Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

Пелетите като вид гориво

Пелетите като вид гориво

Пелетите са биогорива, произведени от компресирани органични вещества или биомаса. Пелетите могат да бъдат произведени от една от петте основни категории биомаса: промишлени отпадъци и копродукти, хранителни отпадъци, селскостопански остатъци, енергийни култури и първичен дървен материал. Дървесните пелети са най-често срещаният и разпространен вид гориво. Обикновено се произвеждат от уплътнени дървеснти стърготини и свързаните с тях промишлени отпадъци от смилането на дървен материал, производството на дървени продукти, в мебелната промишленост и строителството. Друг промишлени източници на отпадъци включват празни плодове, палмови ядки, кокосови черупки и върхове на дървета и клони, които се изхвърлят по време на дърводобивните дейности. Така наречените "черни пелети" са изработени от биомаса, рафинирани или нерафинирани слънчогледови семки или люспи. Пелетите се категоризират по тяхната топлинна стойност, влажност и съдържание на пепел и размери. Те могат да се използват като горива за производство на електроенергия, търговско или жилищно отопление и готвене. Пелетите са изключително плътни и могат да бъдат произведени с ниско съдържание на влага (под 10%), което им позволява да се изгарят с много висока ефективност на горене.

Освен това, тяхната правилна геометрия и малки размери позволяват автоматично подаване с много фино калибриране. Те могат да се подават към горелката чрез захранване с шнек или чрез пневматично транспортиране. Тяхната висока плътност позволява компактно съхранение и транспорт на дълги разстояния. Те могат удобно да се издухат от танкер до склад за съхранение или силоз в помещенията на клиента. 

От средата на 80-те години на миналия век са разработени и предлагани на пазара широка гама печки, камини и котли на пелети, пещи за централно отопление и други отоплителни уреди. С нарастването на цените на изкопаемите горива от 2005 г. насам търсенето на отопление с пелети се е увеличило в Европа и Северна Америка и се появява значителна индустрия. Според Международната агенция по енергетика , производството на дървесни пелети е нараснало повече от два пъти между 2006 и 2010 г. до над 14 милиона тона. В доклада си за 2012 г. енергийният ресурсен център за биомаса казва, че очаква производството на пелети в Северна Америка да се удвои през следващите пет години.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани