Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

От какво зависи разходът на гориво и ток при отопление с пелетна камина

От какво зависи разходът на гориво и ток при отопление с пелетна камина

 

Отоплението на дома е много важна част от живота на всички. Определянето на вида гориво и способите за неговата експлоатация са значим избор, който трябва да бъде обмислен много внимателно. Пазарът е наситен с хиляди варианти на уреди за различни видове отопление, както и на суровини, необходими за тях. Преди да вземете решение как ще се отоплявате, е добре да се информирате детайлно относно различните опции и да се спрете на най-рентабилното решение за вашия дом. 

 

В тази статия ще разгледаме една от най-актуалните в последни години опции - отоплението на пелети. Ще се спрем подробно на разходната норма за ден, на предимствата и недостатъците и всички други параметри, които биха били важни за вас като потребители, търсещи най-ефективното решение за отопление на дома си. Ще ви помогнем да прецените дали пелетите са вашият вариант за отопление. 

 

Основни параметри, определящи потреблението на пелети

 

За да се изчисли правилно приблизителният разход на гориво за дома, е важно да се вземат под внимание някои основни данни: 

 

 

 • количеството топлинно натоварване на отоплителната система на дома, изразено в kW;
 • ефективността на отоплителния уред, който сте избрали за дома си, за която може да се ориентирате от параметрите, посочени от производителя;
 • каква вътрешна температура искате да поддържате и колко часа от денонощието ще работи пелетното съоръжение;
 • площта на прозорците и вида на техния стъклопакет;
 • етажната височина;
 • размерите на дома;
 • има ли изолация на покривната плоча (ако става дума за къща);
 • изолиран ли е домът ви с външна изолация.

 

Най-трудно би било да се изчисли топлинното натоварване, тъй като съществуват топлинни загуби, породени от изтичане на топлина през външни стени, покриви, подове, остъкляване, както и вентилационният въздух, който намалява постигнатата температура в помещенията. 

 

Разход на пелети 

 

 

За да добиете представа за ефективността на пелетната камина или котел, трябва да прочетете характеристиките ѝ, описани от производителя в техническия лист. Ако все още не сте избрали конкретен модел, може да ползвате осредненото число, което е 80%. За калоричност на пелетите може да се използва стойност в диапазон от 4,9 до 5,2 kW/kg. Това зависи от качеството на пелетите и дали в тях има високо съдържание на пепел, а от там и нисък топлообмен. Осреднено при изчисляване се ползва цифрата 5 kW/kg. 

Като пример ще разгледаме къща с площ от 150 кв.м. Получаваме следните стойности при изчисление на разхода за гориво: 

 • В не много сурови зимни условия са необходими 50 W за отопление на 1 кв. м. на час. За целия ден консумацията възлиза на 1200 W. 
 • За 1 кв. м. на ден консумацията на пелети ще бъде 1200 W / 4.25 kW / kg  = 280 gr. Т.е. за ден 0,28 кг. * 150 кв. м. = 42 кг., а за месец 42 кг. * 30 дни = 1260 кг. 

Тези показатели са приблизителни и по-скоро надценени, тъй като зависят от гореспоменатите условия, свързани с изолираност на къщата и др. Ако къщата ви е много добре подсигурена и изолирана, този разход може да се намали с до 30 - 35%. В цифрово изражение това означава, че ще намалите разхода на пелети до 825 кг. на месец. 

По горепосочения начин аналогично може да направите изчисления и за вашия дом. Имайте предвид, че най-точни и коректни тези цифри могат да бъдат, ако са направени от квалифициран специалист.

 

Предимства и недостатъци на отоплението на пелети

 

 

Всеки вид отопление има своите положителни и отрицателни страни. Когато се запознаете с тях подробно, може да направите своя информиран избор и да се насочите към това, което би било най-подходящо за вашия дом. Ето и силните и слабите страни на отоплението на пелети: 

 

Предимства на отоплението на пелети 

 1. Автоматизираният процес, който отоплителните уреди на пелети осигуряват, прави процеса лесен и не се нуждае от честа човешка намеса. Бункерът, в който се изсипват пелетите при котлите и камините, както и самостоятелното подаване на горивото, осигуряват голяма свобода при процеса на отопление. Електрическите контролери ви позволяват да изготвите и да настроите постоянен режим на работа. 
 2. Пелетите са много ефективно гориво, което осигурява два пъти повече топлина от дърва със същия обем. Ако те са и висок клас и са съхранявани правилно, ефективността им нараства още повече. 
 3. Отоплителните уреди, които работят на пелети, осигуряват високи нива на екологичност. Използват въздух от атмосферата и по този начин кислородът в помещението не се изгаря. Пелетите се произвеждат без намесата на каквито и да било химически вещества и при изгарянето им не замърсяват околната среда, а отделянето на вредни емисии в атмосферата е сведено до минимум. 
 4. При изгарянето на пелети се отделя много малко количество пепел в сравнение с остатъците при отопление на твърдо гориво. 
 5. При извършване на горивния процес, нивата на шум са сведени до минимум, както и консумацията на енергия. 

 

Недостатъци на отоплението на пелети

 1. Пелетите са доста капризни що се отнася до тяхното съхранение. Те много лесно абсорбират влага и изискват сухо помещение, в което да бъдат съхранявани. Също така заемат много място, тъй като са обемни. 
 2. Пелетите се явяват по-скъпо средство за отопление от другите горива, поне от гледна точка на оборудването и съоръженията за отоплението с тях.
 3. Зависимостта на съоръженията на пелети от електропреносната мрежа. Независимо, че сте оборудвани с автоматично подаващо пелети устройство, то няма как да функционира без да е свързано към електричество. И когато има някакви смущения по електропреносната мрежа, то и вашата пелетна система ще спре да работи.

Разбира се, в процеса на отоплителния сезон, вие може да откриете още предимства и недостатъци, които са породени от вашите персонални нужди и изисквания. 

Качество на пелетите

 

 

Качеството на пелетите е от изключителна важност както за ефективността, с която работи пелетното ви съоръжение, така и за топлината, която ще генерират те в дома ви. Тяхното качество се обуславя от следните фактори:

 

 • На допир пелетите трябва да са гладки и с минимална грапавост. Това показва, че всички важни изисквания при производството им са спазени и качеството им е отлично.
 • Твърдостта на пелетите е много важна, за да се зачитат като качествени. Това бихте могли да проверите като се опитате да счупите с ръка една от капсулите.
 • Хубаво е да купувате само пакетирани пелети, тъй като по-трудно могат да нарушат качествата си по време на транспортиране. 
 • Да не се отделя особена миризма от пелетите. Ако такава се долавя, това показва, че са увредени при съхранение или транспортиране.
 • Може да проверите качеството им, като пуснете няколко капсули във вода. Те трябва да се разтворят напълно. Ако това не се случи, означава, че за производството им са използвани синтетични материали и сплави.

 

Още за качеството и характеристиките на пелетите, прочетете тук.

 

Изберете пелетни съоръжения от Parno.eu

В сайта на Parno.eu може да разгледате многообразие от пелетни камини и котли. Водещите марки производители са гаранцията за качеството, което заслужавате. Разгледайте, изберете и попитайте нашите консултанти, които с радост ще отговорят на всички въпроси, свързани с отопление и климатизация. 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани