Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Отопление с газ и какъв газов котел да избера

Отопление с газ и какъв газов котел да избера

 

Закупуването и инсталирането на нова система за отопление на дома винаги включва дълго планиране и определени разходи, които трябва да се вземат предвид. В повечето случаи разходите диктуват коя отоплителна система да бъде инсталирана. И точно тук се проявява първото предимство на газовото отопление: в сравнение с други отоплителни системи, газовите котли все още са едни от най-евтините налични топлинни генератори. 


Отоплението с газов котел предлага още енергийно ефективна, надеждна и постоянна топлина за вашия дом и бизнес предприятие. Без съмнение, това е една разумна и сериозна инвестиция, която се изплаща многократно с времето.

 

Какъв газов котел да избера?

 

Всеки, който реши да използва газова отоплителна система, се възползва както от ниски разходи за потребление, така и от висока експлоатационна надеждност. В крайна сметка газовите котли се използват от десетилетия и с времето са се доказали като много надежден начин за отопление. 

 


Съществуват три различни типа газови котли, които може да изберете според нуждите на вашия дом:

 

 

  • Комбинирани

 

Може да ги срещнете и като проточни или двуконтурни. Тези котли са може би най-разпространеният тип в България. Комбинираният газов котел осигурява отоплението на дома и топлата вода от един модул, обикновено окачен на стена. Съчетавайки двете функции в едно тяло, няма да ви се налага да правите допълнително място за тромав резервоар за вода или цилиндър. Компактният размер на комбинирания газов котел го прави идеален избор дори за най-малките имоти. 


Друго негово предимство е, че загрява водата моментално. Няма да ви се налага да чакате, за да си вземете горещ душ или да пуснете пералнята на по-високи температури.

 

Трябва да вземете предвид, че дебитът на водата се намалява, когато два или повече изхода се използват едновременно. Тоест, ако имате нужда да отоплявате по-голям имот, който разполага с повече бани, комбинираният газов котел може би няма да е правилният избор.

 

  • Системни

 

Едноконтурните, или познати още като газови котли само за отопление, имат три основни компонента – самият котел, отделен бойлер за гореща вода и резервоар за студена вода. Този вид котли могат да осигурят по-голям дебит и в резултат на това са по-подходящи за големи къщи и жилища с повече бани, които се използват едновременно. Още нещо - поради допълнителния обем за съхранение, налягането на водата няма да спада.

 

Ако сте решили да инсталирате системен газов котел, имайте предвид, че ще ви е необходимо място за съхранение на цилиндъра на котела и резервоара за вода. 

 

  • С вграден обемен бойлер 

 

Отопление с газов котел с вграден обемен бойлер е по същество подобрена версия на системния газов котел. Функцията му е да осигурява както топла вода, така и вода за отопление на вашите радиатори. Разликата идва оттам, че всичките компоненти на котела с вграден обемен бойлер са вътрешни, вследствие не изисква резервоар за студена вода. Основното предимство е, че разполагате с повече гъвкавост, когато избирате местоположението на инсталацията. Също така, газовият котел за отопление и топла вода е подходящ за по-големи имоти. 

 

Дебитът на горещата вода в дома до голяма степен зависи от налягането на захранващата мрежа, така че ако то е ниско, дебитът в дома ще бъде ограничен. Поради тази причина газовите котли с вграден обемен бойлер не са идеални за места, които страдат от ниско водно налягане.

 

Видове модели газов котел 

 

Съществуват два основни варианта - кондензни и некондензни газови котли. И двата работят на принципа изгаряне на газ, но основната разлика е, че енергийната ефективност на кондензните котли е до 99%, докато на некондензните котли е само до 78% ефективност.

 

Кондензните котли имат много повече предимства, които ги правят по-добра алтернатива на некондензните. Най-важните са:

 

  • Повишена енергийна ефективност

 

Кондензационните котли могат да постигнат по-високо ниво на ефективност, тъй като концентрират водни пари, произведени в процеса на отопление, и рециклират отпадъчна топлина за предварително загряване на студената вода, постъпваща в котела. При некондензни газови котли част от топлината се губи, следователно и имат понижена енергийна ефективност. 

 

  • Екологични

 

Поради по-големия си топлообменник, който рециклира отпадъчните газове обратно в своята система, кондензният газов котел е много по-щадящ за околната среда от некондензния котел. Например, всяка година използването на кондензен котел може да спести приблизително 1,7 тона въглероден диоксид, който би бил произведен от некондензния котел.

 

  • Безопасни 

 

Съвременните кондензни газови котли са идеално уплътнени и улавят въздух директно от външната страна на помещението, в което са поставени и го изпускат навън през димоотводна тръба. Това е доказано по-ефективно от метода на некондензния котел, който взима въздух от вътрешността на помещението. Напълно уплътненият дизайн на кондензния модел газов котел ви осигурява безопасност, тъй като рискът нещо да бъде засмукано във вътрешността на котела е напълно сведен до минимум.

 

Газов котел за подово отопление

 

 

 

Един от начините за по-ефективна работа на модерен кондензен газов котел е без съмнение свързването му към система за подово отопление с топла вода. 

 

Свързването на подово отопление към газов котел може да предложи по-добра енергийна ефективност за вашия дом от радиаторна система. Освен това създава повече място и осигурява по-комфортна, равномерна топлина в помещението. 

 

Подовото отопление е ефективно решение, тъй като повърхността на пода е много по-голяма от тази на радиатора, което позволява температурата на потока да бъде по-ниска, за да се постигне същата стайна температура. 

 

Когато един радиатор може да се нагрее до между 60˚C и 75˚C, подовото отопление често може да постигне същата производителност, работейки само при 50˚C. Това позволява на газовия котел за подово отопление да работи в кондензационен режим. Също така означава и по-малко износване на котела.

 

Изберете своя нов газов котел от ParnoEU

 

 

ParnoEu предлага всичко необходимо за изграждането на отоплителна система в дома ви. Разгледайте моделите ни газови котли за отопление, които са приложими както към отоплителната система на жилището ви, така и към по-големи индустриални помещения. 

 

Осигурете си максимална ефективност при отопление с природен газ или пропан бутан. Газовите котли, предлагани на сайта, са с модерен корпус и компактен дизайн за успешно монтиране във всяко помещение. Изработката е от материали, осигуряващи дълготрайна работа, благодарение на високото им качество – медни тръби, алуминиев-силициев топлообменник, неръждаема стомана. Моделите отговарят на всички стандарти за безопасност и се предлагат с инсталирани предпазни клапани, кондензен сифон, разширителен съд и други.

 

В ParnoEu ще намерите още всичко нужно за изграждане на качествено функционираща подова система за отопление в дома – тръби, подова изолация, смесителни групи и други. Не на последно място - при нас ще откриете източникът, с който да я захраните - разнообразни отоплителни уреди с водна риза и най-ново поколение термопомпи.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани