Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Топ 3 марки термопомпи според потребителските мнения

Топ 3 марки термопомпи според потребителските мнения

Термопомпите добиват все по-голяма популярност сред потребителите, търсещи ефективни и рентабилни решения. Те са съвременен и иновативен метод за осигуряване на комбинирано отопление, охлаждане и битова гореща вода за домакинствата. Не на последно място, в сравнение с алтернативни източници, термопомпите значително спестяват електроенергия.

 

Възможността за осигуряване на цялостни решения за отопление и климатизация ги правят предпочитани в световен мащаб. Все повече се насърчава използването им, тъй като са едновременно екологични и ефективни. 

 

В тази статия ще ви запознаем с видовете термопомпи, както и с техните функционалности. За ваше удобство и улеснение ще посочим най-предпочитаните и достъпни марки, които потребителите предпочитат. 

 

Видове термопомпи

 

 

По своята същност термопомпата представлява устройство, което получава топлинна енергия от източника на топлина, след което я транспортира до крайния топлоотдаващ уред. Ето и какви видове термопомпи съществуват: 

 

Термопомпа Въздух-вода

 

Този вид е един от най-масово използваните варианти на термопомпи. Това е така, защото те са с относително по-ниска цена спрямо другите термопомпени системи. Лесни са за монтаж и дават много добри енергийни стойности. 

 

Характерно за термопомпите Вода-въздух е, че енергията, която използват, идва от въздуха. Пригодни са за следнити употреби:

 

 • за отопление на сгради през студените месеци на годината;
 • за охлаждане през горещите сезони;
 • за затопляне на вода за битови нужди;
 • за затопляне на водата в басейни, джакузита и др.

 

Коефициентът на трансформация при отопление (COP) при този вид термопомпи може да варира от 2,5 до 5 в зависимост от външната температура. В осреднено годишно изражение годишният коефициент възлиза на 3 - 3,5, но при някои модели този процент достига до значително по-високи стойности.

 

Термопомпа Вода-вода

 

Този тип отоплителни инсталации изпомпват топлинна енергия от подпочвените води, идващи от сондажи за вода, близки реки, конденции и други водоизточници. Подземните води, от които се осигурява енергия за тези термопомпи, притежават относително постоянна целогодишна температура на дълбочина от 8-10 метра. Това обуславя значително по-високия коефициент на термопомпите с топлоизточник въздух, което води и до намаляване на разходите за отопление с до 70-80%. 

 

Подходящи са домове, бизнес сгради, производствени помещения, складове и др. Тенденцията е потреблението им да нарасне при болнични заведения, детски градини, училища, хотели и др. 

 

Термопомпи Земя-вода

 

Този тип термопомпи са значително по-скъпи за инсталация от останалите, тъй като при тях има необходимост от сондажи или изкопаване на терен с голяма площ. Това допълнително оскъпява използването на този тип система. Добре монтирани, помпите Земя-вода имат коефициент на трансформация при отопление от 4 до 8. Това ги нарежда на едно от челните места за постигане на максимален ефект. Както обаче вече споменахме, разходът за такъв тип система е доста по-висок от останалите. 

 

Как функционират термопомпите

 

 

Всяка термопомпа съдържа в себе си следните основни елементи:

 

 1. Компресор;
 2. Кондензатор;
 3. Изпарител;
 4. Регулиращ вентил;
 5. Съединителни медни тръби;
 6. Хладилен агент, който пренася топлината при промяна на агрегатното си състояние.

 

Ето и какъв е принципът на действие на термопомпата: 

 

Съвкупността от всички климатични елементи е херметически затворена. През терморегулиращия вентил в изпарителя постъпва охлаждащия агент. Там се извършва изпаряване за сметка на рязкото спадане на налягането. Охлаждащия агент отнема от стените на изпарителя топлината, а изпарителят от своя страна отнема топлината от източника на енергията. Така се извършва и неговото постоянно охлаждане. Компресорът, всмуквайки от изпарителя охлаждащ агент, го нагнетява и така увеличава температурата му. В резултат на свиването си, нагретият охлаждащ агент в кондензатора отдава топлина в отоплителната система и преминава в напълно течно състояние. Този процес се повтаря циклично. 

 

За да се управлява една термопомпа, тя се нуждае от контролер, комутационна апаратура, сензори и защити. При достигане на зададената температура, работата на управлението се прекъсва. Когато температурата в отоплителната система спадне, работата ѝ се подновява автоматично. За да се оптимизира работата на отоплителната система, е необходимо наличието на буферен съд, който играе ролята на акумулатор.

 

Предимства на термопомпите

 

Както вече споменахме, термопомпите се превръщат във все по-предпочитан вариант за отопление и охлаждане, тъй като те комбинират и двата процеса. Техните предимства биха могли да бъдат отнесени в следните групи: 

 

 • Икономичност - термопомпите използват много по-ефективно въведената в тях енергия от всеки котел, работещ посредством гориво. Освен това КПД на термопомпите е с коефициент над единица. 
 • Универсалност - термопомпите са универсални съоръжения, тъй като могат да преобразуват и използват всяка налична енергия, за да я трансформират. Така например топлината на дома може да се използва за неговото охлаждане, а през лятото получената топлина може да се използва за отопление на басейни и джакузита. 
 • Безопасност - в процеса на експлоатация термопомпите са доста по-безопасни от алтернативите на различни видове горива. За тяхното функциониране не е необходим открит огън, опасност от газове и други смеси. Практически термопомпите са взриво и пожаробезопасни.
 • Екологичност - ниските нива на запрашеност в отопляемите помещения ги правят много по-екологични в сравнение с други алтернативни методи. Агрегатът на термопомпите не използва гориво, което да води до отделяне на вредни емисии в околната среда. Охлаждащите агенти, използвани при термопомпите, не съдържат хлороводороди и са безопасни за озоновия слой на земната повърхност. 
 • Ефективност - термопомпите са от 3 до 8 пъти по-ефективни при отопление в сравнение с други източници, работещи на електричество. 
 • Топ 3 предпочитани марки термопомпи сред потребителите.

 

Топ 3 предпочитани марки термопомпи сред потребителите

 

 


Пазарът на термопомпи е наситен с различни производители, предлагащи модели с разнообразие от функционалности и характеристики. Тук ще ви запознаем с три от най-предпочитаните марки термопомпи, които може да закупите. 

 

Термопомпи LG

 

LG е световно позната марка, известна на хората по цял свят. Термопомпите на бранда са едно от най-предпочитаните енергоефективни решения с грижа към околната среда. Те осигуряват отопление, охлаждане и битова гореща вода. Функционалността, която осигуряват термопомпите LG, ги превръща в една от най-търсените марки на българския и световен пазар. 

 

Термопомпи Елдом

 

Термопомпите Елдом са енергоспестяващо решение за отопление, охлаждане и битова гореща вода на дома или офиса. Предлагат се в различни варианти на мощности, което ги прави много подходящи за различни по големина помещения. Функционалността им се осъществява чрез водни конвектори, радиатори или подово отопление. Нареждат се сред най-предпочитаните марки на пазара, осигуряващи необходимия баланс между цена и качество.

 

Термопомпа Kanion

 

Термопомпите Kanion заемат челни позиции сред  предпочитанията на клиентите, избрали за домовете и офисите си този тип отопление и охлаждане. Предпочитани са заради ниското ниво на шум в режим на експлоатация и други възможности, които им дават предимства пред останалите марки, предлагани на пазара. 

 

Купете най-предпочитаните марки термопомпи от Parno.eu

 

Parno.eu работи само с водещи и доказали се производители и марки. Екип от специалисти ще ви консултира при вземане на най-подходящото за вас решение и така ще бъдете сигурни, че сте направили правилния избор. Доверете се на бърза и сигурна поръчка от Parno.eu. Ще ви дадем възможност да закупите продуктите ни и на изплащане, за да ви улесним максимално. Разгледайте и поръчайте от Parno.eu. 

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани