Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Какви са предимствата на комбинирания котел на дърва и пелети

Какви са предимствата на комбинирания котел на дърва и пелети

През последните години нараства интересът към екологичните и ефективни системи за отопление. Един от най-популярните избори сред собствениците на домове е комбинираният котел на дърва и пелети.

 

Този тип отопление предлага няколко предимства, включително повишена енергийна ефективност, гъвкавост и спестяване на разходи.

 

В тази статия ще разгледаме в подробности предимствата на комбинираните котли на дърва и пелети, както и потенциалните им недостатъци. Ще обсъдим и ефективността на комбинираните котли в сравнение с други отоплителни системи.

 

Какво представлява комбинираният котел на дърва и пелети

 

Комбинираният котел на дърва и пелети е отоплителна система, която може да изгаря както дърва, така и дървесни пелети като гориво. Този тип котел е известен още като комбиниран котел на твърдо гориво и пелети.

 

Тези видове котли са проектирани да превключват автоматично между различни видове гориво, в зависимост от наличността. Тази гъвкавост позволява на собствениците на жилища да се възползват от предимствата както на отоплението на дърва, така и на пелети, като същевременно минимизират енергийните си разходи.

 

Какви са предимствата на комбинирания котел на дърва и пелети

 

Има няколко предимства при използването на комбиниран котел на дърва и пелети за отопление на вашия дом.

 

      1.Гъвкавост

 

Едно от основните предимства на комбинирания котел е възможността за превключване между различни видове гориво. Тази гъвкавост позволява на собствениците на жилища да използват горивото, което е по-достъпно или по-рентабилно в момента. Например, ако дървата са по-достъпни през летните месеци, собственикът на имота може да избере тях за основен източник на гориво. През зимните месеци, когато дървените трупи може да не са налични поради повишено търсене, котелът може да премине към използване на пелети като основно гориво. Тази гъвкавост води и до друго голямо предимство на тези отоплителни системи - можете да използвате само бездимно гориво, ако живеете в зона с контрол на дима.

 

      2.Енергийна ефективност

 

Комбинираните котли на дърва и пелети са известни със своята висока енергийна ефективност. Това означава, че те могат да произвеждат повече топлина за вашия дом с по-малко гориво, намалявайки общите ви разходи за енергия. Всъщност, ефективността на комбинираните котли е около 70%, което значително надвишава 20% рейтинг на отворените камини. Освен това и дървесината, и пелетите се считат за възобновяеми енергийни източници, което ги прави по-екологични от другите варианти за отопление.

 

     3.Спестяване на разходи

 

Едно от най-значимите предимства на комбинирания котел е потенциалното спестяване на разходи. Използвайки комбинация от дърва и пелети като гориво, собствениците на жилища могат да се възползват от променливите цени на горивата и да закупят опцията, която е по-достъпна и ценово изгодна в момента. Освен това високата енергийна ефективност на комбинираните котли може да доведе до по-ниски сметки за комунални услуги. Възможността за настройка на режим на работа в зависимост от климатичните условия също е голямо предимство, което води до значително редуциране на разходите за отопление.

 

      4.Ползи за околната среда

 

Както споменахме по-рано, и дървесината, и пелетите се считат за възобновяеми енергийни източници. Това означава, че използването на комбиниран котел на дърва и пелети може да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък на вашия дом и да допринесе за по-устойчиво бъдеще.

 

Има ли комбинирания котел на дърва и пелети недостатъци

 

 

Въпреки предимствата при използването на комбиниран котел на дърва и пелети, има и някои потенциални недостатъци, които е добре да имате предвид. 

 

Тези недостатъци включват:

 

 1. Първоначална цена: Цената на комбинирания котел може да бъде по-висока от тази на традиционен котел с едно гориво. Въпреки това, потенциалните спестявания на разходи от използването на комбинация от дърва и пелети като гориво могат да помогнат за бързо компенсиране на първоначалната инвестиция с течение на времето.
 2. Необходимост от редовна профилактика и поддръжка: Комбинираният котел на дърва и пелети може да изисква повече поддръжка от котел на едно гориво. Това е така, защото котелът трябва да се почиства и обслужва редовно, за да се гарантира, че може ефективно да превключва между видовете гориво. Правилната поддръжка обаче е от съществено значение за поддържане на енергийната ефективност и производителност на котела.
 3. Съхранение на гориво: Собствениците на жилища, които използват комбиниран котел на дърва и пелети, ще трябва да имат място за съхранение на двата вида гориво. Това може да бъде предизвикателство за тези с ограничено пространство за съхранение, но гъвкавостта, предлагана от комбинирания котел, може да надделее над този недостатък.

 

Какво да изберете - комбиниран котел на дърва и пелети или комбиниран котел на въглища и пелети?

 

 

Котлите имат горивна камера, в която се изгаря твърдото гориво, и топлообменник, разположен над нея. В него топлината, генерирана при горенето, се нагрява.

 

Комбинираните котли, както подсказва и името, могат да работят с различни видове гориво, защото горивната им камера е устроена за горене не само на дървени трупи, но и на пелети, въглища, нафта и газ.

 

Комбинираните котли на твърдо гориво и пелети най-често използват два вида твърдо гориво – въглища и дърва, но е добре да се отбележи, че  въглищата отделят голямо количество топлина, което ги прави висококалорични. Видът гориво, който ще изберете зависи от ценовите нива, вашите индивидуални нужди и от пространството, с което разполагате.

 

За дървените трупи е необходимо доста повече пространство за съхранение, освен това те трябва да се нацепят до подходящ размер. Въглищата не изискват толкова място, но пък имат склонност да водят до голямо замърсяване на дома. Докато с внасяне на дървени трупи е възможно да внесете и различни насекоми у дома, с внасянето на въглища се внася и въглищен прах, ако не сте внимателни.

 

Друг фактор е мирисът – дим от горящи дървени трупчета може да се счита за приятен, докато въглищният дим определено не може да се приеме за такъв, а и се счита за доста мръсен. Дървесината се запалва по-лесно, а огънят на въглища изисква доста повече разпалване, за да заработи.

 

Комбинираните котли на въглища и пелети горят различни видове въглища; някои производители обаче препоръчват специфични видове и размери въглища. Така че, преди да инвестирате в този тип котел е важно да се уверите, че въглищата, посочени от производителя на котела, са налични във вашия регион.

 

Има много фактори, които оказват влияние над решението кой вид гориво да изберете, но един бонус е, че комбинираният котел ви дава възможност да сте гъвкави и да не сте зависими само от един избор.

 

Защо комбинираните котли са по-ефективни от другите

 

Комбинираният котел на дърва и пелети е по-ефективен от много други варианти за отопление на пазара.

 

Възможността за превключване между различни видове гориво позволява на собствениците на жилища да използват най-рентабилния и леснодостъпен източник на гориво във всеки един момент. Тази гъвкавост може да доведе до по-ефективно използване на гориво и по-ниски разходи за енергия.

 

Този тип отопление е особено подходящ за студените зимни периоди, защото позволява бързо да се превключи между различните видове гориво. Така ще имате гарантирано снабдяване с топлина на дома си дори и при настъпили аварийни ситуации с различен характер, като например прекъсване на енергия или липса на даден вид гориво. И макар тази гъвкавост да е част от причината комбинираният котел на дърво и пелети да е по-скъп, възможността за смяна на горивото и гарантирана топлина в дома, особено при минусови външни температури, компенсира цената.

 

Комбинираните котли са проектирани да извличат възможно най-много топлина от горивото, което се изгаря. Тази висока енергийна ефективност означава, че се произвежда повече топлина за вашия дом с по-малко гориво, което води до по-ниски разходи за енергия.

 

И дървата, и пелетите се считат за възобновяеми енергийни източници. Това означава, че използването на комбиниран котел може да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък на вашия дом и да допринесе за по-устойчиво бъдеще.

 

Комбиниран котел - цена

 

 

Като цяло предимствата от използването на комбиниран котел на дърва и пелети за отопление на дома са много по-големи от потенциалните недостатъци. Със своята висока енергийна ефективност, гъвкавост и ползи за околната среда, комбинираните котли са отличен избор за собствениците на жилища, които искат да намалят разходите си за енергия и да поддържат устойчиво бъдеще.

 

Както споменахме обаче цената на този тип котли може да е малко по-висока, но инвестицията определено си струва. Те са високоефективни и са подходящи и за по-големи площи. Комбинираните котли също така са лесни за пускане в експлоатация и последващи настройки.

 

Изборът на котел на дърво и пелети може да бъде уморителна и трудна задача. Важно нещо, което трябва да направите, преди да инвестирате в нова отоплителна система от този тип, е да сравните цени, производители и доставчици.

 

На сайта на Parno.eu може да откриете комбинирани котли от доказани производители с най-високо качество и редица предимства, като:

 

 • самопочистваща функция на горелката;
 • управление на температурата;
 • температурен датчик за следене на температурата в котела и бойлера.

 

Комбинираните котли на дърво и пелети имат и различни елементите, осигуряващи безопасност, като:

 

 • термостатична защита (80°С);
 • огъната захранваща тръба на горелката възпрепятства постъпването на обратен огън от горелката в бункера с пелети;
 • в случай на прекъсване на електрозахранването всички настроени параметри се запаметяват в паметта на контролера;
 • и други.

 

Сега, след като сте запознати с плюсовете и минусите на комбиниран котел на дърво и пелети като система за отопление, можете да прецените дали това ще бъде подходящ вариант за вашия дом. При въпроси и нужда от консултация, нашите специалисти са насреща. А ако искате да научите още полезна информация за начините да отоплявате своя дом или офис, разгледайте и други материали в нашия блог.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани