Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какво е термопомпа Въздух/Вода и как работи

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Термопомпите са един от най-добрите варианти за осигуряване на отопление, охлаждане и топла вода за дома. В България преобладава умерен климат, който позволява максимално ефективна употреба на термопомпените системи, в частност (въздух-вода). Те използват електричество, за да работят, като част от това електричество е от възобновяеми източници. Този факт ги прави екологично чист начин на отопление или охлаждане, а ефективността им се доказва от факта, че при консумирана мощност на електроенергия от 1 kW, помпата генерира между 3-8 kW енергия за отопление (в зависимост от вида и качеството на изпълнение).

 

Какво е термопомпа въздух-вода

 

Тя взема топлина от външния въздух и я пренася към система на водна основа. Може да се използва за отопление на помещения, за охлаждане през горещите месеци, за захранване на имот с топла вода, както и за за затопляне на водата в басейни, джакузита и др. Термопомпата въздух-вода е сред най-ефективните уреди на пазара.

Този тип термопомпа работи най-добре в умерен климат. Ефективността на уреда е най-оптимална при 7°C, за разлика от сухи и студени места, където външните температури падат под -20°C. Имайки предвид принципа на работа на термопомпа въздух-вода, спадът на температурите ще повлияе на ефективността й.

В климат с много ниски зимни температури поставените на пода термопомпи може да изглеждат по-подходящ избор, тъй като те извличат топлина от земята и се представят добре при ниски градуси. Твърди се обаче, че технологичните разработки за термопомпи за студен климат, използващи принцип на действие въздух-вода, покриват нуждите от отопление дори при ниска температура под -25°C.

Изборът на правилната термопомпа зависи от нуждите на имота. Международната агенция по енергетика, в последния си специален доклад, подчертава, че не трябва да се продават нови газови бойлери след 2025 г., предвид това, че вредните емисии трябва да бъдат доведени до 0 до 2050 г. Термопомпите се очаква да бъдат по-добра, нисковъглеродна алтернатива за отопление на домове в обозримото бъдеще.

Термопомпите играят жизненоважна роля в целта да бъде достигнат нулев процент на вредните емисии до 2050 г. и се очаква дотогава да бъдат инсталирани още 19 милиона термопомпи. От всички инсталирани термопомпи, въздушните са най-популярни, като представляват приблизително 87% от тях. С предстоящата нова стратегия за отопление на сгради се очаква допълнително да се увеличат инсталациите на различни термопомпи, като нисковъглеродно решение за отопление.

Имайки предвид плюсовете и минусите на термопомпите с въздушен източник, те все още са по-ефективни от стара газова или петролна система.

 

Колко ефективни са термопомпите въздух-вода?

 

Използвайки термопомпа въздух-вода, намалявате въглеродния си отпечатък с 50%. Това е така защото, въпреки че работи с електричество, тя използва основно презареждаща зелена енергия. Улавя нискокачествен въздух, който след това се прехвърля в системата и генерира оптимално отопление и топла вода за вашия дом.

За да получите най-добрата стойност, като се има предвид цената на термопомпа с въздушен източник, внимателното планиране на инсталацията е задължително, независимо дали е в реновиран имот или ново строителство. Термопомпите въздух-вода са много ефективни при подово отопление, тъй като работят при по-ниски температури.

Първоначално разходите за системи за подово отопление, комбинирани с термопомпа, могат да изглеждат като сериозна инвестиция. Въпреки това, в рамките на първата година от инсталирането, ще забележите разликите с по-ниски сметки за електричество и повишен комфорт в дома.

Може да обмислите свързването на термопомпа въздух-вода при наличието на вече съществуваща отоплителна система, която използва радиатори на водна основа. Ако не искате да надстроявате, струва си да се отбележи, че ефективността на термопомпата, комбинирана с радиаторите, ще зависи от това дали те са правилно оразмерени за нуждите от отопление. Най-подходящи в този случай са по-големи или двупанелни радиатори.

 

Скъпа ли е експлоатацията на битови термопомпи с въздушен източник?

 

 

Цената на термопомпа въздух-вода варира от около 7,000 до над 10,000 лева включително цената на системата и монтажа. Инсталационните и текущите разходи зависят от следните фактори:

 • Размер на имота
 • Потребност от отопление
 • Новопостроен или реновиран имот

В зависимост от размера на имота можете да определите необходимата нужда от отопление. Това ще ви даде представа за най-подходящата термопомпа въздух-вода за вашия дом. Други фактори, като например състоянието на имота и изолацията ще повлияят на свързаните разходи. 

 

Предимства и недостатъци на системите въздух-вода

 

За да вземете информирано решение относно перфектната система, нека да разгледаме плюсовете и минусите на въздушните термопомпи.

 

Предимства

 

 • Подходящи, както за ново строителство, така и за по-стари сгради
 • Компактни и сравнително малки по размер
 • Подходящи за семейството и по-безопасни от системите базирани на горене
 • Екологичен избор, тъй като те произвеждат енергия чрез обработка на въздуха
 • Генерират повече енергия от електроенергията, която консумират за работа

Планирането на монтаж на помпи въздух-вода е по-лесно, тъй като те са по-малки и не заемат много място. Те обаче имат два пъти по-висока енергийна ефективност от обемисти нефтени или газови системи. С тази висока ефективност можете значително да намалите сметките си за комунални услуги.

Като се има предвид принципа на работа на термопомпите въздух-вода, операционната система е проста и безрискова. Правилно оразмерената, висококачествена термопомпа ще спести пари от разходите за отопление, като същевременно ще осигури оптимален комфорт.

 

Недостатъци

 

 • При много ниски температури е необходима е друга основна отоплителна система. Намалена ефективност при температури под 6°C
 • По-старите модели имат високи нива на шум по време на работа
 • Оптималната работа зависи от качествената изолация на сградата
 • Може да се наложат допълнителни разходи, като например инсталиране на нови радиатори

 

Въздушните термопомпи са изложени на риск от неефективност, когато работят при много студено време, така че е важно да погледнете сезонния коефициент на ефективност, за да получите представа за средната годишна ефективност.

И ако обмисляте да инвестирате в модул въздух-вода, тъй като те са компактни и лесни за поддръжка, помислете за нивата на шум преди да поставите вътрешния модул на друго място, освен в сервизното помещение.

Друго съображение при планирането е цената за добра изолация, тъй като това ще има най-голямо влияние върху бъдещите спестявания чрез използване на термопомпа въздух-вода.

И накрая, в зависимост от състоянието на вашите съществуващи радиатори или система за подово отопление, може да се наложи да заплатите за подмяната им, което може значително да увеличи разходите за монтаж.

 

4 фактора, които трябва да имате предвид при инсталиране на въздушни термопомпи

 

Ключът към правилното функциониране на термопомпите се крие в правилното оразмеряване, според нуждите от отопление на имота.

За да сте сигурни, че вашата система въздух-вода ще работи с пълна ефективност, трябва да вземете под внимание следните четири фактора:

 

1.Какво е включено в цената за монтаж

 

Когато поискате оферта, уверете се, че разходите за монтаж и въвеждане са включени в цената на термопомпата въздух-вода. Вашите спестявания ще зависят до голяма степен от специфичните нужди на отопление, размера на термопомпата въздух-вода и отоплителната система, както и географското местоположение, и колко влажен е  въздухът около имота.

 

2.Професионален монтаж на термопомпа въздух-вода

 

Инсталирането на термопомпа въздух-вода може да отнеме само няколко часа, но трябва да се извърши от професионален монтажник, което ще откриете, че е изискване от много производители. Свържете се с вашия доставчик на електроенергия, за да разберете дали трябва да се направят промени във вече съществуващата отоплителна система.

 

3.Пазете системата чиста от препятствия

 

Външната част на термопомпата въздух-вода не трябва да се намира в затворено или тясно пространство, защото въздухът трябва да циркулира около машината и след като веднъж е преминал, не трябва да влиза отново в нея. Вътрешната част на модула въздух-вода може например да бъде разположена в сервизно помещение в имота, стига в помещението да има сифон.

 

4.Шумът от термопомпата

 

Нивата на шум на термопомпа въздух-вода са приблизително 40-60 децибела (в зависимост от системата) от разстояние един метър. Колко шум прави термопомпата е фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на място за инсталирането, особено при по-старите модели. Добре е да имате предвид, че вентилаторите на по-големите термопомпи ще работят с по-висока скорост и следователно ще издават по-силен шум.

 

Поддръжка за оптимална работа

 

Правилната поддръжка и грижа ще гарантират, че системата работи с пълния си потенциал. Външното тяло трябва да се пази чисто от отломки, за да издържи по-дълго. Уверете се, че:

 1. Филтърът във външния компонент се почиства редовно, за да се гарантира, че системата използва чиста вода, което помага да се избегнат повреди.
 2. Уредът се поддържа сух, а зоната около него се поддържа чиста, за да се осигури правилен вход и изход на въздуха.
 3. Резервоарът за вода се почиства от котлен камък (в зависимост от местното качество на водата) и системата редовно се проверява за течове.

Ако разполагате с термопомпа, която трябва да работи целогодишно, помислете за инсталиране на система за управление на енергията (EMS), за да подобрите общата ефективност и да извлечете максимална полза от инвестицията си.

Разгледайте предлаганите от Parno.eu термопомпи. Ако имате нужда от професионална помощ, за да изберете подходящата термопомпена система въздух-вода, не се колебайте и се свържете с нас. Parno.eu е тук за да помогне!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани