Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Кои са основните стъпки при монтажа на соларна система за топла вода

Кои са основните стъпки при монтажа на соларна система за топла вода

В съвременния свят всички сме наясно с важността на възобновяемите енергийни източници. Един от най-популярните и ефективни начини за оползотворяване на възобновяемата енергия е използването на слънчеви панели. 


Слънчевите панели и соларната енергия са чудесен рентабилен метод да осигурите надежден източник на топла вода за вашето домакинство. Те могат да се ползват при всякакви климатични условия, стига да има достатъчно слънчева светлина за тяхното зареждане.


В статията ще разгледаме какво представляват соларните панели за топла вода, както и какви са факторите за избор на такива панели и как да подходите към техния монтаж в зависимост от вашия дом и налично пространство.

 

Какво представляват соларните системи за топла вода

 

Този тип системи за топла вода обикновено се състоят от слънчеви панели, резервоар за съхранение и помпа или циркулационна система. Слънчевите панели събират енергия от слънцето и я пренасят в резервоара за съхранение, където може да се използва при необходимост.


Как работят слънчевите панели


Соларният панел е устройство, което преобразува слънчевата светлина в топлинна енергия. Слънчевите лъчи падат върху колекторния панел, а тъмната абсорбираща повърхност вътре в колекторите абсорбира слънчевата радиация и предава тази топлинна енергия на водата, протичаща през нея. Нагрятата вода се събира в резервоар, който е изолиран, за да се предотврати загубата на топлина.


Видове соларни панели за топла вода


Съществуват различни видове соларни панели за топла вода:
 

 • плоски;
 • вакуумно-тръбни;
 • термосифонни.
   

Плоските соларни панели са по-достъпни ценово от вакуумно-тръбните и са подходящи за всякакви времеви условия. Предпочитан избор са, защото дори и при лошо и облачно време улавят както директна слънчева радиация, така и дифузна.


Ако търсите вид панел, подходящ за зона с повече студени месеци, добър избор са термосифонните. Те са два пъти по ефективни от плоските през зимни периоди, и са устроени да не задържат сняг и натрупвания, като влага и прах, и да имат добро ветрово съпротивление.


Изборът на соларни панели зависи от различни фактори - в голяма степен от вашите енергийни нужди, налично пространство, където ще са разположени, климат и други.


Предимства на соларните панели за топла вода


Най-очевидното предимство на слънчевите панели е, че те са чист и възобновяем източник на енергия.


Изисква се единствено слънчева светлина за тяхната работа, което означава, че не са нужни замърсители като изкопаеми горива или изгаряне на въглища.


Фактът, че при тяхната употреба не се отделят парникови газове или замърсители, означава, че не допринасяте за глобалното затопляне. Освен това соларните панели са рентабилни в дългосрочен план, тъй като намаляват сметките ви за електроенергия.


Те са чудесен начин да осигурите топла вода у дома, за битови цели, както и за отопление на открити басейни и хидромасажни вани. Освен за дома, те могат да имат и промишлено приложение за малки търговски обекти.
 

Монтаж и свързване на система от соларни панели

 

соларна система за топла вода върху покрив

Използването на слънчевата енергия за топла вода става все по-популярен метод и за домове, и за предприятия. 


Инсталирането на соларна система може да осигури възобновяема, устойчива и рентабилна алтернатива на традиционните енергийни източници. 


Ако обмисляте да инсталирате соларна система, ето някои основни стъпки, които трябва да следвате:

 

1.Оценка на енергийните ви нужди

Първата стъпка преди инсталирането на соларна система е да определите енергийните си нужди. Това включва оценка на текущото ви потребление на енергия и определяне на това колко ще трябва да генерирате от слънчева енергия, за да задоволите изискванията си. Можете да направите това, като проверите сметките си за енергия, за да видите колко средно използвате, и вземете предвид всички бъдещи енергийни нужди.
 

2.Избор на соларна систем

След като сте определили енергийните си нужди, следващата стъпка е да изберете соларна система, която да отговаря на тези изисквания. Съществува голямо разнообразие от соларни системи за топла вода, вариращи от малки, преносими системи до големи. Изборът на система зависи от това колко място имате на разположение, от енергийните ви нужди и от бюджета ви.
 

3.Оценка на обект

Преди да инсталирате соларна система, е важно да извършите оценка на местоположението на вашия имот, наличното пространство за соларни панели, ориентацията на вашия покрив и наклона (ъгъла) на който ще се поставят панелите, както и всякакви засенчвания или препятствия, които могат да повлияят на работата им. Ако изпитвате затруднения с тази стъпка, може да се доверите на професионален монтажник на соларни инсталации, който ще може да извърши тази оценка и да проектира система, която е съобразена с вашите специфични изисквания.
 

4.Избор на подходящо място за инсталиране на соларна система  за топла вода

Слънчевите системи за топла вода могат да бъдат монтирани на покрива или на земята, в зависимост от наличното пространство и ориентацията на панелите.

Инсталирането на слънчева система за гореща вода на покрива може да бъде добър вариант, ако има достатъчно място и покривът е ориентиран към слънцето. Обикновено се поставят на покриви с южно изложение. Възможно е да се поставят и при изложение между изток и запад, но никога при северно изложение.

Ако няма достатъчно място на покрива, слънчева система за топла вода може да се монтира и на рамка на плосък покрив, да е окачена на стена или да е на земята, при условие че има достатъчно място и панелите ще бъдат насочени към слънцето.


Основни стъпки при инсталиране на слънчева система за топла вода

 

соларни панели върху покрив

 

След като всички разгледани по-горе фактори са взети предвид, може да се пристъпи и към основните стъпки при монтаж на соларната система.


Основните стъпки при инсталиране на системата за топла вода включват:

 1. Избор на тип слънчеви панели и резервоар;
   
 2. Избор на подходящо място за монтаж;
   
 3. Монтаж на панелите и циркулационната система;
   
 4. Свързване на системата към резервоара за съхранение;
   
 5. Тестване и настройка на системата според вашите нужди.


След като соларната система е инсталирана, е важно да се следи нейната работа и да се извършва редовна поддръжка. Това може да включва проверка на работата на системата, почистване на панелите и гарантиране на правилното функциониране на електрическите компоненти. Редовната поддръжка ще гарантира, че вашата соларна система работи с максимална ефективност и осигурява максимално възможно количество енергия.


Инсталирането на соларна система включва няколко основни стъпки, включително оценка на вашите енергийни нужди, избор на соларна система, извършване на оценка на обекта, поставяне и наблюдение и поддръжка на системата. Като следвате тези стъпки, можете да гарантирате, че вашата соларна система е инсталирана безопасно и ефективно и че тя ви осигурява надежден източник на възобновяема енергия за топла вода за години напред.


Това, което ние от Parno EU предлагаме, е разнообразие от видове соларни системи, които да ви осигурят безкомпромисни резултати и да  доставят количествата топла вода, от които вашето домакинство би могло да има нужда. При нас ще откриете както плоски, така и вакуумно тръбни соларни колектори, термосифонни системи, соларни комплекти, стойки за слънчеви колектори, помпени групи за соларни системи и соларни управления.


Соларните ни системи се характеризират с висока енергийна ефективност и гарантират твърд резултат, що се отнася до използването на слънчевата енергия за ежедневните нужди от топла вода на всяко домакинство, състоящо се от около четирима души. Системите се инсталират лесно и бързо, като е възможен монтаж на различни видове покриви или на земята при липса на място. Материалите, използвани за изграждането на нашите системи, са достатъчно здрави и надеждни и освен това притежават сертификат за качество Solar Keymark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани