Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какво е нужно за монтаж на алуминиев радиатор и можем ли го да монтираме сами

Какво е нужно за монтаж на алуминиев радиатор и можем ли го да монтираме сами

 

С настъпването на летните месеци, улисани в разходки навън и планове за почивки, повечето хора забравят, че топлите слънчеви дни преминават бързо. Но точно тези дни са идеалният момент да се погрижим за отоплението на своя дом, за да сме спокойни, че сме подготвени за предстоящите зимни месеци.
Тази статия ще бъде много полезна за вас независимо дали вече имате изградена отоплителна система, на която предстои подмяна на радиаторите, или сега ще изграждате такава и сте се насочили към инсталация посредством алуминиеви радиатори. Ще ви запознаем с всичко, което ще ви е нужно, за да се подготвите за зимата, а защо не и сами да монтирате своите радиатори?

 

Какво е необходимо преди да пристъпим към монтаж на радиатори?

 

След като сте взели решение, че алуминиевите радиатори ще са новите отоплителни тела за дома или офиса ви, е необходимо първо да се информирате относно техните характеристики. Важно е да изчислите добре какъв тип радиатори ще са ви необходими, както и каква ще бъде тяхната големина. 

Радиаторите са съставени от глидери. Според кубатурата и характеристиките на помещението, което ще отоплявате, е необходимо прецизно да се изчисли броя на глидерите на радиаторите в различните стаи. Правилният им подбор ще осигури нужната функционалност на отоплителната ви система, като по този начин вие ще си гарантирате ефективност в отоплителните сезони. 

Добре е да се консултирате със специалисти в областта, дори да сте решили сами да пристъпите към монтажа на своите алуминиеви радиатори. Специалистите могат да ви насочат към оптималните решения за вашия проект и да изчислят точно параметрите на желаната от вас отоплителна система. Това ще ви гарантира правилното ѝ функциониране и задоволителните дълготрайни резултати. 

 

Подготовка на помещенията, в които предстои монтаж на радиатори   

 

Стена с прозорец, под който ще се монтира алуминиев радиатор.

 

Съществуват редица причини да сте изправени пред необходимостта от монтаж на радиатори. В случай, че вече имате изградена система, но тя е със стари неефективни радиатори, би следвало да помислите и да пристъпите към подмяна. Може да изберете алуминиеви радиатори, които са доказано ефективни и подходящи за домашни условия. С тях вие ще спестите от разходите си за отопление, тъй като топлоотдаването ще бъде много по-ефективно. 

Дали сте избрали отопление чрез услугите на ТЕЦ, газов котел, котел на твърдо гориво или термопомпена система, то пред вас неминуемо стои въпросът за радиаторите като топлоизточник. Те са основен критерий да се радвате на чистота, топлин и уют у дома. 

Ако пък все още нямате изградена система за парно отопление и сте решили да се сдобиете с такава, то тук ще ви представим как стъпка по стъпка сами да се справите с монтажа на радиаторите. 

Най-напред подгответе помещенията, в които ще ги монтирате. Хубаво е те да бъдат празни, а подовете застлани с найлон или хартия. Така, когато разопаковате новите радиатори, си гарантирате безопасност от гледна точка на надраскване или нараняване. Стените трябва да са добре шпакловани и боядисани, за да не се налага след поставянето на радиаторите да ги разкачате отново и да боядисвате помещението. 

Един от факторите, влияещи върху ефективността на отоплителната система, е правилното местоположение на радиаторите. Когато подменяте старите топлоизточници с нови алуминиеви се предполага те да заемат техните места.

Препоръчително е при изграждане на нова инсталация да поставите батерията под прозореца, защото от там студът нахлува в помещението при проветряване. Наличието на радиатор под него образува невидима термична завеса, която възпрепятства навлизането на много студен въздух. 

Нужно е да бъде организирано достатъчно голямо разстояние между пода и батерията. Това ще улесни почистването и поддържането на пространството около радиатора. Ако той е разположен по-високо, под него ще се събере определено количество студен въздух, което изисква отопление и в резултат на това се влошава работата на отоплителната система. Твърде малкото разстояние до перваза на прозореца има отрицателен ефект върху ефективността на батерията. 

Необходимо е да предвидите разстояние от около 3 см. между стената и батерията. Ако то е по-малко процесите на конвекция и процесите на движение на топли въздушни потоци се нарушават, в резултата на което батерията работи неефективно и изразходва напразно част от топлината. 

 

Елементи за монтаж на алуминиеви радиатори 

 

Кранче за парно и гаечен ключ

 

В процеса на самостоятелно монтиране на алуминиеви радиатори ще са ви необходими някои основни елементи.  Независимо дали ги закупувате от физически магазин или ги поръчвате онлайн, специалистите от магазина или сайта също могат да ви насочат и помогнат с избора на точните части и елементи, които ще ви бъдат необходими при монтажа. 

Подготвили сме списък с някои основни неща, които ще са ви необходими преди да започнете монтажа:

 • гарнитура за тапа на алуминиев радиатор;
 • глидерно уплътнение за алуминиев радиатор;
 • ключ за ръчен обезвъздушител;
 • конзола /планка/ за монтаж на панелен радиатор;
 • ъглова конзола за монтаж на алуминиев радиатор;
 • нипел за алуминиев радиатор;
 • крепежни елементи;
 • окачване за алуминиев радиатор;
 • тапа за алуминиев радиатор;
 • редукция за алуминиев радиатор;
 • обезвъздушител;
 • муфа;
 • адаптор за радиатор;
 • колектор;
 • коляно;
 • тройник;
 • холендър;
 • връзки;
 • краен елемент.

С набавянето на горепосочените, както и други специфични за вашата отоплителна система елементи, ще може да пристъпите към монтаж на алуминиевите ви радиатори. 

 

Можем ли да се справим сами с монтажа на алуминиеви радиатори?

 

Както споменахме по-горе, не съществуват никакви пречки да се справите сами с монтажа на вашите алуминиеви радиатори. Но преди това е необходимо да се консултирате със специалисти в областта. Те ще ви ориентират както за избора на подходящи радиатори, така и за спецификата при техния монтаж.

 

Aлуминиеви радиатори на достъпни цени от Parno.eu

 

Специалистите на Parno.eu с радост ще ви консултират и ще отговорят на всички ваши въпроси, свързани с избора на алуминиеви радиатори и техния монтаж. От нашия сат може да закупите бързо и лесно вашите радиатори. Предлагаме за ваше удобство и опция за покупка на изплащане, за да улесним допълнително пазаруването ви. Не се колебайте да ни потърсите, за да имате уютен топъл дом! 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани