Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Видове бойлери: електрически, газови и соларни — кои са техните предимства и недостатъци

Видове бойлери: електрически, газови и соларни — кои са техните предимства и недостатъци

Бойлерите са един от най-популярните и удобни начини, чрез които се загрява вода. В търговската мрежа се предлагат разнообразни модели, които се различават по размер и начин на работа. Според енергийния източник, който използват, те се делят на газови бойлери, електрически и соларни. 


В тази статия ще узнаете повече за всеки един тях, както и какви са предимствата и недостатъците, които те имат.

 

Как работят газовите бойлери

 

Газовите модели изгарят природен газ, за да генерират топлина за централното отопление и за битовите нужди от гореща вода. Топлината се изпраща по тръбите, за да загрее студената вода в тях. След като е достатъчно загрята, водата се изпомпва около радиаторите и така отоплява и стаите в жилището ви.


Газът, от своя страна, се доставя до конкретната сграда, свързана с националната газопреносна мрежа, от доставчика на енергия при поискване, когато е необходимо.

 

Плюсове и минуси на газовите бойлери

 

 

Те са широко разпространени на пазара и са често предпочитани заради следните предимства:

 • По-ниски разходи за експлоатация;
 • Възможност за обслужване на повече имоти независимо от размера им — за разлика от електрическите бойлери, тези могат да отопляват водата в по-големи жилища безпроблемно.
 • По-лесна и бърза замяна — при евентуална подмяна на собственика ще му отнеме по-малко време за демонтирането на стария модел и инсталирането на новия.
 • По-голямо разнообразие на модели в търговската мрежа —  по-богатият избор означава по-малка вероятност харесваният от вас газов бойлер да бъде изчерпан.
 • По-ниски цена при закупуване — те са по-евтиният вариант за топлене на вода в сравнение с електрическите и соларните бойлери.
 • Лесна достъпност за жилища, които са свързани към газопреносната мрежа.

 

Въпреки множеството си предимства газовите бойлери носят и някои негативи на собствениците си. Сред основните недостатъци се нареждат по-високите разходи за обслужване и поддръжка, по-скъпата инсталация, произвеждането на повече шум по време на работа, риск от изпускане на газове и др.

 

 • По-скъпа поддръжка — газовите модели се нуждаят от годишен преглед и се поддържат по-трудно заради опасностите, които крият.
 • Риск от изтичане на газ — заради факта, че те използват изкопаеми горива, за да функционират, включително въглероден оксид, те могат да не са особено безопасни.
 • По-малка екосъобразност — изгарянето на газове влияе негативно на околната среда.
 • По-голям размер — газовите бойлери са по-големи в сравнение с електрическите, което може да доведе до неудобство при монтиране и при намиране на подходящо място за инсталацията.
 • Наличие на повече части за монтаж — това може да усложни и забави инсталирането.
 •  

Какво представляват електрическите бойлери

 

Регулиране на температурата на водата на бойлер - контролер

 

Подразбирайки се от името им, този тип бойлери работят, използвайки електричество. Те захранват с енергия вътрешен нагревателен елемент, който затопля водата. Това, което ги различава от газовите модели, е, че ползват различен източник на енергия и превръщат електричеството в топлина, вместо да изгарят изкопаеми горива.


Електрическите бойлери са подходящ вариант за топлене на вода за сгради, които не са свързани към газовата мрежа, както и за по-малки апартаменти и къщи с ниска потребност на топла вода.

 

Предимства на електрическите бойлери

 

Този вид бойлери притежават редица плюсове, които ги правят по-предпочитан избор в сравнение с газовите модели. Сред основните предимства се нареждат по-ниските разходи за инсталация, нулевият риск от изтичане на въглероден оксид, лесна поддръжка, по-високата ефективност и по-голяма екосъобразност.

 

По-ниски разходи за инсталация

 

Инсталирането на електрически бойлери не изисква наличието на комин или димоотвод, както и изграждането на връзка за подаване на газ. Те имат по-малко части за монтиране, което ги прави по-лесни за инсталация.


Ако се спрете на този модел, за да топлите водата си, това ще се отрази по-малко на бюджета ви. Имайте предвид обаче, че ще имате разходи, ако решите да демонтирате вече наличен в дома ви газов бойлер, за да го смените с електрически.

 

Липса на опасност от изтичане на въглероден оксид

 

Благодарение на това, че не използват газ, за да функционират, електрическите модели са по-безопасни, тъй като при тях не съществува риск от изтичане или отравяне с въглероден оксид.

 

Тих режим на работа

 

Сред плюсовете на бойлерите е, че не са толкова шумни, колкото тези, които работят чрез изгаряне на изкопаеми горива.

 

По-голяма екосъобразност

 

Сравнени с работата на газовите бойлери, електрическите са по-екологични. Тук обаче трябва да се има предвид, че използваната за функционирането им електроенергия идва от националната мрежа и голяма част от нея първоначално се произвежда с помощта на изкопаеми горива.


Ето защо е най-добре да се снабдите с доставчик на зелена енергия, от който бойлерът ви да черпи електроенергия.

 

По-висока ефективност и по-лесна поддръжка

 

Електрическите модели са по-ефективни в сравнение с газовите. Освен това те не се нуждаят от годишен преглед и се поддържат сравнително лесно.

 

Недостатъци

 

Както всеки вид бойлер и електрическият има своите минуси. Сред недостатъците му се нареждат по-скъпата експлоатация, невъзможността за обслужване на по-големи имоти, по-тясното разпространение на пазара и зависимостта от това дали ще има прекъсване на електрозахранването.  Друг негатив е свързан с цената при закупуването му, която е по-висока в сравнение с тази на газовите бойлери.


Освен това разходите ви за ток ще се повишат, защото електрическите модели ще използват много електроенергия, за да функционират.

Как работят соларните бойлери

 

Монтиран соларен бойлер върху покрив на къща 

Соларните модели са малко по-различни от газовите и електрическите, що се отнася до начина им на работа. Те предлагат алтернативен и по-екологичен вариант за топлене на вода. Този тип бойлери използват слънчевата енергия, за да загряват водата.

 

Кои са позитивите на соларните бойлери

 

Те са екосъобразна опция, която ще намали сметките ви за електричество, тъй като използва възобновяема енергия за работата си. Освен това оставят почти нулев въглероден отпечатък в околната среда. Използвайки соларен бойлер, вие не само пестите пари, но и опазвате природата.


Ако се притеснявате, че е нужно покриване на голяма площ от покрива ви със слънчеви панели, не се притеснявайте. За да функционира вашият соларен бойлер, ви трябват от един до три панела, от които да се захранва. При подходящи условия, панелите могат да се поставят и на земята.


Сред другите предимства на тези модели са минималните усилия, които ще са ви нужни за поддръжката им. Една добре поддържана слънчева инсталация може да работи повече от две десетилетия, произвеждайки безплатно топла вода.


Не на последно място соларните бойлери увеличават стойността на имота при евентуалната му бъдеща продажба, тъй като все повече хора търсят жилища с енергоспестяващи функции.

 

Негативи на соларните бойлери

 

Един от основните минуси на притежаването на такъв тип бойлери са по-високите цени за покупката и инсталацията им в сравнение с останалите видове бойлери. Въпреки това, тъй като в дългосрочен план работата им ще ви спести пари, инвестицията си струва първоначалните разходи.


Друг недостатък е, че тъй като разчитат на възобновяема слънчева система, тяхната ефективност зависи от климатичните условия. Соларните бойлери ще работят по-добре в по-слънчеви райони, където времето е хубаво през повечето месеци от годината. Разбира се, те ще функционират и при не толкова благоприятен климат, тъй като имат резервен нагревател (газов или електрически).


За съжаление, за разлика от газовите бойлери, соларните са предназначени само за загряване на вода. Те не могат да захранват електрическите ви уреди.

Ако желаете да ползвате с помощта на слънчева енергия, е нужно да инсталирате PV система.


Не на последно място имайте предвид, че соларните бойлери имат по-лесна поддръжка, но по-трудно ще намерите специалист, който да ви предостави нужните услуги за това.

 

Заключение

 

Консултант в магазин за бойлери - видове бойлери

Изборът на бойлер за подгряване на вода, който да отговаря на изискванията, нуждите и бюджета ви, понякога може да ви затрудни. Затова е добре да сте наясно с предимствата и недостатъците на всеки вид бойлер, независимо от начина, по който работи.


Електрическите модели са лесни за инсталиране и поддържане, но покупката и експлоатацията им са по-скъпа. За сметка на това, газовите бойлери са по-евтиният и предпочитан вариант. Функционирането им обаче крие рискове за здравето. Соларните модели са най-екологичната опция, защото се захранват с възобновяема слънчева енергия. От друга страна, те не работят толкова добре при облачно време и за разлика от газовите бойлери, не могат да осигурят отопление на целия дом. 


Ако търсите качествени бойлери, с които да се загравяте водата в дома си, разгледайте предложенията на сайта на Parno.eu. В случай че изпитвате затруднения в избора си, не се колебайте да се свържете с нас. Екипът ни от опитни специалисти ще ви помогне да вземете най-правилното и информирано решение. 


За още полезна и интересна информация четете статиите в блога ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани