Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се чисти и поддържа бойлер? Как се сменя ключ и нагревател

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Бойлерът е един от най-важните уреди в едно домакинство. От него зависи наличието на топла вода, която е от жизнена необходимост както за битовите, така и за хигиенните ви нужди. Неправилното му функциониране обаче освен опасно, е и много неудобно, тъй като ви пречи при изпълнението и на най-дребните домакински задачи.

За да предотвратите появата на евентуални повреди, е много важно да знаете как правилно да почиствате и поддържате своя бойлер, както и кога се налага смяната на някой от неговите елементи. Останете с нас до края на статията, за да разберете защо редовната поддръжка на бойлера е толкова определяща за неговото правилно функциониране! Ще разгледаме този и още аспекти на темата, които да ви помогнат да запазите доброто състояние и оптималния режим на работа на уреда.


Защо е важно бойлерът да се чисти и поддържа редовно


Редовната поддръжка на бойлера може да предотврати появата на множество проблеми и опасни ситуации, като същевременно и увеличи неговия експлоатационен период и запази фабричното му състояние за по-дълго време. Профилактичният преглед и почистване могат да ви помогнат да забележите и противодействате навреме на проблеми, които в противен случай няма как да забележите. Най-честият проблем е появата на котлен камък по нагревателя, който може значително да замърси използваната вода. Поради тази причина се препоръчва да настроите уреда на 60°C. Смята се, че тази температура е най-оптимална за превенция на неприятната миризма, мътния вид и появата на вредни микроорганизми. 

 


Кога бойлерът се нуждае от почистване и поддръжка


Основните признаци, от които става ясно, че бойлерът ви се нуждае от почистване и поддръжка, са следните:

 • Нарушена функция;
 • Прекалено голям разход на електричество;
 • Шум от пукане при пускане;
 • Наличие само на студена вода;
 • Поява на котлен камък;
 • Замърсена и неприятна на мирис и вид вода.

Ако забележите някой от следните сигнали за наличие на повреда, то веднага трябва да обърнете внимание на първоизточника и да вземете правилните мерки за неговото отстраняване. В противен случай рискувате проблемът да се задълбочи и да доведе до:


Рискове от нередовна поддръжка и неправилна смяна на елементите


Обикновено почистването и смяната на базовите елементи на бойлера е възможно да бъде извършено и в домашни условия. Добре е да се информирате какви точно ремонти покрива гаранцията и да се възползвате от професионална помощ, където е възможно и необходимо. По този начин ще гарантирате качеството на работа и производителността на уреда. Рисковете от нередовната поддръжка и неправилната смяна на елементите му са следните:

 • Нарушена функция;
 • Късо съединение;
 • Изгаряне на целия уред;
 • Стапяне на бушони и инсталации;
 • Прекалено големи сметки за ток;
 • Липса на топла вода;
 • Пукане и пращене при включване и работа.

Това са едни от най-честите ситуации при поява на проблем и сигнали за нужда от ремонт. Тъй като фазата за превенция на рисковете вече е отминала и по-сериозните такива са налице, е добре да се консултирате и със специалисти в областта.

 


Как правилно се чисти бойлер


Вече сте наясно защо е толкова важно правилното почистване на бойлера. Сега ние, от ParnoEU, ще ви информираме и как да се отървете от нежелания котлен камък! 

Най-често се налага почистването на котлен камък от нагревателя, който придава на водата неприятен мирис, вкус, вид и множество микроорганизми. За целта трябва да спрете водозахранването на бойлера и да го източите. Обикновено това отнема около 20 минути в зависимост от капацитета му. След това изключете от тока, премахнете защитния капак, захранващия кабел, терморелето и фланеца. Избутайте последния напред, за да го завъртите и извадите, след което ще видите и нагревателя. Почистете го добре от насъбралия се по повърхността му варовик още докато е мокър, полирайте го с шкурка и сглобете уреда по обратния ред. Почиствайки нагревателя, освен кристално чиста вода, ще си осигурите и много по-малък разход на електроенергия!


Кога се налага смяна на ключ или нагревател на бойлер


Когато функцията на бойлера е нарушена, е редно веднага да обърнете внимание на проблема, за да предотвратите цялостна повреда на уреда. Нагревателят се състои от две взаимноизолирани части - едната е в пряк контакт с водата, а другата я загрява чрез обвивката си. Ако при включване в мрежата чувате пукане от тялото на бойлера и виждате, че водата не се загрява, най-често това е знак, че трябва да се подмени нагревателят. 

Преди да го смените сами, трябва се уверите дали повредата наистина идва от него. За целта изключете бойлера от електрическата мрежа, премахнете защитния капак и премерете съпротивлението му с помощта на мултицет. Ако той покаже “0” или някаква друга стойност, то нагревателят работи, но ако видите на екрана знака за безкрайност, то този елемент е за смяна. Друг начин, по който можете да определите това, е да източите водата от бойлера и да видите дали по повърхността на нагревателя има някакви пукнатини. Ако е така, той отново е негоден за употреба. 

 


Необходими инструменти


Подмяната на нагревателя може да бъде извършена спокойно и в домашни условия при наличието на необходимите базови инструменти. Такива са следните:

 • Гаечни ключове;
 • Прави и кръстати отвертки;
 • Клещи;
 • Фазомер;
 • Нов нагревател;
 • Материали за попиване на течността.

Ако искате да разберете и как точно да смените ключа и нагревателя на своя бойлер, останете с нас до края на статията!


Как се сменя ключ на бойлер


Ключът на бойлера е значително по-труден и опасен за смяна в сравнение с нагревателя, тъй като се изискват електротехнически умения. Може да го срещнете и под наименованието “електрическо табло”. Съществуват множество различни модели и разновидности на ключ за бойлер с различни схеми за свързване към електрическата мрежа. Основната му функция е да предотврати рисковете от високо напрежение, тъй като през него преминават фазата и нулата. Елементът играе ролята на прекъсвач и неговата изправност е от изключително значение. Натискайки копчето, вие прекъсвате веригата и спирате бойлера. Контактните пластини, спиращи фазата и нулата, могат да се износят и да предизвикат или офазяване, или преустановяване работата на уреда. 

 

Основното, за което трябва да внимавате при това как се сменя ключ за бойлер, е посоката на тока. Добре е да заложите на висококачествено ново табло с гарантиран произход, както и на оторизирана фирма за поставянето му, ако искате да елиминирате всички рискове. Трябва да свържете излизащия от бойлерния ключ кабел със самия бойлер, да проверите разположението на фазата и нулата, заземяването и наличието на утечки. Всички тези етапи трябва да бъдат много стриктно изпълнени, за да се осигури безопасната експлоатация на бойлера. 

 


Как се сменя нагревател на бойлер


Изгорелият нагревател на бойлера е голям проблем, тъй като по този начин уредът не може да ви осигури топла вода и е напълно неизползваем. Обикновено тази част от него притежава две крачета, посредством които е захваната за фланец. Нагревателят може да бъде меден, хромиран или емайлиран, както и с различна мощност, в зависимост от вашите нужди, потребление и капацитет на електрическата мрежа. Размерите му също могат да варират, тъй като е възможно бойлерът ви да има по-специфични размери. Самата смяна на нагревателя става бързо, особено ако е извършена от професионалист. Много е важно да почистите добре мястото във водосъдържателя, където стоят фланецът и прилежащата към него гарнитура, тъй като в противен случай е силно вероятно да се появят течове. 

 

Трябва да внимавате и за самата посока на нагревателя, както и за това разположението му да не бъде близо до тръбата за топлата вода, тъй като лесно може да я спука. Посоката му спрямо сондата на фланеца също е много важна. Ако бойлерът ви е хоризонтален, а нагревателят е обърнат нагоре, водата на дъното ще остава студена. 

 

Преди започването на ремонта трябва да спрете притока на вода, след което да източите бойлера. Изключете го от захранването и премахнете защитния панел с отвертката. Ще забележите нагревателя. Проверете дали има съпротивление с помощта на фазомера, след което може безопасно да го извадите. Запомнете как са разположени проводниците, извадете ги и развийте гайките, които закрепят нагревателя към уреда. При монтирането на новия нагревател подменете и анода, като се уверите че частите са напълно сухи! Рутинният преглед, почистващите филтри и висококачественият нагревател с гарантиран произход могат значително да намалят вероятността от поява на необходимост от този ремонт.

 


Купи бойлери на изгодни цени от ParnoEU


Ние, от ParnoEu, знаем колко труден може да бъде изборът на правилния бойлер. Всеки един уред изисква своята поддръжка, но за да подсигурите по-дългия експлоатационен период на висококачествените бойлери с гарантиран произход, които ще откриете на нашия сайт, е необходимо да полагате правилните грижи за него. По този начин може да бъдете сигурни, че вашата инвестиция ще бъде оправдана в дългосрочен план. 

Не чакайте, а разгледайте още сега богатия ни продуктов каталог директно на нашия сайт и си осигурете постоянното наличие на топла вода, осигурена от най-подходящия за вас модел. За всички модели предлагаме и гаранция, покриваща смяната на нагревателя и ключа в зависимост от състоянието, причината за повредата и наличието на всички необходими документи - гаранционна карта и касов бон. 

Уредът следва да бъде занесен в сервиза на производителя в удобен за вас град, където ще бъде прегледан, оценен и поправен. Благодарение на гаранцията може да бъдете сигурни, че ще си спестите множество време и усилия от ремонти, особено ако го почиствате и поддържате редовно. А вие вече знаете как да го направите, така че капиталовложението при покупка на подобен висококачествен домакински уред, осигуряващ вашето удобство и комфорт, е напълно оправдано!


Заключение:


Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Надяваме се, че информацията ви е била от полза и вече знаете защо поддръжката на бойлер е толкова важна, как правилно да го почистите и да смените неговия ключ и нагревател. Бъдете сигурни, че ако приложите наученото, ще гарантирате качеството му на работа за дълго време!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари