Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Защо да използваме готварска печка на твърдо гориво

Защо да използваме готварска печка на твърдо гориво

 

С настъпването на есента и приближаването на зимата все по-често на преден план излиза въпросът с какво е най-добре да се отопляваме. Създалата се икономическа ситуация, не само в България, а и навсякъде по света, наложи нови, по-високи цени на всички суровини, използвани за отопление. На много хора се налага да преосмислят предвидените варианти за отопление, тъй като съотношението цена-рентабилност постепенно променя своите параметри.

Изборът на отоплителни уреди за дома винаги е от огромно значение и трябва да бъде добре обмислен, за да носи търсения комфорт, съчетан с разумен разход. В тази статия ще разгледаме възможностите, които готварските печки на дърва осигуряват. Така вие ще можете да направите своя информиран подбор на най-подходящия за вашето жилище вариант за отопление. 

 

Видове отоплители на твърдо гориво

 

 

Без съмнение, в съзнанието на повечето от вас изплуват детски спомени за готварските печки на дърва при баба и дядо на село. Върху тях все нещо е къкрило на плота, друго се е пекло във фурната и едновременно с това стаята е била идеално топла и уютна. Въпреки, че са едно от най-старите отоплителни устройства, печките на твърдо гориво са доказали своята ефективност и все още се употребяват от много домакинства. 

В зависимост от принципа на действие и начина на използване на топлинната енергия, печките на дърва се разделят на два основни типа: 

 

Топлоемки печки

 

Топлоемките печки на дърва се характеризират с изключително високо КПД. Те са вид печки за отопление, които акумулират топлина, а след това постепенно я отдават в помещението, в което са намират. Изработват се от материал, който е с топлинен капацитет като керамични тухли и шамот. Може да се изработват и от някои видове натурален камък като талкохлорид, който има функции да задържа топлина. Този тип печки се зареждат в студено време по два пъти на ден, а в по топло - един път или няколко пъти седмично. Като предимства на тези печки за отопление може да бъдат посочени:

 

  • не изсушава въздуха в помещението, в което се намира, като същевременно създава комфортна и топла атмосфера;
  • температурната енергия се излъчва в атмосферата в приятен за живущите диапазон от дълги вълни;
  • обслужването ѝ е много лесно.

 

Нетоплоемки печки

 

 

Те представляват метални печки на дърва, имащи същите конструктивни елементи като масивните камини, направени от тухли и камък. Отдаването на топлина от този вид отоплители се случва директно чрез изгарянето на дърва. В резултат на това помещението е топло само когато печката гори. След края на горивния процес, печката изстива и моментално спира да отдава топлина. Това означава, че за да се поддържа комфортна температура в помещението, печката трябва да бъде зареждана постоянно, за да не изстива и да продължава да затопля. 

 

Готварските печки на дърва - практични и удобни

 

 

Готварските печки на дърва дълги години са допринасяли за домашния уют на много български домакинства. Тяхното приложение се завръща с модернизирани модели и функции на едно ново поколение комбинирани отоплителни уреди. Използването на готварска печка на твърдо гориво има своите предимства, тъй като комбинира неповторимата топлина, идваща от живия огън, с възможността едновременно с това да приготвяте любимите си ястия и да пестите от сметките за газ и електроенергия. 

 

Готварски печки на дърва - защо мнозина ги предпочитат

 

 

Интересът към готварските печките на твърдо гориво не е малък, имайки предвид функционалностите, които предлагат съвременните модели на пазара. В по-малките населени места в страната готварските печки на дърва са един от най-използваните варианти за отопление, а и не само. Бихме могли да комбинираме приоритетите им в следната последователност: 

 

  • разполагат с фурна със завидни размери, в която може да поберете голяма тава;
  • имат котлони, които са нагрети непрестанно, докато печката гори;
  • готварските печки с водна риза са изключително добър вариант за отопление не само на едно от помещенията в дома, а и на цялото пространство, като едновременно с това предимството за готвене си остава.

 

Погледнато така, готварските печки на дърва са едно много адекватно и функционално решение, тъй като през зимните месеци може да използвате пълния капацитет на това съоръжение. В последните години обект на разработване са и комбинирани готварски печки на дърва и пелети. Така се постига и търсената от повечето производители екологичност, съчетана с ефективност. 

 

Съвременните готварски печки на дърва са изцяло модернизирани не само в техническо отношение, а и по своя дизайн. Модерната визия, която производителите на този вид отоплители са постигнали, отговаря на съвременните нужди и изисквания, които пазарът налага. Акцент се поставя и на необходимостта от създаване на уред, който да е удобен за готварските ви нужди, като едновременно с това да отоплява дома ви. Разработените екстри на моделите също не са за подценяване, тъй като осигуряват допълнителна стойност. Повечето модели разполагат с възможности за регулиране на температурата за готвене, термометър, който показва постигнатата във фурната температура и много други. 

 

Не е за подценяване и фактът, че този тип отопление пести енергия. Има населени места, в които постоянното прекъсване на електричеството създава голям дискомфорт. В тези случаи винаги трябва да имате готов и работещ вариант, който да не ви носи ограничения и неудобства. За селските имоти, хижите в планините и местата, където електричеството е с ограничени параметри, готварските печки на твърдо гориво без съмнение са най-полезното и ефективно решение. Ако сте избрали вариант на комбинирана готварска печка на твърдо гориво и пелети, възможностите ви стават още по-трудно податливи на ограничения. 

 

Съвременният пазар предлага много различни и иновативни модели на готварски печки на дърва - печки с метален и стъклокерамичен плот, с фурна от стомана или инокс. В това отношение може да избирате модели, които да приобщите безпроблемно към интериора на дома си, за да се радвате на топли и уютни зимни дни. За още по-находчивите са създадени и варианти на готварски печки на твърдо гориво с водна риза. Без съмнение ще се погрижите едновременно за комфортната температура на цялото си жилище, а също и за вкусните ястия, приготвени за семейството. 

 

 

Купете от Parno.eu готварска печка на дърва 

 

Parno.eu предлага богат асортимент на водещи световни брандове, предлагащи решения за отопление и климатизация.От тук може да изберете  готварски печки на твърдо гориво с и без водна риза. Екип от специалисти ще ви съдейства, за да изберете най-подходящото за вашите нужди решение. 

От нас може да закупите избраните артикули на изплащане. Така вашата покупка няма да се превърне в бреме за семейния бюджет. Разгледайте сайта и изберете от стотиците възможности, които предлагаме. Доверете се на бърза и сигурна поръчка от Parno.eu!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани