Твоят магазин за отопление | Посочените цени важат само за поръчки онлайн | Лесно връщане на продуктите до 14 дни | Обади ни се: ☏ 0878 576 413

Категории

0

Категории

Анкета

Вижте всички статии

5 причини да монтирате лира в банята и как да изберете подходящата

5 причини да монтирате лира в банята и как да изберете подходящата
Вероятно сте отсядали в хотелски стаи, в чиито бани има отоплителна лира и сте си казвали, че това е лукс, който не може да си позволите в своя дом. Разбираемо е, защото на тях често се гледа като на излишен аксесоар, монтирането на който ще ви излезе твърде скъпо. Това мнение е изключително погрешно и затова днес сме решили да поговорим именно за лирите за баня. Ще ви дадем подробна информация относно това какво представляват те, ще ви посочим 5 причини защо трябва да монтирате лира в своята баня и ще ви дадем практически съвети как да изберете подходящата. Останете с нас до края на статията, защото сме убедени, че ще промените мнението си относно тези толкова практични и удобни отоплителни уреди.
 
 

Какво представлява лирата за баня?

 
 
Преди да преминем към причините, поради които препоръчваме монтирането на лира в банята, нека изясним какво точно представлява тя. Накратко, това е уред, който обичайно се използва в банята или в други помещение с висока влажност. Той служи главно за изсушаване на мокрите хавлии след употреба, повишава температурата в помещението и го предпазва от поява на мухъл. Най-често лирите за баня са направени от алуминий или неръждаема стомана - инокс.
 
лира за баня близък кадър
 
Според принципа си на действие лирите за баня биват три вида - електрически, водни и такива с комбинирано използване на вода и ток.
 
 
Електрическите лири за баня са изпълнени с течен топлоносител, а във вътрешността им се монтира електронагревателно устройство. Температурата може да се регулира ръчно или чрез термостат, който включва и изключва нагряването спрямо температурата в помещението;
 
Водната лира се използва широко в инсталации като локално и централно парно, както и в системи с циркулиращ топлоносител. Тя се включа към системата за отопление на дома и нейният най-голям недостатък е, че не може да работи извън отоплителния сезон;
 
Комбинираните лири за баня могат да работят с електричество и водна пара. В тях тече гореща вода, която чрез парата си затопля уреда. Те обаче имат също така и електронагревателно устройство, благодарение на което могат да се нагряват, дори и когато в топлофикационната система няма гореща вода. Комбинираните лири за баня се продават с комплект съединителни елементи, които позволяват едновременно свързване с топлофикационната и електрозахранващата инсталация. Те са най-предпочитаният избор на потребителите, тъй като могат да работят по всяко време на годината. 
 
 

5 причини да монтирате лира в своята баня

 
Лира за бяна на стена
 
Лирите за баня са изключително ефективни уреди и монтирането им във вашата баня има редица предимства. Някои от вас може би смятат, че това е скъпо и ненужно удоволствие, но ние ще ви покажем, че това съвсем не е така. Днес сме избрали да ви представим 5 причини, заради които си струва да помислите за монтирането на лира в своята баня.
 

1. Топла и комфортна баня

 
 
Първото нещо, което си представяте, когато чуете лира за баня, вероятно е комфортна и топла баня през зимните месеци. Всички ние знаем колко е неприятно, когато през зимните месеци банята е студена и как вземането на душ се свързва с неприятно бързане заради ниската температура. Ежедневието на всеки един от нас започва с посещението на банята и грижите, които полагаме за външния си вид. В студените и мрачни дни на никого не му се става от леглото, а когато знаете, че ви очаква хладната и неприветлива баня това още повече намаля желанието за събуждане. Наличието на отоплителна лира ще направи банята ви значително по-топло и комфортно място, където спокойно може да положите ежедневните грижи за себе си. Тя е изключително практична и за семейства с малки деца, за които банята е място за водни игри.
 

2. Поддържа благоприятен микроклимат в банята

 
Освен, че поддържа комфортна и уютна температура в банята, лирата ще ви помогне да избегнете влага, неприятни миризми, както и поява на вредни бактерии и гъбички. За поддържането на благоприятен микроклимат в банята са ви необходими две условия - добра вентилация на въздуха и отоплителен уред. Ако едното от тях липсва, могат да се появят проблеми като неприятна миризма и мухъл между плочките и по тавана. Това може лесно да развали чисто новата ви баня и ще ви отвори много работа по премахването на нежеланите черни петна по фугите и миризми. Не бива да пренебрегваме и факта, че плесените могат да причинят алергични реакции и сериозно да навредят на здравето ви.
 

3. Сушене на дрехи и хавлии

 
Следващото, не по-малко важно приложение на лирите е, че служат за сушене на хавлиите след употреба. Нужно е само след баня да преметнете хавлиите си върху уреда и те ще бъдат сухи за съвсем кратко време. Така ще се отървете от неприятната миризма на застояло, която се появява, когато хавлиите в банята са влажни. Едва ли има някой, който не иска след като излезе от душа да се увие в мека и топла хавлия, която сякаш току-що е извадена от сушилнята, вместо в студена и влажна кърпа. За да си доставите това удоволствие, дръжте хавлиите си върху топлия уред за баня и те ще бъдат като нови. Лирата може да се използва и за сушене на пране, също както сме свикнали да използваме радиаторите за тази цел. Ако спешно се нуждаете да изсушите някоя дреха за следващия ден, сложете я върху лирата и когато се събудите на сутринта тя вече ще е готова за обличане. Ако не разполагате с модерна сушилня, това преимущество никак не е за подценяване.
 

4. Интериорен завършек

 
Редно е да споменем, че освен отоплителна, лирите за баня имат и естетическа функция. Съвременните производители предлагат голямо разнообразие от продукти от този вид в модерен дизайн, който допринася за елегантното излъчване на помещението. Лирите за баня се предлагат в разнообразни размери и форми. Различните дизайни предоставят свобода в избора и така можете да получите най-доброто решения за вашата баня, спрямо нейните размери и интериор. 
 

5. Икономично отопление

 
Лирите за баня, особено водните, са сравнително икономично средство за отопление. Монтирането на такъв уред в банята ще ви помогне да поддържате високи нива на температура в цялото жилище дори и през най-студените зимни дни. Когато ви няма вкъщи през деня, може да нагласите лирата на по-висока температура и да оставите вратата на банята отворена. Така освен нея ще отоплявате и коридора, за да може когато се приберете вечер, да се радвате на топъл и уютен дом. 
 
 

Как да изберете подходящата лира за вашата баня?

 
 
При избора на лира за баня, какво и при всеки друг отоплителен уред, най-важното условие, за да вземете правилно решение, е да бъдете добре информирани. Това ще ви спести допълнителни разходи в дългосрочен план и ще намали консумацията на електроенергия в дома ви. 
 
Решавайки какви да бъдат размерът и мощността на вашата лира, трябва да вземете под внимание най-вече квадратурата на помещението. На всеки 1 m², трябва да отговарят 100 W. Например, ако банята ви е с квадратура от 7 m², нужна ви е лира с отоплителна мощност от 700 W. Ако сте се спрели на електрическа лира, уверете се, че избирате правилния електрически нагревател. Наличието на терморегулатор ви позволява да изберете желаната температура, а уредът ще се включва и изключва сам през деня, поддържайки зададените от вас градуси.
 
И не на последно място, при избора на подходящата лира трябва да обърнете внимание и на дизайна на модела и на това дали той се вписва добре в интериора на вашата баня. За щастие, на пазара се предлагат множество варианти, между които да избирате. Ще откриете лири за баня с различни размери, форми и цветове, които да отговорят на търсенето на всеки потребител.
 
 
Благодарим ви, че останахте с нас до края на тази статия! Ако сме успели да ви убедим в предимствата на лирите за баня и сте решили да монтирате такъв уред в своя дом, не пропускайте да разгледате предложенията на Parno.eu! В нашия сайт ще намерите голям избор от алуминиеви и стоманени лири за баня от водещи производители на пазара. Предлагаме ви разнообразие от продукти с гарантирано качество и на изгодни, сред които ще откриете подходящ модел и за вашата баня. Не се колебайте, а се свържете с нас още сега, за да разберете повече за това как да направите банята си по-комфортно и уютно място!
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани