Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как да си направим сами комин с коминни тела

Как да си направим сами комин с коминни тела

 

Често пренебрегван или умаловажаван, коминът е този, който поддържа ефективното горене на вашата печка и камина на дърва, пелети или твърдо гориво. Мислете за него като за работния кон „зад кулисите“, от който зависи горенето и цялата топлинна мощност на уреда.

 

Разбира се, важно е да направите правилен избор по отношение най-ефективната печка или камина. Но дори те да разполагат с най-новите технологии, не забравяйте, че ще функционират оптимално, само ако са свързани към правилно изграден за целата комин.

 

По-голямата част от проблемите, като лоша тяга или миризма на сажди в къщата, могат да бъдат вследствие на лошо направения комин. Правилното отвеждане на димните газове е от решаващо значение за една функционална и ефективна печка и камина. Ако потърсите информация за това, ще намерите различни решения.

 

И така, откъде да започнете?

 

За да научите повече за това как да си направите сами комин с коминни тела, нека първо разгледаме как работи и защо видът му е важен.

 

Тяга на комините

 

За да функционират правилно печките и камините, коминът трябва да изхвърля горещите газове нагоре и извън дома. Тъй като газовете се издигат нагоре по комина, той създава разлика в налягането, която позволява на печката да изтегля чист въздух, използван за горене - нещо като вакуум.

 

Това движение на газове нагоре по комина е известно като тяга. Температурата на газовете вътре в комина и общата височина на комина са важен фактор при определянето на тягата. Например, колкото по-горещи са газовете в сравнение с температурата на външния въздух, толкова по-силна ще бъде тягата. Освен това колкото по-висок е коминът, толкова повече тяга ще създаде.

 

Външните въздушни течения, които се образуват около дървета, сгради или върхове на покриви, могат да създадат проблеми, които намаляват и пречат на течението. За да предотвратите това, коминът трябва да се простира на поне 1 метър над плосък покрив и да бъде най-малко на 70 сантиметра над всеки връх на покрива в радиус от 3 метра.

 

Като цяло, общата височина на комина, от основата на отоплителния уред до самия му връх, не трябва да бъде по-малка от 4,5 метра.

 

Външен или вътрешен комин - предимства и недостатъци

 

Изграждане на външен комин

Основно предимство на външния комин е по-високата ефективност на цялата отоплителна инсталация заради по-добрата тяга.  Друг основен плюс при този вид изграждане на димоотвода е пожарната безопасност. Изграждането на външен комин с коминни тела изключително много улеснява неговата поддръжка, поради слабото отлагане на сажди по всички стени на димоотвода. Също така теглото на цялата конструкция е ниско, което означава, че няма да е необходимо да правите допълнителна носеща основа. Да си направите външен комин е много по-ленсо отколкото вътрешен, тъй като няма да се налага той да преминава през таваните в стаята и покрива на жилището, както и не заема място от жилищната площ.

 

Други начини за увеличаване на тягата

 

Освен инсталирането, трябва също така да се уверите, че размерът на коминните тела отговаря на изискванията на вашата печка. Например твърде малък димоотвод може да създаде твърде голяма тяга, а димоотводът, който е твърде голям, ще има намалено налягане, което води до намаляване на тягата.

 

Производителят посочва какви коминни тела трябва да инсталирате за оптимална работа на съответния отоплителен уред. Обикновено изходът за димни газове на печката е определящ за диаметъра на димоотвода. Ограничете броя на завоите, като намалите прекомерните димоотводни колена и се опитайте да избегнете дълги хоризонтални участъци в комина. Мислете за комина като отдушник за сушилня.

 

Колкото повече вентилационният отвор на сушилнята се огъва и прави зигзаг, толкова повече мъх се събира вътре в тръбата. Коминът работи по същия начин, само че мъхът всъщност е креозот. Прав, вертикален път без ограничения ще създаде силна тяга. Повечето производители на печки и камини правят оборудването си така, че да е съвместимо с точно определени вентилационни системи.

 

Как да си направим сами външен комин

 

Изграждането на външен комин с коминни тела обикновено е доста лесен процес, стига всичко да е направено по правилния начин. Инсталацията може леко да варира при различните производители на димоотводи, затова не забравяйте винаги да четете инструкциите на производителя и ако е необходимо, потърсете съвета и експертизата на специалист.

 

Определете местоположението на комина

 

Първата стъпка е да изберете подходящо място за поставяне на вашата печка и изграждането на комин. Важно е да запомните, че димоотвода ще изисква свободно пространство, което се диктува от вида на коминните тела.

 

Направете измервания и маркирайте

 

Следващата стъпка е да измерите и да маркирате с молив зоните в стената, които ще изрежете. Лесен начин да постигнете това е да използвате розетката за комина - просто очертайте кръга и поставете точка в центъра. След това може лесно да определите дали имате достатъчно свободно пространство, като измерите от външните ръбове на маркировките.

 

Започнете да изрязвате отвори в стената

 

След като всичко е маркирано, може да започнете да режете. За да направите това, трябва да използвате ъглошлайф и не забравяйте за необходимите лични предпазни средства по време на работа. За дървени прегради може да използвате трион. Бъдете внимателни с окабеляването и тръбопроводите, преди да извършвате какъвто и да е вид строителни дейности във вашия имот.

 

Прикрепете комина към външната стена

 

След като стената е пробита, може да започнете с изграждането на комина. Не забравяйте и нивелира си, тъй като ще трябва да проверите дали нивото е равно за всяко отделно коминно тяло.

 

Тествайте вашия комин

 

След като завършите инсталацията, трябва да тествате комина си, за да сте сигурни, че работи правилно. Запалете малък огън във вашата печка на дърва и проверете всички области на вашата вентилационна система. Потърсете капки от конденз и изпускане на дим и отстранете проблемите.

 

Вместо заключение

 

Да си направите комин с коминни тела може да бъде предизвикателство за вас, особено ако сте начинаещ. Затова се препоръчва да се консултирате с опитен специалист. Това ще ви помогне да се придържате към правилата за инсталация.

И така, какъв е най-добрият начин да инсталирате комин за печка на дърва във вашия дом? Запомнете тези основни принципи:

  • Инсталирайте печката в центъра на вашия дом.
  • Ограничаване на броя на завои в комина.
  • Съобразете размера на димоотвода с нашийника на димоотвода на печката.
  • Оглеждайте го редовно за щети, причинени от високи температури, влага или корозия.

Коминът трябва да бъде почистван от сертифициран специалист поне веднъж годишно, за да поддържате инвестицията си, и което е по-важно, да осигурите безопасността си.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани