Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какви разходи да предвидите за отопление с термопомпа и изгодно ли е да инвестирате в такава.

Какви разходи да предвидите за отопление с термопомпа и изгодно ли е да инвестирате в такава.

Ясно изразената сезонност в България изисква отопление през зимата и охлаждане през летните месеци. Хубаво е, когато може да комбинирате тези нуждите с използването на единна система, която да ги обслужва едновременно. Ако успеете да организирате това с възможно най-малки инвестиции и разходи, то вие сте успели да съчетаете две почти несъвместими понятия-ефективност, постигната с финансово вложение, което веднага започва да се самоизплаща.  

В случай, че сметките ви за електроенергия са нереално високи, а в дома ви нито е прекалено топло, нито студено, когато целите точно това, то вие имате нужда от иновативно и рентабилно решение. Такова без съмнение е термопомпата. Разходите за отопление и охлаждане с термопомпа ще изненадат и най-скептичните сред вас. 

В тази статия ще ви запознаем с термопомпите, техните видове и възможността да си осигурите един икономичен и ефективен начин за отопление и охлаждане.

 

България и използването на енергийно ефективното отопление

 

България е изостанала по отношение на енергийната ефективност в европейски мащаб. Представителна извадка сочи, че страната е на последно място по енергийна ефективност в Европейския съюз и на първо по отделен процент от месечния бюджет за отопление и климатизация. 

Други данни сочат, че в повечето европейски държави голям процент от домовете на хората са оборудвани с термопомпи. В Швейцария 75 % от новопостроените къщи разчитат на тях, а в Австрия, Германия, Норвегия и Финландия всяка трета къща разполага с термопомпа. В Швеция пък почти половината къщи са оборудвани с тях.  Това показва, че българите не успяват да управляват умело и рентабилно ресурсите си за отопление. 

 

Различни варианти на отопление

 

Съществуват много различни начини, за да се отоплявате през зимните месеци. Някои от тях обаче не са достатъчно екологични, други са по-трудно достъпни от гледна точка на ресурси, а трети са прекалено скъпи. 

Отопление на твърдо гориво

Много хора предпочитат старите и изпитани варианти за отопление на твърдо гориво. Този тип отопление обаче е сред най-вредните за околната среда. Те повишават нивата на въглеродните емисии и предизвикват високи нива на запрашеност. 

Недостатък на този вид отопление е зависимостта от човешка намеса за всеки един процес, свързан с набавяне на суровина и ежедневно обслужване на горивния процес.

 

Отопление на пелети

 

Все повече домакинства търсят вариант за алтернатива на отоплението на твърдо гориво и се насочват към друг вид суровина-пелетите. Този вариант е сред по-достъпните от финансова гледна точка, тъй като първоначалната инвестиция не е толкова голяма. 

Като недостатък би могло да се посочи, че при отопление на пелети се изисква човешка намеса по отношение на почистването и зареждането на суровина. Това е ежедневен ангажимент, който няма как да бъде избегнат.

В последно време цената на пелетите се повишава стремглаво, което също е сериозен недостатък. Това кара потребителите да се замислят и за други алтернативни варианти за отопление. 

 

Отопление на газ

 

Отоплението на газ е сред най-ефективните и същевременно екологични начини да отоплявате както дома си, така и големи сгради. Този вариант е предпочитан, тъй като тук човешкият фактор е избегнат, тъй като не се изисква никакво обслужване. Отоплението се осъществява по изключително удобен и чист начин. 

Като недостатък може да се посочи, че е необходимо до сградата да има изградена инсталация за достъп от газоразпределителното дружество. Това ограничава местата, на които може да се отоплявате по този начин в случай, че такава инсталация няма или тепърва предстои да бъде изградена. Този процес е доста разтеглив от времева гледна точка и затова отказва голяма част от потребителите да преминат на подобен вариант за отопление. 

Тук цените на газта също са много променливи, тъй като те зависят от външни фактори и не могат да бъдат предвидени в дългосрочен план, което оказва своята роля при избора на този тип отопление.

 

Предимства на термопомпата

 

 

 

Както вече споменахме, термопомпата е сред предпочитаните варианти за отопление в европейски мащаб. Тя е най-независимият и екологичен вариант  в сравнение с всички други видове електрическо отопление, като не отделя вредни емисии и финни прахови частици. Това я прави както екологичен, така и енергийно ефективен способ за отопление и охлаждане. 

Първоначалната инвестиция е по-голяма, но възвръщаемостта може веднага да бъде забелязана в разходите за отопление с термопомпа. Ето и някои преимущества, които тя осигурява:

 

Не е необходима ежедневна поддръжка

 

 

Отоплението с термопомпа не изисква допълнителни грижи и ежедневна поддръжка. Тя се контролира и управлява от термостат, който осигурява зададената от Вас желана температура в норма. Не е необходимо да се коригират настройките ѝ, тъй като интелигентния ѝ алгоритъм се грижи за това.  

 

По - ниски експлоатационни разходи

 

Колкото по - енергийно ефективни са системите за отопление, толкова по - големи в дългосрочен план са спестяванията от консумираната енергия. Дори на пръв поглед първоначалната инвестиция да ви се струва по - голяма, още с първите сметки за консумирана електроенергия, ще усетите разликата в положителна насока. 

 

Осигуряване на безопасност

 

Топлинните системи, базирани на горене, са много по - опасни в сравнение с термопомпата. Те са безопасен източник на отопление, тъй като не работят посредством изгаряне на гориво, а им е необходимо само електричество. 

 

Осигуряване на охлаждане

 

Освен като добър вариант за отопление през зимата, термопомпите вода - въздух могат да бъдат превключени в режим на охлаждане през летните месеци. 

Тук може да прочетете за други варианти за отопление на ток.

 

Разходи за отопление с термопомпа

 

 

Ако сте избрали да се отоплявате чрез електроенергия и решите да инсталирате термопомпа, то сметките ви за ток ще намалеят с около 75 %. 

В случай, че се отоплявате на твърдо гориво или природен газ, имайки предвид сегашните им цени, то с термопомпа, вие ще се отоплявате около 4 пъти по-евтино. 

В цифрово изражение плюсовете от използването на термопомпа за отопление изглеждат по следния начин: чрез използване на 1 kWh електроенергия, термопомпата дава от 2 до 4, а при някои модели и до 6 -7 kWh топлинна мощност от източника на енергия към помещенията на дома ви.

Отоплението с термопомпа е най-евтиното решение в повечето европейски страни. Част от политиката им е насочена към енергийна ефективност. Към момента има три основни вида термопомпи:

 

  • Въздух-вода
  • Вода-вода
  • Земя-вода

 

Изберете термопомпа от Parno.eu

 

От Parno.eu може да получите компетентен съвет от специалисти в сферата на отоплението и климатизацията. Така вие ще може лесно да се ориентирате и да направите своя информиран избор. 

Parno.eu предлага термопомпи на водещи производители, които гарантират ефективност и енергоспестяване. От нас може да закупите термопомпа Вода-въздух на марката LG, както и термопомпи Елдом. Изберете и от новата ни продуктова категория термопомпи с марка Kanion.

Разгледайте и поръчайте онлайн от Parno.eu. Предвидили сме опция за закупуване на стоките ни на изплащане, за да улесним вашата покупка. На нашия сайт може да се възползвате от бърза поръчка без нужда от регистрация.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани