Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какво е инверторен климатик - какви са неговите предимства и недостатъци?

Какво е инверторен климатик - какви са неговите предимства и недостатъци?

Лятото наближава и нуждата от прохлада нараства. Един от начините, с които тя може да се осигури във всеки дом, е да се инвестира в покупка на инверторен климатик. В тази статия ще научите повече за характеристиките и разликите му спрямо конвенционалните модели, както и какво са неговите предимства и недостатъци. Ще ви дадем и няколко съвета, за да направите най-добрия избор, когато купувате климатик.

 

Какво е конвенционален климатик?

 

Съществуват две основни технологии климатични системи за отопление и охлаждане - традиционни (наричани още конвенционални или неинверторни) и инверторни климатици. Те работят по сходен начин, чрез компресор. Той е уредът, който отговаря за компресирането на хладилния агент в течност, след което се изключва и агентът се разширява. Така се постига желаното ниво на охлаждане. Двата типа климатици се различават по двигателя на компресора.

 

Конвенционалните са едни от известните и разпространени модели на пазара. При тях компресорът работи на принципа “всичко или нищо”. Той се включва и изключва при контролирането на температурата в помещението. Двигателят на компресора го контролира, вместо компресорът да работи на пълна мощност постоянно. При традиционната климатична система скоростта е фиксирана.
 
Този тип климатици имат три вида датчици: за температурата в стаята; за температурата на вътрешния изпарител и за размразяване. Поради постоянното включване и изключване на климатика, за да се достигне до зададената температура, системата работи по-усилено и издава шум. Вследствие на този фактор и необходимостта от по-голяма мощност се консумира повече електричество, което прави конвенционалната климатична система по-малко икономична и ефективна.

 

Какво е инверторен климатик?

 

Инверторните модели използват компресор с променлива скорост, за да регулират температурата в помещението. Този вид климатична система може да работи при по-ниска скорост на компресора, за да поддържа желаната температура в помещението, вместо регулярно да се включва и изключва. Например, когато в помещението е горещо, компресорът увеличава скоростта си, за да го охлади. След като стаята достигне желаната температура, той забавя ход, за да я поддържа.
Така се спестява повече енергия и се намалява възможността от бързото износване на уреда.

 

Предимства на инверторния климатик

 

Едно от основните предимства на инверторната технология за отопление и охлаждане е, че предоставя на собственика по-енергоспестяващ начин на работа. Поради това инверторните климатици са много по-икономични от традиционните и се управляват според нуждите на потребителя. Сред останалите преимущества на тази климатична система са по-тихият режим на работа, по-бързото достигане на желаната температура и по-доброто ѝ поддържане и други.

 

Енергийна ефективност

 

Компресорът при инверторните климатици работи с променлива скорост, което помага за постигане на желаната температура, без да консумира голямо количество енергия. Инвестицията в покупката им може да ви спести до 30% харчене на енергия в дългосрочен план в сравнение с конвенционалните модели. Това води до по-ниски сметки за ток.

Важен показател, който влияе на ефективността, е енергийният клас. Класовете варират от най-ниския G до най-високия  А+++. Колкото по-висок е енергийният клас на вашия климатик, толкова по-ефективен ще е той.
 
Други фактори за качествената работа на климатичната система, която ползвате, са коефициентите SEER и SCOP. Те определят ефективността на климатика ви  заедно с мощността. Първият се използва за охлаждане през летните месеци, докато вторият е коефициентът за отопление.

 

Тих режим на работа
 

Дистанционно за инверторен климатик

Шумът, който издава традиционният климатик, когато се включва и изключва, може да ви разсейва по време на работния процес или да обезпокои в съня ви. За разлика от конвенционалните модели, инверторните функционират изключително тихо благодарение на по-малкото количество използвана енергия.

 

Бързо достигане на желаната температура

 

Инверторните климатици достигат по-бързо желаната температура в помещението в сравнение с конвенционалните благодарение на постоянното регулиране на компресора.

 

Поддържане на стабилна температура

 

Този тип климатични системи се приспособяват добре към изменящите се условия и чрез регулирането на скоростта на компресора успяват да поддържат по-стабилна температура в помещението. Тяхната способност да се адаптират към промени им помага за регулирането на топлинното натоварване.

 

Иĸoнoмичнocт

 

В дългосрочен план инвepтopният ĸлимaтиĸ ще ви спести пари и ще намали разходите на домакинството до 30-50% в сравнение с традиционния тип климатични системи. Това се дължи на факта, че кoмпpecopът не се вĸлючвa и изĸлючвa пocтoяннo. Така отпада нeoбxoдимocтта ypeдът дa нaбиpa мoщнocт oт нyлaтa.

 

Уcтoйчивocт и надеждност

 

Заради енергоефективния начин на работа частите на инверторния климатик не се износват толкова бързо. Следователно, това го прави по-издръжлив и осигурява по-дълъг живот на климатичната ви система.

 

Разпределение на въздуха

 

Инверторните климатици притежават по-прецизни системи за контрол на вентилатора, което допринася за равномерното разпределение на въздуха в помещението. Друго предимство на тези модели са и подобрените филтри, които осигуряват по-качествен и чист въздух за вас и вашето семейство.

 

Лесно размразяване

 

При инверторните климатици почистването на външното тяло през зимата, когато замръзва, е автоматично. Това ви спестява време и усилия да го правите ръчно.

 

Недостатъци на инверторния климатик

дистанционно за климатик

Като всеки електроуред и инверторният климатик има своите недостатъци.

 

По-висока цена

 

Началната инвестиция при закупуването на инверторен климатик е по-висока. Уредът има по-сложни компоненти и контролни системи, което го оскъпява. Въпреки това вземете предвид факта, че в дългосрочен план тези модели ще компенсират по-високата си цена.

 

По-сложна поддръжка

 

Инверторните климатици изискват специална поддръжка и ремонт. Евентуални технически проблеми ще бъдат по-скъпи за отстраняване, особено ако се наложи замяна на инвертора или други важни компоненти.

 

Тези климатици често изискват професионална инсталация, за да се гарантира правилното функциониране и ефективност на системата. Към инсталирането на климатика могат да се включват монтаж на външни и вътрешни устройства, свързване на електрическите връзки и настройки за управление.

 

Зависимост от външни условия

 

Инверторните климатици имат по-голяма чувствителност към външни условия. При екстремни температури ще им е нужно повече време за достигане на желаната температура и ще се намали тяхната ефективност. Ако уредът е изложен на влага, може да корозира или да се запраши.

 

Висока честота на промяна на скоростта

 

Когато инверторният климатик работи при ниски нива на натоварване, понякога компресорът често превключва между различни скорости. Така компресорът и другите компоненти на климатичната система могат да се износят по-лесно, а това да доведе до нуждата от ремонт или замяна на по-късен етап.

 

Претоварване

 

Един от недостатъците на инверторните климатици е евентуалното му претоварване. Това се случва, когато климатичната система е изложена на по-големи натоварвания, причинени от екстремни външни условия или резки промени на температурата в помещението. 

 

Претоварването се причинява и от неправилна инсталация или погрешна оценка на стаята. Тоест, ако инверторният климатик не е достатъчно мощен, за да затопли или охлади пространството, системата му може да се претовари и да не достигне до зададената му температура. 

 

За да се избегне това, трябва да се вземат предвид следните мерки:

 

  • Избор на правилните размер и мощност на уреда спрямо помещението. 
  • Правилна инсталация от квалифициран техник.
  • Поддържане на климатичната система и редовната ѝ профилактика.

 
Инверторните климатици са адаптивен, икономичен и енергоефективен вариант, с който да отоплявате или охлаждате дома си. Предлагат максимален комфорт на потребителите. От друга страна те са по-скъпи от конвенционалните, зависят от външните климатични условия и имат по-сложна поддръжка, което повишава цената за ремонт.

 

Преди да се спрете на конкретен модел, трябва да имате предвид следните фактори:

 

  • Колко вида режим на работа има
  • Каква е мощността му
  • Какъв е капацитетът му (BTU)
  • Какви са показателите SEER и SCOP
  • Какъв е енергийният му клас


В статията ви разказахме за основните характеристики, предимства и недостатъци на инверторните климатици. Също така ви споделихме и някои полезни съвети и фактори, които да вземете предвид, когато решавате как да отоплявате дома си. 

 

На нашия сайт можете да откриете различни видове инверторни климатици, както и други уреди за отопление. В случай че изпитвате затруднения в избора си, не се колебайте да се свържете с нас. Екипът ни от опитни специалисти ще ви помогне да вземете най-правилното и информирано решение.

 

Ако статията ви е била полезна и желаете да научите още по темата за отопление, разгледайте нашия блог.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани