Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Как се свързва пелетна камина: монтаж и настройка

Как се свързва пелетна камина: монтаж и настройка

Щом четете тази статия, вероятно вече сте наясно с всички предимства, които отоплението на пелети предлага, и сте закупили своята пелетна камина. Покупката обаче е най-лесната част от процеса. Правилният монтаж и настройка на пелетната камина са много специфични. Те са от изключително значение както за ефективността на отоплителния уред, така и за вашата собствена безопасност.

 

Ако искате да разберете как се свързва, монтира и настройва пелетна камина, останете с нас до края на статията! Съветваме ви да вземете предвид информацията, за да бъдете сигурни, че се възползвате максимално от всички предимства, които отоплението на пелети предлага.

 

Как се монтира пелетна камина

 

Съществуват множество фактори за монтаж на камина, с които трябва да се съобразите, преди да започнете да се наслаждавате на топлината от нейния огън. Трябва да вземете предвид всички тях, за да оправдаете своята начална инвестиция в дългосрочен план. Сред основните условия, с които трябва да се съобразите, когато се чудите как се свързва пелетна камина, са следните:

 

Правилно позициониране

 

Трябва много добре да обмислите къде точно ще поставите вашата пелетна камина. Позицията ѝ е определяща за това каква температура ще достигнете в своето жилище и на каква цена. Равномерното разпределение на топлината е определящо, особено ако отопляемата площ на вашия дом е по-голяма. Не по-малко важна е и подовата настилка и тежестта, която тя може да издържи. Не забравяйте, че пелетната камина не е особено лек отоплителен уред, а и може да бъде много опасен, особено ако подът ви е дървен и нямате подходяща защита. Необходимо е да осигурите и безопасно разстояние до стените, в случай че те също са направени от лесно запалим материал.

 

Задължително е помещението да бъде проветриво и да има достъп до свеж въздух. По този начин освен че ще осигурите нормалната работа на уреда, няма да се налага да вдишвате вредни вещества. Притокът на кислород помага на камината да гори по-добре. Освен това позицията на уреда трябва да бъде удобна и за вас, за да може да я обслужвате и почиствате по-лесно.

 

 

Сглобяване и монтаж на камината

 

След като сте се съобразили с всички тези фактори и сте позиционирали пелетната камина на правилното място, време е да пристъпите към сглобяването и монтажа ѝ. Това не е никак лесен процес, при който трябва да вземете предвид множество изисквания, затова е по-добре да се обърнете към професионалисти.

 

Един от основните моменти е свързването на пелетната камина с хидравличната система. Не бива да забравяте да я обезвъздушите с помощта на изпускателния клапан. За предотвратяване на аварии е много важно и правилното свързване на системата за изгорели газове. Задължително е да се доверите на специализирана помощ с тази нелека задача, за да избегнете опасни ситуации и повреди на пелетната камина, които няма да бъдат покрити от гаранцията, в случай че уредът бъде монтиран от вас. Трябва да осигурите постоянен приток на кислород към камината, както и устойчиви и надеждни тръби за отвеждане на изгорелите газове и дим. След свързването на всички останали системи е време да включите пелетната камина и в електрическата мрежа.

 

Свързване на пелетна камина с комин

 

Свързването на пелетната камина с комин е задължително. Всяка една отоплителна система е редно да бъде херметизирана, защото се отделят много вредни и опасни газове. Същото важи и за пелетните камини. Важно е коминът да отвежда димът на открито място, където не застрашава други хора или предмети. Освен това повърхността му се нагрява силно, поради което е редно да бъде максимално отдалечен от леснозапалими материали. Пелетната камина разполага със сензори, благодарение на които тя ще се изключи, в случай че коминът се запуши.

 

 

Как се настройва пелетна камина

 

Първоначалното настройване на пелетната камина при монтаж изисква въвеждането на правилните работни параметри. Тези настройки са важни, защото от тях зависи пряко ефективността на отоплителния уред - колко силно ще гори, разхода на пелети, каква топлина ще излъчва и дали ще успее да затопли желаната площ. Това се прави чрез задаване на дебита и определяне на въздушния поток към горивната камера.

 

В инструкциите за свързване и употреба ще откриете подробна информация за функциите на отоплителния уред, как се настройва пелетната камина, както и препоръчителните стойности за всяка от тях. В упътването ще откриете подробни данни за потребителското меню, от което можете да настроите часа, датата, алармите при проблем и други опции в зависимост от модела на устройството. Обикновено пелетните камини разполагат с контролен панел, върху който ще откриете следните основни настройки:

 

  • Настройка на процеса на горене - Работната мощност на пелетната камина зависи от градусите на котела в момента и желаната от вас стайна температура. С правилното регулирането на мощността на горене е пряко свързан и животът на пелетната камина. В случай че се нуждаете от по-малко топлина за вашето жилище, а разполагате с мощен отоплителен уред, постоянната му работа на ниски обороти ще го затормози.
  • Настройка на дебита на горивото - От тази настройка зависи разходът на пелети, както и температурата - колкото по-голям дебит зададете, толкова по-висока температура ще постигнете, но и с по-големи разходи. Регулирането на зареждането с пелети е пряко свързано и с вентилатора, както и с качеството на самите пелети - някои са по-влажни, други правят повече пепел и т.н.
  • Настройка на въздушния дебит - Дебитът на въздуха се регулира от специална клапа, от която зависи какво количество кислород постъпва в системата. Колкото повече кислород има, толкова по-силно ще е горенето. Но не забравяйте, че при наличие на много излишен въздух от необходимото се отделя CO (въглероден осид). При тази настройка следва да се съобразите с множество фактори, основните сред които са околната температура и атмосферни условия, както и проветривостта на помещението.

 

В зависимост от вида на пелетната камина, настройките могат да бъдат много различни. Съобразете се с написаното в инструкциите за употреба, както и с препоръчаните от оторизирания екип данни.

 

 

Проблеми при неправилно свързване на пелетна камина

 

Вероятно вече разбрахте колко важен е въпросът “Как се свързва пелетната камина” както за нейната ефективност, така и за вашата собствена безопасност. Основните рискове при всяка отоплителна система са опасността от пожар и изгаряния поради високата температура.  Обикновено висококачествените пелетни камини са със сертифициран произход и са напълно безопасни за употреба, когато обаче са монтирани професионално. В повечето случаи гаранцията на уреда не покрива проблеми, възникнали след неправилно свързване от потребителя. Ако обаче свързвате пелетната си камина сами и сбъркате някоя стъпка по време на процеса, е възможно да настъпят големи проблеми. Освен че ефективността на пелетната камина ще намалее, когато не е свързана правилно, това може да бъде опасно и за намиращите се в близост до нея хора. За да елиминирате тези рискове, доверете се на професионалисти!

 

Поддръжка на пелетната камина

 

Ако желаете да запазите състоянието и ефективността на пелетната си камина, необходимо е да полагате редовни грижи за нея. Правилното и редовно почистване е от голямо значение за ефективността на отоплителния уред. По този начин,  освен че уредът ще изглежда по-добре, ще предотвратите запушване на комина и по-високи разходи за енергия. Ежедневните грижи, които вие трябва да полагате за пелетната си камина, са по-скоро от естетичен характер - почистване на стъклото, горивната камера, скарата и димоотводите. Не забравяйте, че това трябва да се случва само в студено състояние! През определен период от време се налага и професионална профилактика, тъй като правилното почистване не е единствената грижа, от която уредът има нужда. Обикновено това се случва в края на отоплителния сезон. При профилактиката специалистите ще огледат уреда и ще преценят състоянието и изправността на системите.

 

Професионален монтаж на пелетна камина от Parno EU

 

Ние, от Parno EU, знаем колко труден може да бъде процесът на монтаж и настройка на пелетна камина. Все пак от него зависи ефективността на отоплителния уред и дали вашето капиталовложение ще бъде оправдано, или не. При нас ще откриете разнообразие от висококачествени пелетни камини на конкурентни цени, за които предлагаме и професионален монтаж!

 

 

За да избегнете излишните рискове при сглобяването и настройването на отоплителния уред на своя глава, оставете трудната задача на екип от специалисти с дългогодишен опит в сферата! Ние предлагаме професионален монтаж и настройка на вашата пелетна камина за областите София и Монтана, а за вас остава единствено да се наслаждавате на топлината през студените дни! Не чакайте, а ни се обадете още сега! Ние, от Parno EU, с радост ще свалим този товар от вашите рамене и ще ви спестим много време и усилия, като оправдаем доверието ви и монтираме пелетната ви камина вместо вас!

 

Заключение: 
Надяваме се, че информацията относно трудния въпрос “Как се свързва пелетна камина?” ви е била полезна и разбрахте колко е важно да се съобразите с различните фактори и изисквания при монтажа и настройката на вашата пелетна камина. Силно ви препоръчваме да се доверите на професионалисти, понеже по този начин ще спестите време и усилия, но и ще оправдаете по-високата начална инвестиция в отоплителния уред в дългосрочен план! А ако тази и още подобни теми, свързани с отоплението на дома, са ви интересни, може да следите и нашия блог!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани