Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

15 причини да изберем отопление на пелети

15 причини да изберем отопление на пелети

За отопление на пелети - мнения ще прочетете много, но ние сме ви подготвили факти, с които да вземете решение за вашата отоплителна система, базирано на достатъчно обстойна информация. Ако прекарвате все повече време в проучване на това какъв вид отоплителна инсталация да изберете за вашия дом и търсите откровена и полезна информация, значи сте попаднали на правилното място. Сигурни сме, че искате да направите най-добрия избор за вашето жилище спрямо пространството и финансите, с които разполагате. Но как да изберете сред множеството алтернативни методи за отопление? Съветваме ви да се запознаете подробно с всеки един от тях и да изберете най-оптималната възможност според изискванията си. Във връзка с това днес сме ви подготвили цели 15 причини, поради които си струва да изберете отопление на пелети. 


Какво представляват пелетите


Ако дълго сте проучвали възможностите за отопление на пазара, вероятно сте се запознали с варианта за отопление на пелети. Но ако все пак не сте, накратко ще ви обясним какво точно представляват пелетите. Това е вид твърдо гориво, произведено от дървесни отпадъци. В съдържанието му участват всякакви органични остатъци, като маслинови костилки, слама, черупки от кокосови орехи, трици и какво ли още не. Някои пелети се произвеждат и от суров дървен материал. На външен вид представляват малки цилиндрични гранули, които се изсипват в бункера на отоплителното тяло. Притежават и европейски стандарт за качество, което ги нарежда сред най-високо екологичните начини на отопление. 

 

пелети


Преминаване към отопление на пелети


Какво отоплително тяло ви е необходимо, за да се отоплявате с пелети? На пазара съществуват две възможности - пелетни камини и пелетни котли. Пелетните камини се разделят на два основни вида - обикновени и такива с водна риза. За тези с водна риза е необходима допълнителна отоплителна инсталация, към която да бъдат свързани. Най-често камини се поставят в по-малки и ограничени пространства, за да се използва и отделяната от камината топлина. Камината се монтира и демонтира много по-лесно, отколкото котела. Но той от своя страна е предназначен за по-големи пространства, като се монтира в специализирано за целта помещение. И при двата уреда монтажът е лесен, като е хубаво винаги да се извършва от специалисти. Заради това, че се монтират в стаята, в която се използват, камините се отличават с по-естетически приятни визии.


Какви са предимствата при отопление с пелети


Време е да преминем към основната тема на тази статия - защо да изберем отопление на пелети? За да сме ви максимално полезни, сме се постарали да извадим и опишем основните привилегии на това да изградите отоплителната си система по този начин. Не спирайте дотук, защото най-интересното тепърва предстои!


1. Можете да избирате между камини и котли


Отопление на пелети в апартамент? Напълно е възможно. Просто трябва да изберете правилното отоплително тяло. Както и по-рано споменахме, камините са предпочитан вариант при маломерни пространства. Котлите се използват при многостайни къщи и големи апартаменти. На пазара съществува огромно разнообразие от камини и котли, дело на различни производители, включително и български, от които да избирате. Основната разлика обикновено се крие в екстрите, които котелът/камината притежава, и ценовият клас на марката производител. Независимо дали живеете в малък апартамент, или обитавате голяма многостайна къща, отоплението на пелети не е мираж, а напротив - предпочитан избор. 

пелетен котел


2. Високо ниво на автоматизация


Основна причина за популярността на този начин на отопление е високото ниво на автоматизация на процеса. Избирайки този метод, можете да настроите нивото на желаната поддържана температура, както в стаите, така и в домашната водоснабдителна система. Това означава, че камината или котелът сами контролират скоростта на горене на пелетите, което ви дава възможността да следите и разхода. В зависимост от бункера, може да се наложи зареждане с пелети до 2-3 пъти седмично. 


3. Екологична алтернативна


Отоплението с пелети е един от най-екологично чистите варианти за отопление на дома. Пелетите са възобновяем източник на енергия. Както вече споменахме, те се произвеждат от отпадъчни материали, без да се използват каквито и да било слепващи вещества. Още по-хубавото е, че в сравнение с други форми на отопление, при изгарянето на пелети се отделят много ниски нива на въглероден диоксид. Това има положителен ефект за борбата срещу глобалното затопляне и замърсяването на въздуха. 


4. Икономя


Това е нещо, което вълнува всеки, на когото му предстои да избира начин за отопление на дома. Имайте предвид, че инсталирането на отопление на пелети е инвестиция, която е с висока възвръщаемост в бъдеще. Обикновено разходите при закупуването и монтирането на камината/котела са сравнително по-високи в сравнение с други отоплителни методи. За сметка на това обаче последващите месечни сметки стават много по-икономични и редуцират разходите. Ефективността на изгаряне на пелетите е висока, което автоматично означава по-ниски разходи и възвръщаемост на вложените средства. 

камина пелети


5. Рентабилност в дългосрочен план


За разлика от много други методи за отопление, като газ, дърва и въглища, отоплението с пелети изпъква с още нещо, а именно - високата рентабилност в дългосрочен план. Тук не става въпрос само за възвръщаемостта на средствата, за които вече споменахме. Тук говорим за изчерпването на наличните суровини и ресурси. Природният газ е изчерпаем ресурс, също като дървата и въглищата, а цената им много често варира в зависимост от икономическата ситуация в конкретен период. За сметка на това, като възобновяем ресурс, пелетите имат сравнително достъпни цени.


6. Дълъг експлоатационен живот


В зависимост от това каква марка котел или камина изберете, можете да се радвате на регулирано отопление години наред. За създаването на уредите се използват изцяло висококачествени материали и технологии, които предвещават дългото им използване във времето. 


7. Безопасност при употреба


Пелетните камини и котли са така разработени, че да бъдат винаги безопасни за употреба. Благодарение на напредналата им автоматизация, те имат способността да се изключват винаги, когато се наложи. С тях няма защо да се притеснявате от непланираните прекъсвания на електрозахранването. В такива ситуации уредът ще се изгаси и ще прекъсне работа по безопасен начин.


8. Възможност за създаване на график на работа


Тази функция при отоплението с пелети в апартамент, къща и въобще във всякакво пространство, носи истинско удобство за всеки. Можете да настройвате режимите на работа на седмично ниво - в колко часа да се пуска и спира отоплението през всеки един ден от седмицата. По този начин можете да настроите отоплението да се спира автоматично през нощта и сутрин рано да се пуска. Така отоплението може да излиза дори по-икономично, защото вие решавате кога ще работи камината/котелът. Това е улеснение, което не е за изпускане, защото може да ви спести изключително много време и нерви. 

пелетна камина


9. Дистанционно управление


Някои модели котли и камини вървят с вградено Wi-Fi управление. То ви позволява да се погрижите за настройките на вашето отопление от всяка точка на света, стига да имате достъп до интернет. Освен интернет за целта са ви нужни само още две неща - Wi-Fi модул за вашето отоплително тяло и телефон, на който да инсталирате специално създадено за целта мобилно приложение. Лесно и просто, само с няколко стъпки!


10. Висок коефициент на полезно действие


Знаехте ли, че камините и котлите, използвани за отопление на пелети, имат висок коефициент на полезно действие. Спрямо други методи на отопление, като дърва и въглища, разликата в коефициентите е изключително висока и е в полза на пелетите. Това е следствие от високата енергийна ефективност при горенето им. 


11. Самопочистване


Друго предимство е, че можете да изберете модел камина или котел със самопочистваща функция. С тях вашата намеса в процеса е абсолютно минимална. С тази система, горелката, заедно с тръбния топлообменник, се почистват сами, а вашата задача е единствено веднъж на седмица да изхвърляте събраната пепел от пепелника. 


12. Бърз и лесен монтаж


Преминаването към отопление с пелети е много по-лесно отколкото си мислите. Монтажът е изключително бърз, като в зависимост от това дали сте избрали камина, или котел, времето варира. Монтажът при котлите отнема малко повече време, отколкото този при камините. И в двата случая ви съветваме да оставите тази работа на специалистите и да не се опитвате да извършите инсталацията сами.

пелетна камина вкъщи


13. Не изисква предварителна подготовка и спестява време


Ако някога сте се отоплявали на дърва, значи знаете колко досаден, трудоемък и времеемък е процесът - докарват ви дървата, а после режете, цепите, пренасяте. Можете да избягате от този тежък труд, като заложите на пелети. Те идват при вас сухи и опаковани в чували, готови директно за прибиране и последващо използване. 


14. Компактност


Тъй като идват в сухо състояние и без излишен прах, пелетите заемат много по-малко място от дървата. Единственото важно тук е да ги съхранявате някъде, където няма шанс да се насъбере влага. Важно е да споменем, че за разлика от дървата, при които се заплаща за кубик, пелетите се заплащат за тон. Това е много по-икономично и удобно.


15. Създават уют във всеки дом


С отопление на пелети винаги можете да постигнете онова усещане за уют и топлина, идващи от живия огън. Тук обаче идва и ползата от това, че вие сами можете да регулирате точно каква да бъде температурата в помещението. А ако заложите на камина в стаята, можете да избирате от множество дизайни, които да се впишат в интериора и да допринесат още повече за чувството на топлина и завършеност.


Котли и пелетни камини за отопление от Parno EU


Ако вече сте взели решението за отопление на пелети, то единственото, което ви остава да направите, е да изберете между камина и котел. Тук също можем да ви помогнем. В Parno EU ще откриете голямо разнообразие както от пелетни камини, така и от пелетни котли, които да се превърнат в незаменима част от вашата отоплителна инсталация. Независимо коя опция ще изберете, можете да бъдете сигурни в качеството на нашите продукти. За да откриете това, което търсите спрямо вашите нужди, ние сме се погрижили да ви предоставим различни възможности от различен ценови клас. Какво по-хубаво от това да закупите камина или котел на изгодна цена? С Parno EU това може да се случи лесно, а с политиката ни за бърза доставка, можете да започнете инсталацията на вашата отоплителна система в най-кратък срок. 

Заключение:
В тази статия разгледахме: отопление на пелети - мнения, съвети и идеи. Благодарим ви, че стигнахте дотук. Надяваме се, че сме ви били полезни и сме успяли да обогатим знанията ви и да ви покажем защо отоплението с пелети въобще не е лоша идея. Особено ако закупите отоплително тяло от Parno EU! А ако искате да прочетете повече подобни статии, можете да посетите блога ни, където ще намерите информация за всичко, свързано с отоплението на дома.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани