Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Отопление на ток - видове, решение и разходи

Отопление на ток - видове, решение и разходи

Много хора се отопляват на дърва или въглища. Този вариант обаче може да донесе доста неудобства със себе си. Освен че се нуждаете от място, където да ги складирате, те могат да замърсят сериозно както вашия дом, така и околната среда. Освен това се налага постоянно да следите печката и да добавяте дърва или въглища, а през нощта често се случва огънят да загасне. Въглищата могат много лесно да изцапат вашите дрехи, а пушекът е основен предшественик на множество дихателни заболявания. 

За да избегнете всички тези неприятни преживявания, алтернативно решение би било да преминете към отопление на ток. Ако търсите вариант за ефективно и икономично такова, останете с нас до края на тази статия. Ще разберете какви видове електрически отоплителни системи съществуват, както и какви са техните плюсове и колко ще ви струва това удоволствие.


Видове отополение на ток


Съществуват различни варианти за отопление на ток. Тъй като това е дългосрочна инвестиция, важно е да обмислите какви са вашите желания и нужди, с какъв бюджет разполагате и как работи всеки един вид инсталация. Размерът на вашето жилище  също е от съществено значение при избора на подходящо отоплително тяло. В следващите редове ще разгледаме предимствата на различните варианти за отопление на ток, за да ви помогнем да вземете най-доброто решение. 


Климатик за отопление


Един от най-разпространените и предпочитани методи за отопление на ток е климатикът. Той е финансово достъпен вариант, който не заема много място - може да го инсталирате на най-удобната за вас стена. 

Съществуват инверторни и конвенционални климатици. Първите са по-безшумни, икономични и лесни за настройка, докато вторите променят температурата много бавно, защото периодично се включват и изключват. Инверторните са много по-енергоспестяващи, тъй като поддържат постоянна температура, което ги прави и по-подходящи за дома.

отопление климатик

Предимство е, че може да се използва като климатик за отопление, само за раздвижване на въздуха, или като климатик за охлаждане. Това е предпочитан тип отоплителен уред, тъй като не изисква никакви усилия от ваша страна. Освен това климатикът е много подходящ, ако имате мухъл вкъщи, тъй като добре контролира влажността на помещението. Все повече модели климатици могат да се свързват с вашия смартфон, като по този начин можете бързо и лесно да управлявате стайната температура, дори да не сте вкъщи.


Отопление с конвектор


Все по-популярен вариант за отопление на ток са т.нар. вентилаторни конвектори. Това е още един предпочитан избор за дома, тъй като уредът има много ниски нива на шум. Освен това той не създава течение, за разлика от климатика. Повърхността на конвекторите не се загрява, което автоматично елиминира варианта да се опарите. Това ги прави и често използван отоплителен уред за детска стая, както и ако имате домашен любимец. Конвекторите могат много бързо да затоплят помещението, като желаната от вас температура може бъде лесно достигната. Отоплителната им мощност е много по-голяма от тази на радиаторите. Те са напълно безопасен уред, който се монтира много лесно. Обикновено се закача на около 10-20 см от земята, тъй като аеродинамичната ѝм форма изтласква топлия въздух нагоре. Повечето конвектори могат да се използват и в топлите месеци на годината, тъй като имат опция за охлаждане на въздуха. 


Подово отопление


От гледна точка на удобство, най-добрият вариант за дома е да имате подово отопление. Съществува водно подово отопление, както и подово отопление на ток. Електрическата инсталация обаче е единственият вариант за апартаментно жилище. Освен това е и по-лесна за монтаж. Обикновено подово отопление се поставя предварително по време на ремонтната дейност на жилището. 

подово отопление

Подовото отопление не заема място, тъй като е вградено, което позволява на топлината да идва отдолу. По този начин топлият въздух се разпределя равномерно из цялата стая, движейки се от пода към тавана. Това го прави по-икономичен вариант, защото поддържате по-ниска температура на въздуха. Първоначалната инсталация и инвестиция в подово отопление са основната бариера при преминаването на този вид отопление. Но комфортът и уютът, които придават на дома, са несравними с никой друг уред за отопление на ток, затова инвестицията си заслужава.


Печки за отопление на ток


Един от най-предпочитаните и достъпни варианти за дома са печки за отопление на ток. Вентилаторните печки (тип духалки) не са подходящ вариант както спрямо затоплянето на стаята, така и спрямо разходите, защото не са енергийно ефективни. Освен това са и много шумни и разпръскват прах. Инфрачервените обаче могат да затоплят помещението само за няколко минути след включването ѝм. Те са  предпочитан вариант за отопление на много заведения и барове с външни градини, тъй като разпределят равномерно топлината и поддържат лесно желаната температура. Съществуват и печки за домашно ползване, които са с по-компактен размер. Тези отоплителни уреди за дома са лесно преносими и високоефективни. 


Маслен радиатор


Най-често срещаният вариант за отопление на дома са маслените радиатори. Те са предпочитани, защото не се налага смяна на маслото, а след загряването му от нагревателите, уредът излъчва както лъчиста, така и конвекторна топлина. Това означава, че въздухът не се изсушава, а паралелно с него се затоплят както предметите, така и вие. Освен това радиаторите за отопление на ток са енергийно ефективни. Те са удобни за вкъщи, понеже са безшумни и имат колелца, което позволява лесното им придвижване от една стая в друга. Тези уреди  нямат нужда от поддръжка, а таймерът и термостатът са ключови техни предимства. Недостатък е, че загряват по-бавно, но това означава, че и изстиват по-бавно, така че след изключването им, температурата в помещението няма да спадне моментално.

маслен радиатор


Предимства на отопление на ток


Въпреки че токът поскъпва, плюсовете на отоплението на  ток определено са повече от минусите. Това е инвестиция във вашия комфорт и удобство, тъй като уредите не изискват други усилия от ваша страна, освен да ги включите. За разлика от централното отопление, когато разполагате с отоплителна инсталация на ток, вие сами решавате кога да я пуснете, каква температура предпочитате, както и кои помещения да затоплите. Колкото по-нов е уредът, толкова по-икономичен е той. Отоплителните инсталации на ток са безшумни и конструирани така, че употребата им да е лесна за вас. Освен това те са много по-екологичен вариант, тъй като не отделят вредни газове в атмосферата. Не забравяйте, че видът на отоплителния уред е важен и от гледна точка на вашето здраве, тъй като въглищата, дървата и пелетите отделят много опасен за дробовете пушек.

 

Разходи за отопление на ток


Отоплителните уреди на ток обикновено изискват по-голяма начална инвестиция, която обаче в дългосрочен план се възвръща. Освен това в крайната сума не влизат усилията, които изискват другите отоплителни инсталации от ваша страна.


Решение за отопление на ток от Parno EU


Независимо какъв вид отоплителен уред на ток ще изберете, най-важното е той да бъде висококачествен. По този начин инвестицията ви ще се възвърне с времето. Когато става дума за комфорта на дома, не бива да правите компромиси. А преходът към отопление на ток е една дългосрочна инвестиция във вашето удобство. Ние, от Parno EU, сме насреща, за да ви помогнем да я осъществите. Знаем колко сериозна е покупката на уред, който трябва да осигури топлината и комфорта на дома ви, затова всички наши продукти разполагат с гаранция. Предлагаме разнообразие от инверторни климатици, вентилаторни конвектори, печки и радиатори с гарантирано качество, които можете да намерите на нашия сайт. Доверете ни се и сами ще се убедите в качеството на нашите продукти! 

Заключение:
Топлината е това, което прави домът уютен. Често обаче именно отоплението е източникът на най-големи разходи. Правилният избор на отоплително тяло на ток ще ви спести не само средства, но и усилия. Преминаването към отопление на ток е едно алтернативно решение, което би улеснило вашето ежедневие. Надяваме се, че с тази статия сме успели да ви помогнем да направите правилен избор за своя дом.  Разгледайте нашия сайт за повече информация и подсигурете жилището си още сега с топлината, от която се нуждае! 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани