че с тази статия сме ви информирали и сме успели да изчистим всички въпроси, които сте имали. Ние сме насреща да съдействаме при избора на термопомпа, пелетен котел или пелетна камина. И бъдете сигурни, че с Parno EU няма да останете разочаровани. 

А ако искате да разберете повече за всичко свързано с отоплителната инсталация на едно жилище, ви препоръчваме да обърнете специално внимание на блога ни, където ще откриете много полезна информация в тази област

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани